REMEMBEARD: Δημήτρης, TheAthens

Από την πρώτη στιγμή που τον βλέπεις, καταλαβαίνεις ότι έχει μεγάλη ιστορία πίσω του. Όχι πως τον νοιάζει. Ο φωτογράφος Δημήτρης Στρατάκης πιστεύει στη δύναμη της στιγμής. Κανένα πριν ή μετά. Μόνο το τώρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Οι γυμνές φωτογραφίες του είναι συγκλονιστικές. Το μυαλό του καθαρό και ξυράφι. Ο Δημήτρης είναι σίγουρα απολαυστικός. Αν τον πετύχεις στο Booze μπορεί και να σου μιλήσει.

Ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Είμαι ο Δημήτρης είμαι καλά και αγαπάω πάρα πολύ αυτή την πόλη που ζω.

 

Έχεις καταγωγή από την Πόλη. Έζησες εκεί ή την έχεις επισκεφτεί μόνο ως ενήλικας;

Την έχω επισκεφτεί πολλές φορές από μνήμες αφηγήσεων, αλλά δεν έχω μείνει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη.

 

Έχεις δυνατές αναμνήσεις από μπαρμπέρικα; Θυμάσαι σαν παιδί να επισκέπτεσαι με τον πατέρα σου μπαρμπέρικα της πόλης;

Όλα τα πρώτα ξυρίσματα μου, μέχρι την ηλικία των 20 χρόνων, ήταν σε μπαρμπέρικο. Στο πρώτο που πήγα, ήταν αυτό που πήγαινε ο πατέρας μου, στο Μοσχάτο. Ο Ζαχαρίας. Θυμάμαι ακόμα την τελευταία φορά που ξυρίστηκα εκεί, πριν το κλείσει ο Ζαχαρίας για να συνταξιοδοτηθεί. Μου χάρισε, μάλιστα, τα κλασικά μπολάκια των μπαρμπέρηδων, τα οποία έχω ακόμα στο σαλόνι μου. Μεγάλη αγάπη. Πάντα θα τον θυμάμαι και θα τον τιμώ.

 

Το πρώτο ξύρισμα. Πώς ήταν για σένα; Ήταν μια πολύ φυσιολογική εμπειρία ή σε βρήκαν στο μπάνιο να παλεύεις με αφρούς και αίματα;

Όχι δεν υπήρξε τέτοια ιστορία στην ζωή μου. Εξάλλου, εμείς οι ροκάδες που γεννηθήκαμε το ‘66 δεν τρελαινόμασταν για ξύρισμα. Φαντάσου ότι τέσσερα-πέντε ξυρίσματα έχω κάνει μόνος μου σε όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω καν να ξυρίζομαι. Πιο εύκολο είναι να ξυρίσω το κεφάλι μου παρά το πρόσωπό μου.

 

Έχεις ένα στυλ πολύ χαρακτηριστικό, που στις μέρες μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει γίνει μόδα. Πέρασες από άλλα στάδια μέχρι να φτάσεις σ’ αυτή την εικόνα; Ήσουν ποτέ εντελώς ξυρισμένος, είχες μουστάκι;

Ποτέ δεν είχα ένα συντηρητικό, clean cut look. Ακόμα και αν έλειπαν τα μακριά γένια μου, θα είχα στο σαγόνι ένα μικρό μουσάκι ή θα είχα αφήσει φαβορίτες.

 

Φροντίζεις μόνος σου το μούσι; Επισκέπτεσαι κάποιο μπαρμπέρικο;

Επισκέπτομαι πάντα μπαρμπέρικα. Και προτιμώ τα συνοικιακά. Συνήθιζα να πηγαίνω στο 1900 του Παναγιώτη Γρηγορίου και να κάνουμε μεγάλες συζητήσεις για την Αίγυπτο ή να απολαμβάνουμε το ουίσκι μας. Σήμερα, πηγαίνω στον Άλεξ στο Μοσχάτο.

 

Τι γνώμη έχεις για την περιποίηση του άντρα; Οφείλει πλέον ένας άντρας να περιποιείται τον εαυτό του; Τι κάνει έναν άντρα περιποιημένο;

Για μένα, το πρώτο που χρειάζεται κάποιος είναι να προσέχει το μούσι του και την καθαριότητά του. Αυτό που έχω σαν μανία είναι να προσέχω τα προϊόντα που χρησιμοποιώ. Δεν θα προτιμήσω σε καμιά περίπτωση προϊόντα που κάνουν πειράματα σε ζώα ή έχουν φυτικά συστατικά σε καλλιέργειες που εκμεταλλεύονται άνθρωποι.

 

Πως ξεκίνησε η ασχολία σου με τη φωτογραφία; Πέρασες από άλλες δουλειές μέχρι ν’ ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό; Πόσο δύσκολο ήταν να φωτογραφίζεις γυμνό παλιότερα; Συνάντησες ταμπού;

Πέρασα πολλές δουλειές που είχαν σχέση με τη μουσική, τις συναυλίες και το clubbing, τόσο στην παραγωγή όσο και την οργάνωση. Από την Ελλάδα μέχρι την Ίμπιζα. Φωτογραφία είχα σπουδάσει παλιά και μια περίοδο που ζούσα στο Βερολίνο βρέθηκε η αφορμή και ξεκίνησα να δουλεύω ως φωτογράφος. Σχετικά με το γυμνό, δεν δυσκολεύτηκα παρόλο που υπήρχαν διάφορα ταμπού.

 

Ψηφιακή ή αναλογική φωτογραφική μηχανή; Εκτιμάται το ίδιο το κάθε κλικ;

Ψηφιακή λόγω ευκολίας και κάποιες φορές αναλογική επειδή μου λείπει. Τα κλικ, όμως, έχουν την ίδια αξία και στις δυο περιπτώσεις.

 

Υπάρχει κάποιο όνειρο που θέλεις ακόμα να εκπληρώσεις; Κάποιο ταξίδι, κάποια φωτογράφιση που θέλεις να κάνεις ή κάποια έκθεση εκτός Ελλάδας;

Ναι, έχω πάει σε 84 χώρες και έχω κολλήσει σε αυτό το νούμερο εδώ και μερικά χρόνια. Όνειρό μου, λοιπόν, είναι να γυρίσω όσα περισσότερα μέρη γίνεται και γιατί αυτό με ικανοποιεί σαν εμπειρία και για να δουλεύω ως φωτογράφος και να δοκιμάζω τις ντόπιες γεύσεις. Και όταν λέω να δοκιμάζω το φαγητό, εννοώ τα πάντα. Από τα πιο ακριβά Michelin εστιατόρια, μέχρι τις πιο βρώμικες καντίνες του δρόμου. Μετά από δεκάδες βρώμικα που έχω φάει έξω από την θύρα 7 στο Καραϊσκάκη, έχω αντισώματα για τα πάντα.

Θα έμενες σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας ή του εξωτερικού; Σου αρέσει η Αθήνα;

Μόνο στην Αθήνα θα έμενα στην Ελλάδα. Από το εξωτερικό σε πολλές, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Βηρυτό.

 

Ένα μότο σου για την ζωή;

Σε χρόνο αιωνίως ενεστώτα. Δεν είναι δική μου φράση. Είναι ένα ποίημα της Ελευθερίας Σαπουτζή. Αλλά με εκφράζει απόλυτα.

 

INFO

Site: dimitrisstratakis.wordpress.com

F.B. Page: Dimitris TheAthens

Instagram: dimitristheathens4695_strataki

 

Written by The B.Mag