REMEMBEARD: Σαν ταινία παλιά

Ο Ζήνος Παναγιωτίδης, διανομέας ταινιών της Rosebud 21, είναι ένας άνθρωπος με αμέτρητες εμπειρίες. Επιπλέον, είναι bon viveur, ένας γοητευτικός τύπος, ένας ταξιδευτής και ένας λάτρης της όμορφης ζωής. Με λίγα λόγια, ο Ζήνος, θα σε γοητεύσει από το πρώτο λεπτό που θα μιλήσεις μαζί του

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Γεννήθηκα στη Κωνσταντινούπολη, έφυγα από εκεί σε ηλικία 12 ετών. Στην Αθήνα ήρθα πρώτη φορά  για να επισκεφτώ τους θείους μου, στην ηλικία των 4 ή 5 ετών. Μετά, επέστρεψα στο γυμνάσιο και από εκεί και πέρα, ζω μόνιμα εδώ.. Αγαπώ αυτή την πόλη για την ζωή της, τον κόσμο της αλλά δεν την αγαπώ για την ομορφιά της. Πιστεύω, επειδή έχω επισκεφθεί πολλές πόλεις,ότι την καταντήσαμε από τις πιο άσχημες πόλεις του κόσμου. Σε αυτό βέβαια έφταιξε και η αστυφιλία. Ευτυχώς σαν πόλη και σαν χώρα έχουμε τον Παρθενώνα, τις θάλασσες και τα νησιά, τα οποία προσελκύουν πολύ κόσμο. Κυρίως έχουμε τον ήλιο, που λείπει από πολλές χώρες.

Θυμάσαι το πρώτο σου ξύρισμα; Ήσουν από τα αγόρια που κρύφτηκαν στο μπάνιο και με τα σύνεργα του πατέρα τους δοκίμασαν να ξυρίσουν το χνούδι στο άνω χείλος ή διαδικασία έγινε με δόξα και τιμή;

Δεν θυμάμαι χρονικά πότε ήταν αλλά ποτέ δεν μπήκα με τα «εργαλεία» του πατέρα μου στο μπάνιο για να ξυριστώ αφού, ουσιαστικά, ήμουν από τα αμούστακα αγόρια. Θυμάμαι πάρα πολύ καλά, γιατί αυτό κράτησε για πολλά χρόνια, ότι ξυριζόμουν  με ξυριστική μηχανή. Με ξυράφι, ξυρίστηκα πρώτη φορά λίγο πριν τα 50 μου. Πήγαινα σε έναν κουρέα για χρόνια και πηγαίνω στον ίδιο τέσσερις φορές μόνο τον χρόνο, γιατί ταξιδεύει και δεν είναι εύκολο να τον βρω. Αυτός μάλιστα είναι ένας κουρέας 70 ετών ο οποίος κουρεύει ακόμα τον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο, πηγαίνει ακόμα και στο Λονδίνο να τον κουρέψει, αλλά παράλληλα κουρεύει και πολλούς τους πρέσβεις. Αυτός ξεκίνησε σαν βοηθός στο κουρείο του Χίλτον και μετά άνοιξε δικό του μαγαζί στη περιοχή του Χίλτον και συνεχίζει ακόμα.

 

Έχεις μνήμες από τα παλιά μπαρμπέρικα; Θυμάσαι τον πατέρα ή τον παππού σου να πηγαίνουν σε αυτά;

Δεν θυμάμαι καθόλου τα πρώτα κουρεία που πηγαίναμε με τον πατέρα μου στη Κωνσταντινούπολη, αλλά θυμάμαι έντονα τα καλοκαίρια που πηγαίναμε σε ένα από τα Πριγκηπόνησα, στην Πρώτη και εκεί κουρευόμασταν στο μοναδικό μπαρμπέρικο του νησιού. Αυτό που θυμάμαι έντονα ήταν ότι ο κουρέας κούρευε όλο τον κόσμο με ένα τσιγάρο στο στόμα. Θυμάμαι αυτή την κίνηση και μάλιστα είναι συγκινητικό, σε μια επίσκεψη μου, όχι πρόσφατα πριν από λίγα χρόνια, είχα πάει ξανά στο νησί και κουρεύτηκα στον γιό του. Ο ίδιος δεν ήξερε καν ότι ο πατέρας του κούρευε με τσιγάρο.

Έχεις αφήσει ποτέ μούσι ή μουστάκι; Υπήρχαν εποχές που ή το μούσι ή του μουστάκι ήταν κάτι πολύ περισσότερο από «αξεσουάρ» προσώπου;

Όχι, ποτέ. Μπορεί να μείνω μερικές φορές αξύριστος για καμιά εβδομάδα όταν είμαι σε ταξίδι. Δεν μου πήγε ποτέ, όμως. Δεν μπήκα ποτέ σε αυτή την διαδικασία ποτέ. Σε ορισμένους πηγαίνει πάρα πολύ. Έζησα και τις εποχές με τα μεγάλα μουστάκια στην Αθήνα και όχι μόνο. Επικές στιγμές.

 

Είχες ποτέ κάποιο πρότυπο άντρα; Είσαι χωμένος μέσα στις ταινίες. Θυμάσαι να θαυμάζεις το στυλ ή την εμφάνιση ενός ηθοποιού;

Είναι το ίδιο που συμβαίνει σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με το σινεμά και όταν μου λένε, πες μας τις δέκα ή και την μία αγαπημένη σου ταινία, δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν μπορώ να πω ότι κάποιος άντρας είναι το πρότυπο μου. Επειδή έχω γνωρίσει αρκετούς ηθοποιούς, κυρίως Αμερικάνους με εντυπωσίασε το χαμηλό τους ύψος. Ειδικά, η γενιά ηθοποιών  Χόφμαν, Ντε Νίρο κ.ο.κ, είναι όλοι κοντοί και αυτό σου δημιουργεί μια απομυθοποίηση όσο αφορά στο ύψος. Δεν έχω κολλήσει να πω «θα ήθελα να μοιάζω σε αυτόν».

 

Φροντίζεις τον εαυτό σου; Τι πιστεύεις ότι κάνει έναν άντρα περιποιημένο;

Φροντίζω να είμαι ευπρεπής. Μου αρέσει το χύμα, αλλά να είμαι χύμα σε κατάσταση που δεν θα αντιμετωπίσω κόσμο. Βέβαια το υπαριθμόν 1 που προσέχω στον περίγυρο μου είναι η μυρωδιά. Με εξοργίζει η άσχημη μυρωδιά, σε γυναίκες και σε άντρες. Αυτό, σημαίνει ότι παραφροντίζω τον εαυτό μου στο μπάνιο και γενικώς όταν πηγαίνω κάπου με κόσμο θέλω να είμαι πάντα καλοντυμένος.

Μιλήσαμε για την πρώτη φορά στο ξύρισμα. Θεωρείς και εσύ ότι οι πρώτες μας φορές σε διάφορα πράγματα έχουν ξεχωριστή σημαντικότητα; Για παράδειγμα θυμάσαι το πρώτο σου φιλί ή την πρώτη φορά που έκανες σεξ;

Πάντως θυμάμαι ότι το πρώτο φιλί σε ηλικία 14 χρονών, φιλί κανονικό, παθιασμένο, το είχα δώσει σε διακοπές στη Βάρκιζα σε μια κοπέλα που μετά έχασα και τα ίχνη της. Ήταν ξαδέρφη ενός φίλου μου στη Βάρκιζα και λεγόταν Χριστίνα. Την πρώτη φορά που έκανα έρωτα, ήταν και άλλες εποχές, υπήρχε μια δυσκολία, δεν ήταν όλα τα κορίτσια για να κάνεις  ολοκληρωμένο έρωτα, πάντα ήταν με μέτρο, ήταν όλα από «λίγο». Το κανονικό το ολοκληρωμένο έρωτα, όπως συνέβη και  με όλα τα παιδιά της γενιάς μου, ήταν σε οίκο ανοχής. Με σχέση, κανονικό σεξ, έκανα όταν ήμουν 18 ετών.

 

Σου αρέσουν τα μπαρμπέρικα της πόλης; Επισκέπτεσαι κάποιο;

Μου αρέσει να πηγαίνω σε μπαρμπέρικα σε κάποια ταξίδια στο εξωτερικό. Πηγαίνοντας στις Κάννες ας πούμε, για να είμαι και λίγο επιμελημένος, αφήνω το μαλλί και πηγαίνω να κουρευτώ εκεί. Έχω τώρα έναν μπαρμπέρη στο Χαλάνδρι,  όπου μένω, όπου πηγαίνω ενδιάμεσα να με σουλουπώσει. Δε μπορώ να εξηγήσω που οφείλεται αυτή η μόδα, μου αρέσει όμως πολύ αυτή η εικόνα. Βέβαια είναι μοντέρνα μπαρμπέρικα, δεν έχουν καμία σχέση με τον παλιό τον μπαρμπέρη, είναι νέα παιδιά. Μου αρέσει όμως, δείχνει μια φρεσκάδα, κάτι καινούργιο, μια περιποίηση.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου άρωμα; Του είσαι πιστός χρόνια;

Είμαι της γενιάς που χρησιμοποιούσαμε αυτό το πράσινο, που έμοιαζε με κουκουνάρι το Pino Silvestre. Τα τελευταία, όμως, χρόνια μού έκανε δώρο η καλή μου το Hermes, το οποίο και χρησιμοποιώ σε μόνιμη βάση.

Πες μας τι χρειάζεται για να τα έχει κάποιος καλά με τον εαυτό του

Κοίταξε, επειδή το παιχνίδι της υγείας χτύπησε την πόρτα του αδερφού μου τον οποίο  έχασα, μετά είχα κι εγώ κάποια θέματα με το νεφρό μου, πιστεύω ότι τώρα πια δυστυχώς, στο μόνο που πρέπει να εστιάζουμε είναι η υγεία. ‘Οπως λέει ένας φίλος μου, μετά τα 50 ανακαλύπτεις κάθε μέρα και μια ασθένεια. Και επειδή είμαι ένας άνθρωπος με πολλές καταχρήσεις στη ζωή μου, δηλαδή έχω φάει πολύ, έχω πιεί πολύ γενικώς, έφτασα σε μια ηλικία που είπα πως για να είμαι είμαι καλά με τον εαυτό μου και τον περίγυρο μου, δεν πρέπει να μην είμαι βάρος σε κανέναν. Άρα προηγείται το θέμα της υγείας. Από εκεί και μετά για να τα έχω καλά, θα ήθελα να έχω μια οικονομική άνεση για να πηγαίνω ταξίδια, να τρώω και να πίνω καλά.

Written by The B. Magazine