Ανάσα σε κομμωτήρια και μπαρμπέρικα από τα νέα μέτρα στήριξης

Επιστροφή προκαταβολής φόρου, πληρωμή ΦΠΑ και ασφαλιστικών τον Ιούλιο, επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους.

Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι οι ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν αφορούν πλήρως τα κομμωτήρια, τα μπαρμπέρικα και τα κέντρα αισθητικής, εφόσον αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω κορωνοϊού. Ακολουθούν τα 5 μέτρα στήριξης που μας αφορούν άμεσα:

  1. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να καθυστερήσουν την πληρωμή ΦΠΑ και Ασφαλίσεων και δόσεων ρύθμισης για 4 μήνες, έως τα τέλη Ιουλίου, χωρίς ποινές ή προσαυξήσεις (μετά το τετράμηνο βέβαια θα πρέπει να πληρωθεί όλο το ποσό).
  2. Επίσης, οι επιχειρηματίες πρέπει να μπουν στην ΕΡΓΑΝΗ και να καταθέσουν τη λίστα των υπαλλήλων τους. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα αιτηθούν το έκτακτο επίδομά τους, το οποίο ανέρχεται στα 800 ευρώ. Το εν λόγω επίδομα θα κατατεθεί στις αρχές Απριλίου.
  3. Όσοι ενοικιάζουν τους χώρους των επιχειρήσεών τους, θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου τους για τους μήνες που μένουν κλειστά λόγω του κορωνοϊού. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων από την πλευρά τους θα έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Το ίδιο θα ισχύσει για την Α’ κατοικία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την καραντίνα.
  4. Μπορεί να επιστραφεί η προκαταβολή φόρου, μέσω taxisnet, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
  5. Όλα τα παραπάνω ισχύουν αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις και θα διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας τους χωρίς μισθολογικές τροποποιήσεις.
  6. Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν ενίσχυση 800€. Θα δοθεί επιδότηση επιτοκίου για τρεις μήνες για τις άμεσες δανειακές υποχρεώσεις και αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Παράλληλα με αυτά, ανακοινώθηκαν και μέτρα πιο εξειδικευμένα, όμως, σταχυολογώντας καταλήξαμε ότι αυτό είναι το πλαίσιο που ενδιαφέρει τον κλάδο μας, άμεσα. Το επόμενο βήμα είναι να επικοινωνήσεις με το λογιστή σου για να σε καθοδηγήσει πιο λεπτομερώς, ώστε να κάνεις όλες τις ενέργειες το συντομότερο. Και, όπως λένε και στα ειδησεογραφικά… το ρεπορτάζ συνεχίζεται.

Written by The B.Mag