Οι Μπαρμπέρηδες της Σικελίας

Ξεχασμένοι από τον χρόνο και τις νέες τεχνολογίες, οι μπαρμπέρηδες της Σικελίας κρατούν ψηλά τη σημαία του true vintage. Ακολουθεί ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό οδοιπορικό στο πρόσφατο παρελθόν των παραδοσιακών κουρείων, με μυστήριο, old school μαγεία και μια πινελιά από τις εποχές της μαφίας…

Από τον Πάνο Μπόμπολα

Ψάχνοντας βαθιά στα αρχεία του The B.Mag, ανακαλύψαμε ένα βιβλίο τόσο όμορφο όσο και ο ήλιος της Μεσογείου που θερμαίνει τις καρδιές μας. Ονομάζεται “Barbieri di Sicilia / Barbers of Sicily”* και αποτελεί το έργο ζωής του δημοσιογράφου και ερευνητή Armando Rotoletti.

MAY 1992, BARBER SHOP, PATTI (MESSINA) ITALY

Ο Ιταλός ρεπόρτερ, αν και κατάγεται από τη Σικελία, μεγάλωσε στη μεγαλούπολη Ρώμη. Το 1991, όταν χρειάστηκε να ταξιδέψει μέχρι το “Νησί της Μαφίας” για ένα ρεπορτάζ, μαγεύτηκε από το τοπίο, τους κατοίκους και τα έργα τους. Απενοχοποίησε τη Σικελία και τη μαφιόζικη φήμη της βλέποντας αυθεντικούς ανθρώπους να ζουν μια ειλικρινή ζωή χωρίς τα περιττά στολίδια του δήθεν πολιτισμού. Εντυπωσιάστηκε με το πόσο αγαπούν την παράδοση οι μικρές κοινωνίες του νησιού και αποφάσισε να τις απαθανατίσει με έναν μοναδικό τρόπο: Φωτογραφίζοντας τα μπαρμπέρικα της Σικελίας!

 

Με αφετηρία την κωμόπολη Corleone (απ’ όπου ξεκίνησε την “καριέρα” της η γνωστή οικογένεια) και το γραφικό κουρείο στην κεντρική πλατεία, ο Rotoletti ξεκίνησε ένα εντυπωσιακό οδοιπορικό σε πόλεις και χωριά της Σικελίας απαθανατίζοντας μπαρμπέρηδες ξεχασμένους από τον χρόνο, τους πελάτες τους και τα vintage σύνεργα της δουλειάς. “Με αυτό το ρεπορτάζ θέλω να στείλω ένα απλό μήνυμα: Αντί να νοσταλγούμε τον παλιό όμορφο τρόπο που γίνονταν τα πράγματα, πρέπει να τον αναζητούμε όπου ακόμη υπάρχει. Μόνο έτσι θα διδαχτούμε σωστά για το μέλλον”, τονίζει ο Rotoletti στην εισαγωγή του βιβλίου του. Και συνεχίζει: “Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την περίοδο 1992-93 και απεικονίζουν μπαρμπέρικα που ίσως δεν υπάρχουν πια ή δεν θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια. Αυτοί οι χώροι είναι τα σημεία που οι κοινωνίες επικοινωνούν μεταξύ τους, πολύ περισσότερο απ’ ότι στις εκκλησίες τις Κυριακές”.

Η κωμόπολη Corleone στη Σικελία έχει 11 χιλιάδες κατοίκους και είναι γνωστή ως γενέτειρα των πιο δυνατών οικογενειών της ιταλικής μαφίας, της Κόζα Νόστρα. Σήμερα, η πόλη αποκηρύσσει με πάθος το έκνομο παρελθόν της καθώς κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο είναι το «The Αnti Mafia Museum». Εκεί θα βρεις φωτογραφικά ντοκουμέντα και δικογραφίες περιβόητων μαφιόζων. Οι πιο νέοι σε ηλικία ξεναγοί θα σου πουν φρικτές ιστορίες μαφιόζικης βίας, καθώς οι γηραιότεροι της πόλης συνεχίζουν να εφαρμόζουν την «ομερτά».

*Το βιβλίο “Barbieri di Sicilia / Barbers of Sicily” είναι διαθέσιμο στο Amazon σε έντυπη μορφή, αλλά και σε ψηφιακή μορφή για iPad μέσω του Apple Store.

Written by The B. Magazine