BAR: Το Verve της αιώνιας εφηβείας

Δεν είναι πολλά τα bar της πόλης που καταφέρνουν να μείνουν ζωντανά και ακμαία για είκοσι χρόνια αλλάζοντας, μάλιστα, τρεις φορές γειτονιά αλλά όχι ύφος. Το Verve, κάνει τα αδύνατα να φαίνονται δυνατά. Μιλήσαμε με τον Γιώργο Δελλή, τον άνθρωπο που το εμπνεύστηκε και το εμπνέει ακόμα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Από το Verve έχει περάσει όλη η πόλη, είτε όταν ήταν στην Κυψέλη, είτε στα Εξάρχεια, είτε στου Ψυρρή, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Και αν τους ρωτούσαμε όλους αυτούς, τι νομίζουν ότι το χαρακτηρίζει, θα μιλούσαν για την αυθεντικότητά του. Και αυτό, είναι και ένα μεγάλο μάθημα που μπορεί να πάρεις απ’ αυτό: μένοντας συνεπής σε αυτό που σου αρέσει και πιστεύεις, δεν βγαίνεις ποτέ χαμένος. Μιλήσαμε με τον Γιώργο Δελλή, ενός από τους ιδιοκτήτες του:

Γιώργο, ποιoς είσαι και τί κάνεις σ αυτή την πόλη; 

Με λένε Γιώργο Δελλή, είμαι 53 χρονών, γεννήθηκα στην Αθήνα, μένω στην Κυψέλη κι έχω ένα μπαρ, το Verve.

 

Ξεκίνησες να δουλεύεις νύχτα από μικρός. Σου άρεσε ο κόσμος της; Πιστεύεις ότι της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει; 

Ξεκίνησα πριν 20 χρόνια. Έχω περάσει απ’ όλα τα πόστα. Ήμουν dj και μπάρμαν, για μεγάλο διάστημα, σε διάφορα μαγαζιά και κλαμπ. Φυσικά, μου άρεσε πολύ ο κόσμος της νύχτας. Δε βλέπω κάτι που μπορεί να κάνεις το πρωί και δε μπορείς να κάνεις το βράδυ. Και ξέρεις τι; Της μέρας τα καμώματα τα βλέπει η νύχτα και γελάει.

 

Είσαι ιδιοκτήτης ενός μπαρ με ιστορία που έχει αλλάξει περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κρατάει τον κόσμο του και το στυλ του. Πες μας για αυτή την πορεία.

Το Verve ξεκίνησε στην Κυψέλη, μετακόμισε στα Εξάρχεια, μετά από 13 χρόνια, για δύο χρόνια και τώρα βρίσκεται στου Ψυρρή. Στην Κυψέλη, όταν ήμασταν, δεν θα το λέγαμε συνοικιακό μαγαζί γιατί ερχόταν κόσμος απ΄όλη την Αθήνα.  Όταν ξεκίνησε να υποβαθμίζεται η περιοχή, το πήγα στα Εξάρχεια, όπου έπεσα σε εκείνη την φάση με τα έντονα συλλαλητήρια, που καιγόταν κάθε τρεις και λίγο το κέντρο. Γι’ αυτό, εδώ και πέντε-έξι χρόνια είμαι στου Ψυρρή που είναι ήσυχα και έχει και τουρισμό. Σε όλα αυτά τα χρόνια, το Verve, κράτησε το στυλ και τις μουσικές του. Παίζουμε κυρίως μαύρη μουσική, funk, jazz, soul και καμιά φορά και κανένα disco. Έχει και ροκές. Μόνο Ελληνικά δε παίζουμε. Έχει πιστό κόσμο που μας ακολουθεί σε όλη αυτή την πορεία και έρχονται ακόμα. Ζευγάρια και ζευγάρια έχει παντρέψει αυτό το μαγαζί. Και συνεχίζουμε.

 

Ποιά μουσική έχει μείνει σταθερή στο άκουσμά σου και θα παίζεις στο μαγαζί σου πάντα με χαρά; 

Κοίτα, μεγάλη μου αγάπη είναι η jazz. Καθημερινές το jazzάρουμε από το πρωί έως το βράδυ αλλά Παρασκευή και Σάββατο, πάμε για πιο διασκεδαστική μουσική με κανένα 80’s, σφηνάκια, χαβαλές και αναλόγως όπως πάει το κάθε βράδυ. Ο κόσμος της jazz στην Ελλάδα είναι κάπως περιορισμένος. Στα Εξάρχεια, κάναμε και live με jazz. Τώρα, δεν έχουμε τόσο χώρο. Αλλά διατηρούμε τον όρο jazz με funk, James Brown άντε και κανέναν Jamiroquai αν το ζητάει κανένας φίλος.

 

Κοκτέιλ ή straight ποτά; Τι σου αρέσει να σερβίρεις;

Όλα τα ποτά θα πρέπει να έχουν κάτι για να είναι ωραία. Δεν υποτιμώ κανένα ποτό. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μόδα αυτό με τα cocktail και τα επιστημονικά φτιαγμένα ποτά. Κάπως έπρεπε να ανανεωθεί και το όλο πράγμα, βέβαια. Αλλά βγαίνει ο άλλος να πιει ένα ποτό και του το κάνουν σαν λατέρνα για να νομίζεις ότι πίνεις κάτι παραπάνω. Υπάρχουν καλά cocktail, χαζά cocktail και υπερβολικά. Φτάνει να είσαι μπάρμαν και όχι mixologist. Γιατί, ο μπάρμπαν είναι κάτι άλλο. Έχεις μια άλλη επαφή μαζί του. Πηγαίνεις, για παράδειγμα, σε ένα μπαρ και σου λέει ο άλλος ότι είναι σούπερ μπαρτέντερ και είναι σκυμμένος πάνω σε ένα ποτήρι συνέχεια. Δεν τον βλέπεις καθόλου. Του ζητάς μια βότκα ή ένα ουίσκι και σε κοιτάει σαν να είσαι κατσαρίδα. Αλλά, οκ. Με αυτή την λογική, αυτός θα μπορούσε να είναι και μέσα στην κουζίνα, να φτιάχνει εκεί τα ποτά και να τα σερβίρει κάποιος άλλος. Αν θέλεις να είσαι μπαρτέντερ, θα πρέπει να προσέχεις τον πελάτη, να είσαι και διασκεδαστής και λίγο απ’ όλα. Το Vervre, ούτως ή άλλως, σερβίρει cocktail, εδώ και 20 χρόνια, από τότε που πρωτοξεκίνησε το cocktail. Τότε που ζητούσες Margarita και σε κοιτούσαν καλά-καλά.

Ποια είναι η αγαπημένη σου βόλτα ή γειτονιά στην Αθήνα και για ποιον λόγο; Θα έστηνες για μια ακόμη φορά το verve σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης ή του κόσμου; 

Αγαπώ την Κυψέλη. Έχω μεγαλώσει εδώ και μ’ αρέσει πάρα πολύ. Δεν είναι ίδια βέβαια, τα τελευταία χρόνια και θα προτιμούσα να κάνω και μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας όπως το Θησείο, το Μοναστηράκι και τα Εξάρχεια. Μέχρι εκεί. Παραπέρα δε θα πήγαινα. Αλλά να ξαναέστηνα το Verve σε άλλο σημείο της πόλης; Χαχα! Δε νομίζω να πήγαινα σε άλλο σημείο. Το εξάντλησα. Ποτέ δεν ξέρεις όμως. Ίσως, να έκανα Verve 2. Αν όμως, μπορούσα να το κάνω σε άλλο σημείο του κόσμου, θα πήγαινα στη Βραζιλία. Και θα ήταν tropic Verve με τις μουσικές του και τις bossa του. Έχω πάει και αγαπώ Βραζιλία. Brazil, yeah!

 

Επισκέπτεσαι μπαρμπέρικα; Σου αρέσει αυτή η παλιακή-νέα-μόδα; 

Μου άρεσαν πάντα τα μπαρμπέρικα και πήγαινα για ξύρισμα. Δε μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό το νέο – νεοκομμωτηριακό δήθεν Κολωνάκι από τα Σεπόλια στυλ. Πήγαινα στον Άρη στην Κυψέλη το οποίο ήταν ένα μπαρμπέρικο σαν μουσείο. Είχε μέσα πικάπ, βινύλια και ήταν ένα γνήσιο, παλιακό μπαρμπέρικο. Τώρα, έχει βγει σε σύνταξη ο άνθρωπος κι έχω βρει έναν άλλον ο οποίος έχει ωραίο μπαρμπέρικο κι ωραίο στυλ.

Η καταγωγή σου είναι από τη Μυτιλήνη και διατηρείς κι εκεί ένα μαγαζί όπου λειτουργεί την καλοκαιρινή σεζόν. Έχεις σκεφτεί να ζήσεις εκεί κάποια στιγμή στη ζωή σου; 

Ναι, πράγματι έχω ένα μπαρ στη Μυτιλήνη περίπου 15 χρόνια. Γενικά, έχει πέσει ο τουρισμός της λόγω διαφόρων προβλημάτων της περιοχής. Δε θα ζούσα, όμως, ποτέ μόνιμα εκεί αν και το μαγαζί βρίσκεται σ ένα μαγικό χωριό, πολύ όμορφο και τουριστικό. Είμαι, όμως, παιδί της πόλης. Μου αρέσει ο κόσμος της και η κίνησή της. Μπορεί όταν μεγαλώσω πολύ, να το σκεφτώ αλλιώς.

 

Verve

Αγ. Αναργύρων 10, Αθήνα, Ψυρρή

211 0125750

 

 

 

Written by The B.Mag