BARBER TALK: THE BAR-BEER EXPERIENCE

Ξανθιά, κοκκινομάλλα ή μελαχρινή; Σίγουρα τις προτιμάς όλες. Ο λόγος για τις μπύρες και παρακάτω ο απόλυτος οδηγός για τους Beerlovers.

Αποτελεί το ιδανικό ποτό για το τέλος μιας δύσκολης μέρας, αλλά και την πιο δροσιστική επιλογή για τα καυτά βράδια του καλοκαιριού. Είναι το ποτό που θες να απολαμβάνεις με την παρέα σου και το ιδανικό συμπλήρωμα σε ένα ωραίο τσιμπούσι. Σε αυτό το κείμενο θα διαβάσεις για την μπύρα και θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτή έτσι ώστε να ξεκινήσεις να απολαμβάνεις όλα τα είδη της.

Η παρασκευή μπύρας βρισκόταν πάντα στο ανθρώπινο dna, καθώς η πρώτη απόδειξη για την ύπαρξη της είναι μια ανάγλυφη αναπαράσταση που χρονολογείται γύρω στο 3000-2800 π.Χ., στην εποχή των Σουμέριων. Μάλιστα, είχαν δημιουργήσει και την δική τους Θεά της Μπύρας, την Γκιλγκαμές, η οποία λέγεται ότι είχε γεννηθεί από το αφρώδες νερό. Ακόμη και οι Αιγύπτιοι λάτρευαν την μπύρα, καθώς απολάμβαναν περισσότερα από τέσσερα διαφορετικά είδη της, ενώ οι ίδιοι τη σύστησαν στους Αρχαίους Έλληνες. Ωστόσο, η μπύρα θεωρούνταν κατώτερο ποτό για τους Έλληνες (τη πρώτη θέση την είχε το κρασί), το ίδιο όμως δεν ίσχυε και στους βόρειους λαούς οι οποίοι την απολάμβαναν χωρίς ταμπού.

Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά και διαφορετικά είδη μπύρας. Αν είσαι από αυτούς που επιθυμούν να απολαμβάνουν την μπύρα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, αν λατρεύεις να επισκέπτεσαι τις μπυραρίες και να ανακαλύπτεις νέα είδη και γεύσεις, τότε διάβασε παρακάτω.

Οι μπύρες μπορούν να χωριστούν σε 3 μεγάλες κατηγορίες, βασισμένες στον τρόπο που ζυμώνονται: τις αφροζύμωτες, τις βυθοζύμωτες και αυτές με φυσική ζύμωση. Ωστόσο, παρακάτω σου παραθέτουμε και τις πιο γνωστές ποικιλίες, έτσι ώστε να μην «χάνεσαι» στο μενού των μπυραριών.

 

ΑΦΡΟΖΥΜΩΤΕΣ – ALE

Στην παρασκευή της μπύρας Ale η μαγιά αναδύεται στην επιφάνεια και έπειτα συλλέγεται και απομακρύνεται προτού ολοκληρωθεί η ζύμωση, για να γίνει κατόπιν η μεταζύμωση σε άλλη δεξαμενή. Οι Αle κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις, αλκοολικούς βαθμούς και χρώματα. Υποκατηγορία της Ale αποτελούν οι σταρένιες λευκές μπύρες, οι δημοφιλέστατες Weiss.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΑΦΡΟΖΥΜΩΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ: Brown Ale, Bitter, Pale Ale, Cream Ale, Red Ale, Irish Ale, Golden Ale, Mild Ale, Old Ale, Golden Ale, Barley Wine. Weiss, Hefeweizen, Berliner Weisse, Kristallweizen, Alt.

Στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται και οι μοναστηριακές μπύρες, οι οποίες διακρίνονται σε δυο είδη:

Trappist: Μπύρες αφροζύμωτες, δυνατές (7-10% αλκοόλ), συνήθως σκούρου χρώματος, με έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα, χωρίς την πικράδα του λυκίσκου. Ένα άλλο είδος μοναστηριακής μπύρας είναι και η Tripel, μπύρα τριπλής ζύμωσης και αρκετά δυνατή.

 

ΒΥΘΟΖΥΜΩΤΕΣ – ΣΤΑΡΕΝΙΕΣ LAGER

Οι βυθοζύμωτες μπύρες έχουν την τάση να καθιζάνουν στον πάτο του δοχείου. Παρασκευάζονται με τη μέθοδο χαμηλής θερμοκρασίας μιας και ευνοϊκότερες θερμοκρασίες για τη ζύμωσή τους είναι από 6 ως 12 C°, ενώ η διαδικασία της μεταζύμωσης διαρκεί μερικούς μήνες. Μπορεί να είναι ξανθές, μαύρες ή κόκκινες, και η γεύση τους είναι χορταστική. Οι Lager με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ λέγονται Strong Lager. Εδώ ανήκει και το είδος Pils, διαφέρει όμως από τις Lager ως προς την περιεκτικότητα σε λυκίσκο.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΒΑΘΥΖΥΜΩΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ: Malt Liquor, Dry Beer, Ice-beer, Μαύρες Pils, Εxport ή Gold, Maerzen, Bock.

 

ΦΥΣΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι μπύρες που ζυμώνονται σε ανοιχτά δοχεία με τη βοήθεια των ζυμομυκήτων και χωρίς προσθήκη μαγιάς. Οι μπύρες αυτές μοιάζουν περισσότερο με το είδος Ale. Εδώ υπάρχουν μπύρες στις οποίες προστίθενται και άλλα συστατικά, όπως φρούτα ή χορταρικά και συνήθως χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά. Μερικά βασικά είδη μπύρας με φυσική ζύμωση είναι οι Lambic, Stout, IPA και Porter.

 

ΟΙ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΠΥΡΑΣ

 • LAGER Δροσιστικές και φρέσκες με απαλή επίγευση, οι  Lager μαζί με τις Pilsner είναι οι πιο δημοφιλείς μπύρες στον κόσμο. Μάλιστα, η λέξη Lager έχει τη ρίζα της από τη γερμανική λέξη lagern, που σημαίνει «πρός αποθήκευση» και αναφέρεται στη μέθοδο συντήρησης της μπύρας για αρκετούς μήνες. Μια Lager μπορεί να είναι γλυκιά έως πικρή ή pale και μαύρη. Συνήθως, οι Lager έχουν καταγωγή από Γερμανία, Ολλανδία και Τσεχία. Επίσης, οι περισσότερες έχουν απαλό χρώμα και πλούσιο αφρό.
 • STOUTS & PORTERS Τα δυο αυτά είδη μπύρας μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Μια Porter συνήθως φτιάχνεται από καβουρδισμένη βύνη, η οποία δίνει γεύση, άρωμα και χρώμα. Η Stout είναι μαύρη και επίσης καβουρδισμένη. Στις Stout χρησιμοποιείται καβουρδισμένο κριθάρι που έχει ως αποτέλεσμα μαύρη, στυφή μπύρα με επίγευση που θυμίζει τη γεύση του καφέ. Μπορεί να είναι ελαφριές έως πλούσιες σε γεύση.
 • AMBER Το συγκεκριμένο είδος μπορεί να περιέχει μεγάλο γευστικό εύρος. Οι μπύρες αυτές είναι γεμάτες με αρώματα βύνης και με νότες καραμέλας, ενώ αυτό το είδος μπορεί να είναι είτε Lager είτε Ale.
 • BLOND Οι ξανθιές Ale είναι συνήθως ωχρές και τείνουν να είναι διαυγείς, φρέσκες και ζωηρές, με χαμηλή έως μέτρια πικράδα και αρώματα λυκίσκου μαζί με τη γλύκα της βύνης.
 • BROWN Σκούρες κεχριμπαρένιες ή καστανές σε χρώμα, στις καστανές Ale μπορούμε να διακρίνουμε στοιχεία καραμέλας και σοκολάτας. Άλλες φορές βρίσκουμε διακριτικές λεπτομέρειες από εσπεριδοειδή ή έντονη γεύση βύνης ή καρυδιών!
 • DARK Η μαύρη Ale είναι βρετανικού τύπου μπύρα, η οποία συνδυάζει λυκίσκο, μαγιά και μια μίξη βύνης. Έχει κεχριμπαρένιο, σκούρο καστανό χρώμα και φέρει μια ντελικάτη φρουτώδη μυρωδιά, με γερό χαρακτήρα.
 • FRUIT Οι περισσότερες μπύρες από φρούτα είναι Ale, ωστόσο δεν έχουν παραδοσιακό χαρακτήρα Ale. Για να αναδειχθεί καλύτερα η φρουτώδης χροιά, μειώνεται η γεύση της βύνης έτσι ώστε η πικρίλα να είναι λιγότερο έντονη από αυτή μιας τυπικής Ale μπύρας.
 • GOLDEN Η χρυσαφένια μπύρα φέρει το κλασικό, χρυσό χρώμα. Επιπλέον, περιέχει νότες εσπεριδοειδών και βανίλιας. Μερικές φορές μπορεί να έχει επίγευση μπαχαρικών.
 • HONEY Μπύρα με έντονη γεύση, κρεμώδη υφή και μεταλλικό χρώμα. Είναι γλυκιά με νότες καραμέλας.
 • INDIA PALE ALE Μια εκδοχή της Pale με περισσότερο λυκίσκο. Ο λόγος που ονομάζεται έτσι είναι επειδή δημιουργήθηκε στην Αγγλία και περιείχε έξτρα λυκίσκο ώστε να διατηρείται κατά το μακρινό ταξίδι που είχαν να πραγματοποιήσουν στην Ινδία οι Βρετανοί στρατιώτες.
 • LIGHT Ελαφριές μπύρες, χαμηλές σε αλκοόλ και σε γεύση (μακριά από εμάς). Συνήθως διαθέτουν και λιγότερες θερμίδες.
 • PALE  Οι Pale Ale είναι φρουτώδεις, στο χρώμα του χαλκού. Φημίζονται για την άψογη συνοδεία που προσφέρουν σε πικάντικα φαγητά.
 • PILSNER Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι παρασκευάζονται με ουδέτερο ή σκληρό νερό. Είναι συνήθως χρυσαφένιες με στυφή, φρέσκια και κάπως πικρή γεύση. Οι Pilsner ξεχωρίζουν από τις Lager εξαιτίας της ξεχωριστής γεύσης λυκίσκου.
 • RED ALE Οι κόκκινες Αle, είναι είτε κόκκινες είτε ανοιχτές καστανές. Είναι μέτριας έως βαριάς γεύσης και περιέχουν νότες καραμέλας. Χαρακτηριστικός τους εκπρόσωπος η ιρλανδέζικη McFarland.

 

ΜΠΥΡΑ & ΦΑΓΗΤΟ

 • Οι μπύρες με υψηλή συγκέντρωση σε αλκοόλ διαθέτουν πλούσιο σώμα και έντονα χαρακτηριστικά. Για αυτό και δεν κάνουν για συνοδεία με φαγητό. Απόλαυσέ τες καλύτερα μόνες τους, μετά το φαγητό.
 • Οι πικρές μπύρες είναι πολύ καλές στο να ανοίγουν την όρεξη. Για αυτό και οι μπύρες Pilsner αποτελούν μια καλή επιλογή για πριν το φαγητό.
 • Τα πλούσια, βαριά και λιπαρά φαγητά, όπως αυτά που θα απολαύσουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ταιριάζουν ιδανικά με τις φρουτώδεις μπύρες με υψηλή οξύτητα, αλλά, βέβαια, και με τις πιο ουδέτερες
 • Οι σκουρόχρωμες μπύρες, όπως οι καστανές Ale ή Stout μπορούν να επιφέρουν ισορροπία σε γεύματα με κρέας. Προτιμήστε ποικιλίες όπως μια σκούρα Porter ή Stout.
 • Πικάντικα φαγητά, burgers και σαλάτες συμπληρώνονται αρμονικά από ελαφριές Lager, ενώ για το μπάρμπεκιου και το μεξικάνικο φαγητό ιδανικό ταίρι μπορούν να αποτελέσουν οι India Pale Ale.
 • Τα τηγανητά συνδυάζονται άψογα με Pilsner αλλά και με ελαφριές Ale ή L Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή μπορούν να συνοδευτούν με κάποια ξηρή Porter, Stout, Bitter ή και με γερμανικές Pilsner.
 • Aκόμα και το επιδόρπιο μπορεί να συνοδευτεί με μπύρα: Με τα σοκολατένια γλυκά δένει η γεύση μιας Stout, ενώ για τα φρουτένια είναι πιο κατάλληλες οι ελαφριές Lager ή A Πουτίγκες, σορμπέ και παγωτά μπορούν να πλαισιωθούν από μπύρες με φρουτώδεις νότες.
Written by The B. Magazine