FOOD: Το Κουδουνάκι στου Ψυρρή

Αν αγαπάμε κάτι στην Αθήνα είναι τα μικρά μαγαζιά με ψυχή και τους ιδιοκτήτες εκείνους που ξέρουν να τα διατηρούν ζωντανά και όμορφα ακόμα και αν αυτό απαιτεί να θυσιάσουν ή να ρισκάρουν πολλά πράγματα. Το Κουδουνάκι είναι ένα μαγαζί που θα αγαπήσεις όχι μόνο για το καλό φαγητό του αλλά περισσότερο για την καρδιά του.

Από την Δώρα Μάστορα

Στο Κουδουνάκι πήγα, πρώτη φορά, ένα απόγευμα του Νοέμβρη. Παρόλο που για χρόνια τριγυρνούσα στου Ψυρρή, αυτό το μαγαζάκι δεν το είχα προσέξει. Ίσως και σε αυτό να οφείλεται και ένα κομμάτι της γοητείας του, πως είναι διακριτικό, προστατευμένο από τους πολλούς περαστικούς, όμορφο και ήσυχο. Επειδή ο καιρός ήταν καλός, καθίσαμε έξω σε ένα τραπεζάκι και περιμέναμε να παραγγείλουμε. Οι επιλογές του καταλόγου ήταν περισσότερο από ελκυστικές και οι τιμές παραπάνω από καλές. Τελικά, πήραμε μια τρελοσαλάτα που έχει ό,τι μπορείς να φανταστείς σε λαχανικό μαζί με σουσάμι, μαυροκούκι και παπαρουνόσπορο, υπέροχα μαυρομάτικα φασόλια, το πιο νόστιμο συκώτι που έχω δοκιμάσει, φέτα με μπούκοβο και κάτι μπιφτέκια με σος μουστάρδας που έλιωναν στο στόμα και δεν σου επέτρεπαν να σκεφτείς τίποτα άλλο παρά το πιάτο και το πιρούνι σου.

Με την ρακή να ρέει άφθονη και με τη ψυχή χορτασμένη και ησυχασμένη, αποφάσισα να μπω μέσα στο μαγαζί και να ανακαλύψω πιο πολλά για αυτό το διαμαντάκι, που όλα έδειχναν πως θα γινόταν το νέο στέκι μου. Ο χώρος, απλός, γλυκός και καθαρός, σαν ένα παλιό σπίτι, σου δημιουργούσε το ευχάριστο συναίσθημα της οικειότητας. Οι ιδιοκτήτριες του, οι δίδυμες αδερφές Ξινού, Γωγώ και Σία,  κινούνταν στον χώρο με σβελτάδα και χάρη, ως ιδανικές οικοδέσποινες που θέλουν να τους ικανοποιήσουν όλους. Εξάλλου, είναι και οι δυο μανούλες και αυτό βγαίνει απλόχερα προς τα έξω. Οι καλεσμένοι στο Κουδουνάκι απολαμβάνουν σπιτική φροντίδα ακόμα και αν είναι πελάτες της πρώτης φοράς, όπως ήμουν εγώ. Από το Κουδουνάκι άργησα να φύγω και επέστρεψα σε αυτό γρήγορα και πάλι. Έτσι, έμαθα για την ιστορία του, που μετρά πολλές δεκαετίες, για το ξεκίνημά του που αφορούσε περισσότερο το φαγητό όσων δούλευαν στις γύρω βιοτεχνίες, για τις δύσκολες εποχές που πέρασε με την κρίση που έκλεισε όλα τα γύρω μαγαζιά αλλά και για το τρελό πείσμα των κοριτσιών που το μανατζάρουν και το διατηρούν τόσο φιλικό, φιλόξενο και όμορφο, όσο λίγα μαγαζιά τριγύρω. Όταν κατέβεις, λοιπόν, στου Ψυρρή, πήγαινε να το επισκεφτείς και κοίτα να είσαι πεινασμένος. Κάθε πιάτο κρύβει μέσα του μεγάλες δόσεις νοστιμιάς και αγάπης. Καλό θα ήταν να δοκιμάσεις όσα περισσότερα μπορείς.

 

Το Κουδουνάκι, Ήβης 15, Ψυρρή, Τηλ. 210 3236909

Written by The B. Magazine