The designer and the masterpieces

Ο Κωνσταντίνος Παπαδούκας ξεκίνησε ως γλύπτης και προχώρησε στον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμήματος. Τα αντρικά κομμάτια των συλλογών του αλλά και οι καθαυτό συλλογές που δημιουργεί αποκλειστικά για άντρες, κέρδισαν το ενδιαφέρον και τις εντυπώσεις μας. Εξάλλου, το κόσμημα δίνει πάντα χαρακτήρα και στυλ στην εμφάνιση ενός άντρα.

Από την Δώρα Μάστορα

Βλέποντας τα κοσμήματα του Κωνσταντίνου συνειδητοποιήσαμε πως ταιριάζουν τέλεια στα σύγχρονα μπαρμπέρικα της πόλης αλλά και σε κάθε άντρα που αγαπά τις minimal γραμμές αλλά και τον δυναμικό συνδυασμό διαφορετικών υλικών. Τον συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί του.

Κωνσταντίνε, ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Είμαι ο Κωσταντίνος Παπαδούκας, εικαστικός και ιδρυτής του brand κοσμημάτων C/P Jewellery. Σε αυτήν την πόλη σχεδιάζω και κατασκευάζω κοσμήματα για άνδρες και γυναίκες εμπνεόμενος τόσο από τη φύση όσο και από  αρχιτεκτονικές φόρμες. Παράλληλα ‘φορέσιμα’ εικαστικά κοσμήματα μεταφέρουν έννοιες και συναισθήματα που απασχολούν τόσο τη δική μας πόλη όσο και την ευρύτερη κοινωνία.

Πώς ασχολήθηκες με το κόσμημα; Ήταν οικογενειακή επιχείρηση και είχες το ερέθισμα ή προέκυψε συμπωματικά;

Θα το έθετα ως οικογενειακή υπόθεση περισσότερο. Ως παιδί καλλιτεχνών μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον ζωγραφικής και κατασκευών. Τα ερεθίσματα πολλά, τα μέσα έκφρασης ποικίλα κι έτσι ο δρόμος ήταν κατά κάποιο τρόπο προδιαγεγραμμένος. Οι σπουδές μου στην γλυπτική με οδήγησαν σε όλο και μεγαλύτερες  μεταλλικές κατασκευές, το μέλλον όμως μου επιφύλασσε άλλες διαστάσεις!

Μίλησέ μας για τις σπουδές σου. Αφορούσαν μόνο την αργυροχρυσοχοΐα ή ασχολήθηκες και με άλλες μορφές τέχνης;

Οι σπουδές μου ήταν κυρίως πάνω στην γλυπτική, παράλληλα όμως ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τη φωτογραφία και παρακολουθούσα διάφορα σεμινάρια στο τμήμα αργυροχρυσοχοΐας. Όπως προανέφερα, η δουλειά μου στο αρχικό της στάδιο αφορούσε έργα μεγάλων διαστάσεων. Αυτό που κυρίως με τράβηξε στο κόσμημα, πέραν της συμπύκνωσης της έκφρασης λόγω διάστασης, ήταν η αμεσότητα με την οποία ένα σχέδιο, μια ιδέα ή ακόμα και ένα συναίσθημα μπορεί να μεταφέρεται από άτομο σε άτομο καθώς το φοράει.

Το κόσμημα ανέκαθεν ήταν και αντρικό αξεσουάρ. Το βρίσκουμε σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς και εκτός από το κομμάτι της αισθητικής, είχε και συμβολικό ρόλο ενώ χάριζε και κύρος σε όποιον το φορούσε. Ισχύει το ίδιο και σήμερα; Αγαπούν οι άντρες τα κοσμήματα; Τα προτιμούν;

Πράγματι, το αντρικό κόσμημα εμφανίζεται σε όλη την πολιτιστική ανάπτυξη του ανθρώπου, εμφανίζει δε ιδιαίτερη άνθιση κατά την περίοδο της αναγέννησης, κυρίως από τα μέλη των ανώτερων κοινωνικών τάξεων αλλά και τους πειρατές, οι οποίοι κατά βάση επιθυμούσαν την ένταξη τους σε αυτά τα υψηλά κοινωνικά στρώματα! Σε όλες τις περιπτώσεις,  βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του κύρους, του πλούτου και του κοινωνικού στάτους. Το ανδρικό κόσμημα έχει κάνει την επανεμφάνιση του τα τελευταία χρόνια εντούτοις  πιστεύω πως παρότι οι άνδρες αγαπούν το design και κατ’ επέκταση το κόσμημα, υπάρχουν ακόμα κάποια στερεότυπα γύρω τους. Αυτό είναι εμφανές στην πλειοψηφία των ανδρικών σχεδίων, τα οποία φέρουν στοιχεία συνδεδεμένα με την αρρενωπότητα όπως νεκροκεφαλές, κεραυνοί, κ.α.

Ασχολήθηκες πρόσφατα με το αντρικό κόσμημα. Πόσες συλλογές έχεις έτοιμες και με τι υλικά δουλεύεις;

Στο σύνολο υπάρχουν τρεις σειρές κοσμημάτων. Κάποιες, όπως η RAW είναι unisex κι άλλες που δίνουν έμφαση σε πιο οργανικές φόρμες, αναδεικνύοντας το στυλ και την αισθητική των γυναικών. Όλες όμως οι σειρές εμπεριέχουν σχέδια τα οποία απευθύνονται σε άνδρες. Το βασικό υλικό των κοσμημάτων είναι το ασήμι σε διάφορες εκδόσεις όπως η λευκή και μαύρη επιπλατίνωση. Επιπλέον, στις συλλογές χρησιμοποιώ το ξύλο και το χρώμα.

Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Ως γλύπτης ένα πολύ βασικό στοιχείο στο σχεδιασμό μου είναι η φόρμα, το φως και η σκιά. Έτσι, παρότι η αρχική έμπνευση μπορεί να διαφέρει  -να βρεθεί στις φόρμες των κογχυλιών που συλλέγουμε στις παραλίες (σειρά SERIFΟS) ή την σύγχρονη αρχιτεκτονική (σειρά CONVEX)- η οπτική μου εστιάζει στον τρόπο που τα διαφορετικά σχήματα αγκαλιάζουν το ανθρώπινο σώμα. Τα εικαστικά κοσμήματά μου πάλι βρίσκουν πηγή έμπνευσης στην καθημερινότητά μας, στην κοινωνία και τους προβληματισμούς της.

Σε ποιους άντρες απευθύνονται τα δικά σου κοσμήματα;

Η τελευταία σειρά AION, από τον μυθολογικό θεό του αιώνιου χρόνου, είναι σχεδιασμένη έχοντας κατά νου τον μοντέρνο, λάτρη του minimal design, άνδρα. Τα σχέδια είναι λιτά, εμπνευσμένα από τις φόρμες της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Γεωμετρικά σχήματα, ευθείες και καμπύλες ενώνονται για να σχηματίσουν παράθυρα και χώρους.

Θεωρείς ότι τα σύγχρονα μπαρμπέρικα της πόλης είναι τόποι που μπορούν να φιλοξενήσουν τα κοσμήματά σου;

Τα σύγχρονα μπαρμπέρικα συνδυάζουν το παλιό και το νέο, το minimal και το retro, το λευκό και το μαύρο. Έτσι και τα κοσμήματα μου, λιτό design με αναμνήσεις τις αναμνήσεις μας φιλτραρισμένες, σε λευκό και μαύρο.

Ακούς μουσική όταν δημιουργείς; Ποια μουσική συμβάλλει στην έμπνευση και σε βοηθά να αφοσιώνεσαι στην τέχνη σου;

Μουσική… ένα πολύ βασικό κομμάτι κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δουλειάς. Θα έλεγα ότι η επιλογή της μουσικής αλλάζει ανάλογα το ύφος της σειράς ή το στάδιο εκτέλεσής του. Έτσι συχνά πυκνά στο στούντιο ακούγονται οι χορευτικοί ρυθμοί των Σενεγαλέζων Orchestra Baobab, μελαγχολικά κομμάτια των Cigarettes after Sex αλλά και οι νοσταλγικές μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι.

Πως μπορεί κάποιος να βρει σήμερα τα κοσμήματά σου;

Τα κοσμήματα ανάλογα τις σειρές διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα και μουσεία, καθώς και μέσω παραγγελίας από το εργαστήριο, το site www.cpapadoukas.com και το instagram CP_Jewellery.

 

Written by The B. Magazine