CHRISTMAS MYTHS

Σπάμε δυο γνωστούς μύθους των Χριστουγέννων και εντοπίζουμε την προέλευση ακόμη τεσσάρων, για να έχεις να διηγείσαι ενδιαφέρουσες ιστορίες στο γιορτινό τραπέζι.

 

Η COCA COLA ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η Coca Cola έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της στερεοτυπικής μορφής του Άγιου Βασίλη όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.  Το 1931, όταν η Coca Cola ξεκίνησε να τοποθετεί πολλές από τις διαφημίσεις της σε διάσημα περιοδικά, ξεκίνησε παράλληλα και να δημιουργεί μια καινούργια, χειμερινή καμπάνια, στην οποία θα εμφάνιζε έναν ρεαλιστικό αλλά και συμβολικό Άγιο Βασίλη. Σε αυτό τη βοήθησε ο σχεδιαστής Haddon Sundblom, ο οποίος “έντυσε” τον Άγιο Βασίλη με κόκκινα ρούχα -το χρώμα της Coca Cola. Από το 1931 μέχρι και το 1964, η Coca Cola διαφήμιζε τον Santa Claus να παραδίδει δώρα στα παιδιά, να παίζει μαζί τους και να διαβάζει τα γράμματα τους απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το εν λόγω αναψυκτικό. Οι πρωτότυποι πίνακες του Sundblom αναπροσαρμόστηκαν από την εταιρία και έγιναν διαφημιστικές μαρκίζες σε κάθε γωνία του πλανήτη.

ΑΝ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΚΙ, ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΙΛΗΘΕΙ

ΜΥΘΟΣ

Το φιλί κάτω από το γκι (ή αλλιώς ιξό), προέρχεται από έναν πανάρχαιο μύθο που εξελίχθηκε σε χριστουγεννιάτικη παράδοση, ενώ οι ρίζες του ξεκινούν από τους Κέλτες, οι οποίοι το θεωρούσαν ιερό σύμβολο της ζωής και της υγείας. Οι Σκανδιναβοί συνέχισαν την παράδοση και δημιούργησαν έναν μύθο για το γκι, σύμφωνα με τον οποίο ο θεός Μπάλντερ σκοτώθηκε από ένα βέλος, φτιαγμένο από γκι. Η μητέρα του, η θεά Φρίγκ, θρήνησε τον γιο της και όταν τα δάκρυα της έβρεξαν το βέλος, το βέλος μεταμορφώθηκε σε γκι. Έτσι, οι θεοί ανάστησαν τον γιο της και η Φρίγκ, από την ευτυχία της, ευλόγησε το φυτό και υποσχέθηκε ένα φιλί σε όποιον περάσει κάτω από αυτό.

Ο μύθος τελικά κατέληξε να γίνει παράδοση στη Βρετανία του 18ου αιώνα. Αν κάποιο ζευγάρι περνούσε κάτω από κρεμασμένα γκι, τότε έπρεπε να φιληθεί και να κόψει έναν από τους καρπούς του. Η παράδοση του φιλιού κάτω από το γκι έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και από ότι φαίνεται καλά κρατεί. Αν φέτος βρεθείτε κάτω από ένα γκι, καλό θα ήταν να τιμήσετε την πανάρχαια παράδοση!

 

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΓΟΥΡΙ

ΜΥΘΟΣ

Ο παραπάνω μύθος λέγεται ότι χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, όπου οι άνθρωποι μισούσαν, στην κυριολεξία, το κόκκινο χρώμα. Πιο συγκεκριμένα, δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να φοράει κόκκινα χρώμα, επειδή αυτό συνδεόταν άμεσα με το αίμα, τον διάβολο, όλες οι κοκκινομάλλες ήταν μάγισσες και τα γνωστά. Ποιες λοιπόν, γυναίκες, φορούσαν κόκκινα εσώρουχα; Σύμφωνα με τον μύθο, κόκκινα εσώρουχα κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς επέλεγαν οι γυναίκες που ήθελαν να έχουν καλή τύχη στην αγάπη για το νέο έτος.

Μπορεί τα κόκκινα εσώρουχα να μην σας βοηθήσουν να βρείτε το πάθος και τον έρωτα, αλλά σίγουρα θα αποτελέσουν ένα καλό οπτικό ερέθισμα για ο,τιδήποτε πρόκειται να ακολουθήσει!

 

ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟ

ΜΥΘΟΣ

Το Αλεξανδρινό φυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση θανατηφόρο. Ωστόσο, τα φύλλα του εκκρίνουν ένα γαλακτώδες υγρό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Για παράδειγμα, αν ο σκυλάκος σας φάει ένα φύλλο από το φυτό, δεν πρόκειται να πεθάνει, αλλά θα του προκληθούν ήπιες έως μέτριες διαταραχές στο στομάχι. Όσον αφορά στους ανθρώπους και τι θα πρέπει να κάνει κάποιος σε περίπτωση που το μωρό του έχει φάει φύλλα Αλεξανδρινού: Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του. Από την άλλη όμως, τι δουλειά έχει ένα μωρό να φάει οποιοδήποτε φυτό;

Καταλήγοντας, το Αλεξανδρινό δεν είναι τοξικό, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Είναι ένα όμορφο, Χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό φυτό το οποίο δεν προορίζεται για κατάποση – ό,τι ακριβώς ισχύει και για τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου.

 

ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ

ΜΥΘΟΣ

Ξεκινώντας από τον κουραμπιέ, του οποίου η ρίζα είναι η λέξη “kurabiye” στα Τουρκικά, αναλύεται από τις λέξεις Kuru που σημαίνει στεγνός, ξερός και biye που είναι δάνειο από τα λατινικά για τη λέξη biscuit-μπισκότο. Η «γέννηση» του κουραμπιέ στην Ελλάδα, πιθανολογείται ότι έγινε με την άφιξη των Μικρασιατών, όπου οι ίδιοι έφεραν μαζί τους πολλές (και νόστιμες) συνταγές. Ο λευκός κουραμπιές με την άχνη ζάχαρη κατέληξε να γίνει χριστουγεννιάτικο γλυκό, αν και στις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας θα τον βρούμε καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, αφού συνδυάζεται με χαρούμενα γεγονότα, όπως ο γάμος, η βάφτιση, η επιστροφή από την ξενιτιά κ.λπ.

Από την άλλη, τα μελομακάρονα, έχουν διαφορετική ιστορία. Η ρίζα της λέξης είναι το «μακαρόνι», η οποία προέρχεται από την βυζαντινή λέξη «μακαρωνία» και σημαίνει δείπνο για τους νεκρούς, όπου εκεί πενθούσαν τον νεκρό με φαγητό το οποίο περιείχε ζυμαρικά.

Οι Λατίνοι αργότερα άλλαξαν την παραπάνω λέξη σε «maccarone», η οποία τελικά ταυτίστηκε με το σπαγγέτι. Ακόμη ένα ενδιαφέρον fun fact είναι ότι η λέξη “μακαρωνία” προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «μακαρία», που ήταν το αντίστοιχο «νεκρόδειπνο», δηλαδή ένα κομμάτι ψωμί ή πίτα στο σχήμα και το μέγεθος του σημερινού μελομακάρονου, το οποίο μοίραζαν στους συγγενείς μετά την κηδεία.

Τελικά, κάποια στιγμή η μακαρία συνδυάστηκε με σιρόπι μελιού και μαντέψτε… γεννήθηκε το μελομακάρονο! Και αυτό το γλυκό καθιερώθηκε σαν γλύκισμα από τους Μικρασιάτες Έλληνες και είναι το πιο χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο γλυκό.

 

ΟΛΗ Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

ΜΥΘΟΣ

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει μητέρες, θείες, θείους και παππούδες να μας λένε «βάλε σκούφο, γιατί θα φύγει από το κεφάλι σου όλη η ζέστη!». Σύμφωνα με τους παντογνώστες συγγενείς μας πρέπει να φοράμε κάτι ζεστό στο κεφάλι όταν βρισκόμαστε έξω στο κρύο, διότι υποστηρίζουν ότι η θερμοκρασία του σώματος «δραπετεύει» από το κεφάλι.

Σωστά μαντέψατε, το παραπάνω είναι ένας μύθος. Εάν αυτό ήταν αλήθεια θα σήμαινε ότι εάν βγαίναμε έξω στο κρύο χωρίς παντελόνια θα ήταν το ίδιο όπως όταν βγαίνουμε έξω χωρίς καπέλο. Οι επιστημονικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι από το κεφάλι δεν χάνουμε περισσότερο από το 10% της θερμότητας του σώματος. Πάντως, εδώ που τα λέμε, ένας σκούφος για τα αγόρια με πολύ κοντοκουρεμένο μαλλί θεωρείται απαραίτητος τώρα που κρυώνει ο καιρός.

Written by The B.Mag