Behind the decks: Κώστας Καραβοκύρης

Η μουσική ξεκουράζει, ταξιδεύει, διασκεδάζει, αποκαλύπτει, επιβάλλει, μαθαίνει, γιορτάζει και απογειώνει όλα τα συναισθήματα. Βρίσκουμε τους dj της πόλης και τους ζητάμε να μας μιλήσουν για το δικό τους μουσικό ταξίδι.

 

Ο Κώστας Καραβοκύρης, για τους φίλους Καράβης, μπορεί να έχει ένα σταθερό ύφος στα set του αλλά δε θα διστάσει να εντάξει νέα πράγματα στο πρόγραμμά του, όταν αυτά του φανούν ενδιαφέροντα. Γεγονός είναι ότι πάντα τον απολαμβάνουμε και σίγουρα θα περάσεις καλά με τις επιλογές του, ακολουθώντας τον σε γνωστά bar της πόλης.

Κώστα ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτήν πόλη; 

Νομίζω το ‘ποιος είσαι;’ είναι η δυσκολότερη ερώτηση που μπορείς να κάνεις σε κάποιον. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω αν είμαι κάτι συγκεκριμένο ή αν είμαι ένας ή πολλοί. Την ημέρα δουλεύω στο θέατρο, σαν μηχανικός αυτοματισμών σκηνής, τη νύχτα διαλέγω μουσικές σε διαφορά μπαρ του κέντρου. Η σωματική κόπωση μπορεί να είναι μεγάλη, όμως αναπνέω μέσα και από τις δυο αυτές θέσεις. Εάν η δουλειά μου ήταν 9-5 σε μια εταιρεία τότε είμαι βέβαιος πως θα ήμουν δυστυχισμένος.

Το έχω κάνει και πίστεψέ με, ήμουν. Το μόνο βέβαιο είναι πως με καθορίζει η μουσική σε όλα. Ακόμα και η ίδια η πόλη γυρίζει γύρω από τη μουσική. Συναυλίες, γκιγκς, δισκάδικα, παζάρια, φίλοι μουσικοί, είναι σαν να παίρνω μέρος στο σάουντρακ της πόλης.

 

 

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μουσική και ποιο είναι το πρώτο μαγαζί που σε φιλοξένησε ως ντι τζέι;

Είμαι τυχερός γιατί μεγάλωσα με έναν παππού ‘γκατζετάκια’ της εποχής του.  Στο σπίτι μας υπήρχε ένα τεράστιο τζουκ μποξ, το οποίο είναι ακόμα το καμάρι μου, γραμμόφωνα, πικ απ, άπειρα σαρανταπεντάρια, τρανζίστορς, κασέτες, κασετόφωνα.  Μεγάλωσα ανάμεσα σε αυτά. θα ήταν παράξενο αν ξέφευγα από το μικρόβιο της μουσικής. Το χαρτζιλίκι μου λοιπόν, ήδη από το γυμνάσιο, πήγαινε ολόκληρο σε δίσκους – πράγμα για το όποιο η σημερινή μου συλλογή με ευγνωμονεί- και το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου αφιερωνόταν στο ψάξιμο νέων μπαντών. Τότε, mid 90’s χωρίς την παρουσία του internet, το ψάξιμο νέας μουσικής ήταν το πιο γοητευτικό, κοστοβόρο και εμμονικό πράγμα που μπορείς να φανταστείς. Στο πρώτο μαγαζί, που διάλεξα μουσική για τους άλλους, με οδήγησε η απογοήτευση μιας ανιαρής δουλειάς 9-5 σε εταιρεία. Το έκανα δοκιμαστικά στην αρχή και τελικά έγινε η βασική μου εργασία. Ήταν το «Πωλείται» στα Εξάρχεια.

 

Ποιο είδος μουσικής παίζεις; Είσαι σταθερός σ’ αυτό ή μεγαλώνοντας έχει αλλάξει το ύφος σου; 

Μακάρι να ήταν ένα. Θα ήταν όλο πολύ πιο εύκολο για μένα. Τα set μου συνήθως περιλαμβάνουν indie rock, punk rock, post rock και hip hop, νέες μπάντες αλλά και old school. Νομίζω, πως στο ύφος είμαι σταθερός αλλά μου αρέσει να εντάσσω νέα πράγματα που συμβαίνουν μέσα στα set μου. Η μουσική έχει πάντα συνέχεια, ευτυχώς.

 

 

Ποια μπάντα υπήρξε αποκαλυπτική για σένα, ποιο βυνίλιο έλιωσες ακούγοντας το και ποιο ελληνικό σχήμα βρίσκεις να είναι το πιο ελπιδοφόρο;

Στο πρώτο σκέλος θα απαντήσω πάρα πολύ γρήγορα και πάρα πολύ απόλυτα: οι Sonic Youth. Το βινύλιο, όμως, που έλιωσαν οι βελόνες του pickup μου περισσότερο ήταν το πρώτο ep των Terror X Crew, μια μπάντα που για μένα ήταν το πιο πρωτοποριακό πράγμα που συνέβη εκείνη την εποχή στην Ελλάδα. Σήμερα η ελληνική σκηνή έχει πάρα πολύ καλές μπάντες και  project. Αυτή που ξεχωρίζω για τον ήχο την ένταση και την αλληλεπίδραση με τον κόσμο είναι οι bazooka.

Πως βλέπεις να έχει εξελιχθεί η νυχτερινή διασκέδαση στην Αθηναϊκή νύχτα; Υπάρχει ακόμα ξεσάλωμα, αυθεντικό κέφι, ερωτισμός; Ή έχουν γίνει όλα πιο χλιαρά;

‘Αθηναϊκή νύχτα’ και ‘χλιαρά’ είναι έννοιες αντίθετες. Ποτέ δεν θα αλλάξει αυτό σε αυτήν την πόλη, ευτυχώς.

 

Έχεις χρόνια μούσι, έχεις και αντίστοιχα έναν σταθερό μπαρμπέρη που το περιποιείται; Σου αρέσουν τα μπαρμπέρικα της νέας γενιάς;

Τα μπαρμπέρικα νέας γενιάς με ξετρελαίνουν. Είναι κάτι που με ενθουσιάζει.

Και η αισθητική τους αλλά κυρίως ο ρόλος τους. Στις προηγούμενες δεκαετίες η ανδρική περιποίηση ήταν κάτι σαν ταμπού. Επιτέλους αυτό το ταμπού έσπασε και μάλιστα με τον ιδανικό τρόπο. Σταθερό μπαρμπέρη έχω, αλλά αλλάζω κατά περιόδους, γιατί θέλω να βιώσω την εμπειρία από όλους αυτούς τους φανταστικούς χώρους.

 

Θα έπαιζες μουσική σε κάποιο μπαρμπέρικο;

Φυσικά. Μάλιστα είναι ένας από τους επόμενούς μου στόχους.

 

Ποια μουσική πιστεύεις ότι είναι κατάλληλη για έναν χώρο που ο κύριος λόγος ύπαρξής του είναι η χαλάρωση και η περιποίηση;

Η χαλάρωση είναι έννοια υποκειμενική για κάθε άνθρωπο. Εγώ ας πούμε στο μπαρμπέρικο θέλω να ακούω punk rock. Οπότε αυτή πιστεύω πως θα ήταν κατάλληλη (γέλια).

 

Ποια είναι η τυπική ρουτίνα grooming που έχεις για τον εαυτό σου;

Ο χρόνος που αφιερώνω για να περιποιηθώ τον εαυτό μου είναι δυστυχώς ελάχιστος πλέον. Οπότε στην καθημερινότητά μου τα προϊόντα τρία σε ένα έχουν τη φωτογραφία μου πάνω αναγκαστικά. Όμως πάντα απολαμβάνω την περιποίηση στο μπαρμπέρικο. Είμαι από αυτούς που παρακαλούν να μην τελειώσει ποτέ.

 

INFO

Τα μαγαζιά στα οποία κάνει set o Κώστας Καραβοκύρης αυτή την περίοδο είναι:

Το it’s a βιλατζ στην Κυψέλη 

Στο Bad Tooth στου Ψυρρή

Στο mule & the pig στα Εξάρχεια 

Στους πέντε δρόμους τον Εξαρχείων 

Στο Rudu στα Πετράλωνα

Written by The B.Mag