Behind the decks with Νίκος Κωνστάνταρος

Ο Νίκος Κωνστάνταρος θα μπορούσε να κάνει τα πάντα για τη μουσική. Να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του, να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, να τολμήσει τα πιο προκλητικά όνειρα. Πέρα απ’ αυτό, είναι πολύ συμπαθητικός τύπος και ένα ανοιχτό βιβλίο για τη μουσική. Όταν θα τον συναντήσεις, θα καταλάβεις ακριβώς αυτό που σου λέμε.

Από την Δώρα Μάστορα

(Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Μάιο του 2018 στο Floyd’s 99 Barbershop στο Long Beach της California).

Ποιος είσαι και τί κάνεις σε αυτή την πόλη ;

Είμαι ο Νίκος και πριν από 14 χρόνια ήρθα στο «μεγάλο χωριό», για να βρίσκομαι κοντά στην μουσική. Θα με πετύχεις ως “Soldat” σε κάποιο bar να παίζω μουσική ή σε κάποιο συναυλιακό χώρο ως διοργανωτή.

 

Τί απολαμβάνεις περισσότερο; Να παίζεις μουσική ή να διοργανώνεις events;

Το καθένα είναι διαφορετικό αλλά και τα δύο έχουν τον ίδιο βασικό σκοπό. Να προσφέρουμε στον κόσμο στιγμές. Αυτό δε λένε ότι είναι και η ευτυχία; Όταν παίζω μουσική είναι το πιο καλλιτεχνικό κομμάτι του εαυτού μου και έρχομαι σε επαφή με τη στιγμή της δημιουργίας.

Όταν διοργανώνεις μία συναυλία δεν έχεις το χρόνο και το μυαλό να την απολαύσεις. Να σου πω όμως κάτι; Σε κάθε συναυλία χρειάζομαι δέκα δευτερόλεπτα για να πάω σε ένα σημείο όπου θα μπορώ να δω όλο το κοινό από ψηλά. Όταν τους βλέπω και χορεύουν, τραγουδάνε, τα σπάνε, δεν χρειάζομαι τίποτα παραπάνω. Είδες; Πάλι η στιγμή είναι. Ο κολλητός μου συνεχώς λέει ότι είμαστε καταδικασμένοι να περνάμε καλά. Αν μπορούσα να το αλλάξω λίγο, θα έλεγα ότι στη ζωή μου είμαι καταδικασμένος να κυνηγάω στιγμές.

 

Τί μουσική παίζεις; Είσαι σταθερός σε κάποιο είδος ή προσαρμόζεσαι με το ύφος του μαγαζιού και το κοινό που έχεις;

Αγαπάω τη «μαύρη μουσική κουλτούρα», blues, soul, funk , hip hop. Ναι! Πολύ hip hop! Αν δεν υπήρχε αυτό νομίζω ότι ποτέ δε θα είχα μάθει τις ρίζες του, όλες αυτές τις υπέροχες μουσικές που υπήρχαν πριν από αυτό. Νομίζω ότι με τα χρόνια οι χώροι που με επιλέγουν και επιλέγω να παίξω έχουν ένα συγκεκριμένο ύφος από μόνοι τους, οπότε αποφεύγεται η όλη διαδικασία του να ανοίξω πολύ το μουσικό ύφος.

Πιστεύεις ότι οι μουσικές επιλογές επηρεάζουν και το στυλ που έχει ο καθένας;

Παλιότερα καταλαβαίναμε ποιος είναι ακροατής της Metal μουσικής, ποιος ακούει Hip Hop, ποιος Rockabilly και ούτω καθεξής. Δεν κρίνω ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, αλλά, για παράδειγμα, αυτό που γίνεται με τα μπλουζάκια Ramones το θεωρώ γελοίο.

 

Αλήθεια, βλέπεις και εσύ πως έχουν αρχίσει να κινούνται μουσικά τα πράγματα στην Ελλάδα ;

Συναυλίες γίνονται, η ελληνική εναλλακτική σκηνή έχει πιάσει ταβάνι, τα μπουζούκια πέθαναν και οι Scorpions πάλι πέρσι μάζεψαν τον περισσότερο κόσμο. Το θέμα δεν είναι αν τα πράγματα κινούνται. Το θέμα είναι αν θα αποκτήσουμε παιδεία πάνω στις τέχνες. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι δεν ξέρουμε να οδηγούμε και έχουμε τους δρόμους μας γεμάτους σκουπίδια και αδέσποτα ζωάκια. Πως γίνεται ο ίδιος λαός να έχει παιδεία στην μουσική; Το χειρότερο από όλα είναι ότι νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους. Ότι τα ξέρουμε όλα και ότι έχουμε λύσει όλα μας τα ψυχολογικά. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι μας να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Άμα δεν αλλάξει η νοοτροπία μας στο πως αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία και την θέση μας μέσα σε αυτή, δεν νομίζω ότι θα κινηθεί κάτι ουσιαστικά. Απλά θα αναλωνόμαστε σε ευκαιριακές καταστάσεις.

 

Τα σύγχρονα μπαρμπέρικα είναι μία διεθνής τάση. Αν έπαιζες DJ σ’ έναν τέτοιο χώρο, τί μουσική θα επέλεγες;

Τα Blues μωρό μου! Όλα ξεκίνησαν από τα Blues! Σίγουρα όμως θα έκλεινα το πρόγραμμα μου με το Acoustic Live του “Reach For The Sky” των Social Distortion.

 

Πρόκειται να διοργανώσεις ένα event στο Faust. Πες μας δυο λόγια γι’ αυτό. Θα ακολουθήσουν κι άλλα κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν;

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, θα γίνει το πρώτο από μία σειρά Mobile Parties κάτω από την επωνυμία “Soldat’s BBQ”, με καλεσμένους τον θρύλο της Electronica ευρωπαϊκής σκηνής LTJ Xperience (Irma Records), τον Anduze (Parov Stelar) και τους δικούς μας και πολύ καλούς μου φίλους DJ Y2Z και Mr. Sonik.

Τα “Soldat’s BBQ” είναι μια προσωπική ανάγκη να δημιουργήσω ένα Mobile Party με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη των τριών αγαπημένων μου θεμάτων που είναι η μουσική, το φαγητό και φυσικά ο άνθρωπος.

 

Θα σου άρεσε ένας χώρος που συνδυάζει barbering, ποτό και μουσική;

Σε ευχαριστώ για την πάσα αν και θα ήθελα να προσθέσω και το φαγητό. Μία ακόμα από τις εκπλήξεις που θα έχουμε εκείνη την ημέρα είναι ένα Pop Up Barbershop από το Πέτρο Φιδοπιάστη και το “Scissors Hair Mens Only”, το οποίο θα προσφέρει δωρεάν ξύρισμα στους επισκέπτες μας! Μείνετε αξύριστοι! Όπως καταλαβαίνεις ένας τέτοιος χώρος φυσικά και θα μου άρεσε…

 

 

Πες μας δύο κομμάτια που δε λείπουν ποτέ απ το πρόγραμμά σου.

Μπορώ να σου πω ένα. Το “Across 110th Street” από τον Bobby Womack. Είναι ένα soul τραγούδι της δεκαετίας του ’70 όπου περιγράφει με ρεαλισμό την κατάσταση που επικρατούσε στην 110η Οδό (Manhattan, NY), ενός δρόμου ο οποίος λειτουργούσε ως φυσικό όριο μεταξύ του Central Park και του Harlem. Ίσως είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από την πλευρά του Harlem η καθημερινότητα των ανθρώπων δεν ήταν και πολύ εύκολη. Θεωρώ ότι είναι ένα τραγούδι που λειτούργησε και ως παρακαταθήκη για την βασική αξία της Hip Hop μουσικής. Να μεταφέρουμε την πραγματικότητα έτσι όπως ακριβώς είναι. Ακόμα και αν μερικές φορές η πραγματικότητα είναι σκληρή.

 

 

Τον Νίκο συναντάμε κάθε Τετάρτη στο Spoiled στη Δάφνη καθώς και το πρώτο και το τρίτο Σάββατο κάθε μήνα στον Κόκκινο Λωτό.

Soldat’s BBQ, BITE I on Facebook: Soldat’s BBQ: LTJ Xperience/Anduze/Y2Z/Mr.Sonik

Facebook Page: https://www.facebook.com/NikosKonstantaros

 

Written by The B. Magazine