Pet Man: Ο Μίλτος και οι γάτες του

Ο Μίλτος Ιερεμιάδης και η οικογένεια του μένουν σε ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα μαζί με πέντε γάτες. Και μπορεί αυτό να σου φαίνεται δύσκολο αλλά εκείνος το κάνει να φαίνεται παιχνιδάκι. Εξάλλου, στη ζωή του υπήρχαν πάντα γάτες.

Από την Δώρα Μάστορα

Ειδικός συνεργάτης Δημήτρης Δημόπουλος 

Νέος πατέρας, πολυπράγμων και λάτρης των αιλουροειδών, ο Μίλτος είναι από εκείνους τους τύπους που δεν θα άφηναν ποτέ γάτα μόνη στον δρόμο. Γι’ αυτό και για άλλους λόγους, μιλήσαμε μαζί τους.

Μίλτο τι κάνεις και ποιος είσαι σε αυτή την πόλη;

Είμαι μάστορας και διακοσμητής, εργάτης και λίγο καλλιτέχνης. Συνδυάζω, όπως φαίνεται, αρκετά πράγματα.

Μίλησέ μας για τα κατοικίδιά σου. Πόσες γάτες έχεις και πως τα καταφέρνεις να συμβιώνεις μαζί τους σε διαμέρισμα;

Αυτή τη στιγμή έχω πέντε γάτες. Φυσικά, ξεκίνησα με έναν αλλά κάποια στιγμή, κατάλαβα ότι βαριέται μόνος του και του βρήκαν έναν ακόμα για παρέα. Στη συνέχεια, προέκυψαν και άλλα γατάκια, τα οποία είτε ξέμεναν είτε δυσκολευόμουν να τα αποχωριστώ. Σχετικά με την συμβίωση, θα μπορούσα να πω ότι σπάνια είναι δύσκολη. Οι γάτες κοιμούνται πολλές ώρες και αυτό διευκολύνει τα πράγματα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα πάντα είναι απλά. Ο μεγάλος αριθμός κατοικίδιων απαιτεί και περισσότερη καθαριότητα και μεγάλο κόστος.

Έχεις σώσει πολλές γάτες από το δρόμο. Συνεχίζεις να το κάνεις αυτό και σήμερα φροντίζοντας να τους βρεις σπίτια φιλοξενίας;

Δυστυχώς, συνεχίζω. Και λέω δυστυχώς γιατί αρχικά θα ήθελα να μην υπάρχουν αδέσποτα γατιά και μετά γιατί πραγματικά όλη η διαδικασία προϋποθέτει από μένα να βρω χρόνο, που δεν τον έχω προβλέψει. Βέβαια, τώρα πια, έχω μεγάλη πείρα στην ανατροφή των μικρών γατιών, που είναι πιο απλή απ’ αυτή των κουταβιών. Πάντα, δε, προσπαθώ να βρω ένα καλό σπίτι φιλοξενίας. Αν δεν βρεθεί, παραμένουν κοντά μου.

Μίλησέ μας για τις γάτες και τον χαρακτήρα τους. Πιστεύεις ότι βρίσκεις ομοιότητες με τον δικό σου χαρακτήρα;

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον με τις γάτες, που φαντάζομαι ότι ισχύει και με πολλά άλλα ζώα, είναι ότι διαμορφώνουν χαρακτήρα από πολύ μικρή ηλικία. Ο χαρακτήρας, βέβαια, εξελίσσεται προς το καλύτερο με την συμβίωση και την αγάπη. Οι γάτες έχουν πολύ ισχυρό χαρακτήρα, εμμονές και ανάγκη για συνύπαρξη, ασχέτως αν αυτό δεν μπορούμε να το καταλάβουμε.  Με τον χαρακτήρα του ανθρώπου κοντά στον οποίο συμβιώνουν δεν αποκτούν κοινά χαρακτηριστικά, ειδικά αν εκείνος γνωρίζει πώς να τους αφήσει το χώρο για να αναπτύξουν την δική τους φιλοσοφία.

Οι γάτες απαιτούν λιγότερη δέσμευση από τους σκύλους. Πιστεύεις ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που τις υιοθετούν;

Σίγουρα, οι καθημερινή τους φροντίδα απαιτεί λιγότερα καθώς δεν έχουν τις βόλτες του σκύλου ή το μπάνιο. Η πραγματική, όμως, δέσμευση είναι συναισθηματική και αυτή συμβαίνει με κάθε ζώο και έχει ένταση ανάλογη με τις συνθήκες. Δεν ξέρω τους λόγους που κάποιος υιοθετεί μια γάτα. Ίσως επειδή είναι οικόσιτα ζώα, που δεν τους αρέσουν οι πολλές μετακινήσεις. Παίζει ρόλο πάντα και ο τρόπος που μεγάλωσε ο καθένας.

Φεύγεις ταξίδι και τις αφήνεις μόνες τους;

Όταν λείπω ταξίδι, αφήνω πάντα κάποιον άνθρωπο πίσω για να τις φροντίζει σχετικά με το φαγητό τους και να τους κάνει και λίγη παρέα. Σε ένα ταξίδι πολλών μηνών που έκανα στο παρελθόν και παρόλο που είχα αφήσει κάποιον πίσω μου για να περιποιείται τον γάτο μου, εκείνος έχασε τα 2/3 του βάρους του και εμφάνιση θυροειδή. Ο γιατρός με πληροφόρησε ότι τα αίτια ήταν εντελώς ψυχολογικά.

Έχεις αναπτύξει ποτέ με γάτα μια πιο στενή σχέση; Θα έλεγες πως και η γάτα (μαζί με τον σκύλο) είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου;

Έχω αναπτύξει τόσο στενή σχέση με μια γάτα, σε μικρή ηλικία, που όταν είχαμε να ιδωθούμε για δύο μήνες, έτρεξε στο δρόμο σχεδόν ένα χιλιόμετρο για να πέσει στην αγκαλιά μου κλαίγοντας. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που άκουσα κλάμα γάτας. Δε νομίζω ότι μόνο ο σκύλος ή η γάτα έχουν το προνόμιο να δημιουργήσουν μια τέτοια σχέση με τον άνθρωπο. Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και με οποιοδήποτε άλλο ζώο, αρκεί να εξυπηρετούσαν οι συνθήκες.

Έχετε κοινές ασχολίες; Παίζετε, κοιμάστε μαζί; Πως αντιδρούν με τους επισκέπτες ή τους πιο στενούς ανθρώπους της ζωή σου;

Κοινές ασχολίες, πέραν του ύπνου ή του φαγητού, δεν μπορούν να υπάρξουν με μια γάτα. Ίσως, η τηλεόραση να τους τραβήξει κάπως το ενδιαφέρον ή η οποιαδήποτε δουλειά κάνει κάποιος μέσα στο σπίτι, αλλά οι περισσότερες γάτες θέλουν να παίζουν μόνες τους και δεν αντιδρούν στα δικά μας παιχνίδια. Βέβαια, υπάρχει η ώρα, μέσα στη μέρα, που θα παίξω με τον γάτο μου και του αρέσει πολύ αυτό, το περιμένει όπως ένας σκύλος. Με τους επισκέπτες που έρχονται, θα αντιδράσουν ανάλογα με την στάση τους. Αν δεν ασχοληθούν μαζί τους, θα αδιαφορήσουν και αυτές. Ιδανικά, θα ήθελαν να κοιμόμαστε όλοι μαζί αλλά η γυναίκα μου δεν το θέλει αυτό, οπότε κάθε βράδυ, μία απ’ αυτές, παίρνει θέση κοντά μας.

Πρόσφατα έγινες πατέρας; Πως ένιωσαν οι γάτες σου για αυτό;

Οι γάτες δεν πολυπλησιάζουν τα μωρά γιατί κάνουν απρόβλεπτες και νευρικές κινήσεις. Άλλωστε, ο άνθρωπος πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση.. Δύο, πάντως, από τις γάτες μου, πλησίασαν το μωρό και του έδωσαν την «κουτουλιά της ειρήνης» και της γνωριμίας.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ζήσει με μια ή με περισσότερες γάτες;

Θα τους έλεγα να μην προσπαθήσει να τους φερθεί σα να είναι σκυλιά. Οι γάτες απαιτούν πιο ντελικάτη προσέγγιση. Πρέπει να προσποιηθείς ότι πας με τα νερά τους και χωρίς φωνές ή θόρυβο αλλά με κοφτούς, συριστικούς ήχους να τους απαγορεύεις να πηγαίνουν εκεί που δεν θέλεις. Η γάτα θέλει να της δώσεις το χώρο της και να απολαύσει την μυστικιστική της σχέση με το περιβάλλον του ανθρώπου. Επίσης, κάποιος δεν πρέπει να ξεχνάει ότι οι γάτες έχουν για όλη τους την ζωή, τον συναισθηματικό κόσμο ενός 5χρονου παιδιού. Ηρεμιστικές, θεραπευτικές και αστείες σίγουρα αποτελούν πάντα μια ευχάριστη παρέα. Και όπως είχε πει κάποτε ένας διάσημος, οι γάτες είναι ο μόνος τρόπος για να χαϊδέψεις έναν τίγρη.

Written by The B.Mag