Fashion: Το καπελάκι σου και έφυγες

Το κατάστημα Giorgio Hatter το γνωρίζουμε από πάντα. Γεμάτο από καπέλα κάθε είδους, έχει καταφέρει να γράψει την δική του ιστορία στην αθηναϊκή αγορά, αποτελώντας σημείο συνάντησης όλων εκείνων που θέλουν να έχουν το κεφαλάκι τους ήσυχο.

Από τη Δώρα Μάστορα

Ειδικός συνεργάτης Δημήτρης Δημόπουλος 

Συναντήσαμε τα αδέρφια Πολυχρονοπούλου στο κατάστημα τους, στο Μοναστηράκι και μιλήσαμε για την ιστορία πίσω από το κατάστημα τους αλλά και την ιδιαιτερότητα ενός από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ που μπορεί να έχει κάποιος στη ντουλάπα του.

Το κατάστημά σας είναι ένα απ ‘τα ιστορικά καπελάδικα της πόλης. Πώς ξεκίνησε και ποιος αυτή την ιστορία;

Ουσιαστικά, η ιστορία του Giorgio Hatter ξεκινάει προπολεμικά στην Καλαμάτα από τον παππού της οικογένειας Γεώργιο Πολυχρονόπουλο, ο οποίος κατασκεύαζε τότε τα σχολικά πηλίκια. Κατόπιν, ήλθε στην Αθήνα και άνοιξε ένα μαγαζί στο Μοναστηράκι. Τότε, ξεκίνησε να τον βοηθάει ο πατέρας μας Ηλίας Πολυχρονόπουλος, ο οποίος μάθαινε δίπλα του τη δουλειά για να ανοίξει το 1978 το κατάστημα στην οδό Βορέου 15, συνεχίζοντας και αναπτύσσοντας τη μέθοδο κατασκευής του καπέλου. Παράλληλα, ξεκίνησε και την εισαγωγή καπέλων από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Σήμερα, στον ίδιο χώρο, συνεχίζουμε εμείς την οικογενειακή παράδοση, τρίτη γενιά πλέον, προωθώντας καινούργιες ιδέες και  λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τη μόδα και τις νέες τάσεις.

Υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετοί πιλοποιοί ή το επάγγελμα έχει αρχίσει να φθίνει;

Γεγονός είναι ότι παλιότερα που το καπέλο ήταν αναπόσπαστο κομμάτι στην γκαρνταρόμπα του Έλληνα υπήρχαν αρκετοί πιλοποιοί και καπελούδες, αντίστοιχα, για τα γυναικεία καπέλα. Το επάγγελμά μας πέρασε μία μεγάλη κρίση τη δεκαετία του ’90, που εισχώρησαν στην αγορά και τα κινέζικα καπέλα. Σήμερα,  μπορεί κάποιος να βρει παντού καπέλα, αλλά εξειδικευμένα καπελάδικα, όπως το δικό μας, που βοηθάμε κάθε επισκέπτη μας, να βρει ακριβώς αυτό που του ταιριάζει, δεν υπάρχουν πολλά

Τί κάνει ένα καπέλο να ξεχωρίζει;

Ένα καπέλο το κάνει ξεχωριστό ο συνδυασμός της ποιότητας του με το σχέδιο. Σχετικά με την ποιότητα, μεγάλο ρόλο παίζουν τα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένο. Όσο πιο φυσικά είναι, τόσο περισσότερο αντοχή θα έχει στο χρόνο. Όπως, επίσης, για το σχέδιο του καπέλου είναι σημαντικό να έχει μελετηθεί σωστά, έτσι ώστε όταν κάποιος το φοράει να εφαρμόζει τέλεια πάνω στο κεφάλι του και να τον κολακεύει.

Γιατί πιστεύετε ότι το καπέλο είναι ένα βασικό αξεσουάρ στην γκαρνταρόμπα ενός άντρα;

Είναι γεγονός ότι οι άντρες δεν έχουνε πάρα πολλά αξεσουάρ συγκριτικά με τις γυναίκες. Και στις δυο περιπτώσεις, το καπέλο είναι το πιο όμορφο απ’ αυτά.. Εκτός από το πρακτικό μέρος, το οποίο είναι ότι το χειμώνα θα τον προστατέψει από το κρύο και το καλοκαίρι από τον καυτό ήλιο, θα του δώσει ένα μοναδικό στυλ σε όλα τα καθημερινά του ντυσίματα. Εξάλλου, είναι γνωστό  πως οι λεπτομέρειες κάνουν πάντοτε τη διαφορά

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αίσθηση ότι το καπέλο έχει επιστρέψει στη μόδα. Ισχύει το ίδιο και στην ελληνική αγορά;

Στο εξωτερικό το καπέλο δεν είχε φύγει σχεδόν ποτέ από τη μόδα. Στην Ελλάδα, τα τελευταία 10 χρόνια κυρίως, έχει επιστρέψει δυναμικά και επανεντάσσεται στην κουλτούρα του Έλληνα. Σε αυτό έχει συμβάλλει αρκετά το ότι ταξιδεύουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό. Φυσικά, ρόλο έχουν παίξει και το διαδίκτυο, οι σειρές εποχής αλλά και το βασικότερο, η στροφή του Έλληνα άνδρα στο να προσέχει περισσότερο το ντύσιμο και γενικότερα το στυλ του

Οι τραγιάσκες απ’ τον χιπστερισμό και μετά διανύουν νέα χρυσή εποχή. Για τον χειμώνα ποιες τραγιάσκες προτείνετε και σε τί ντεσέν ;

Οι τραγιάσκες είναι από τα πιο όμορφα, στιλάτα και εύκολοφορετα αξεσουάρ για το χειμώνα. Για φέτος το χειμώνα προτείνουμε τραγιάσκες σε slim line γραμμές, που πηγαίνουν στα περισσότερα πρόσωπα. Must have τραγιάσκες είναι, επίσης, οι Newsboy ή Baker Boy Cap για ένα τέλειο Peaky Blinder στυλ. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες από έντονα σκωτσέζικα καρό τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με τα περισσότερα πανωφόρια. Βέβαια, για αυτούς που αρχίζουν τώρα να φορούν τραγιάσκα μία safe επιλογή είναι ένα μονόχρωμο ύφασμα. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να παίξετε με τα διαφορετικά υφάσματα. Επιλέξτε ένα υπέροχο χρώμα από ολόμαλλο σκωτσέζικο ύφασμα Shetland ή από ένα μερινός ή ακόμα και από ένα κασμίρι και κάντε την διαφορά.

Γιατί είναι καλύτερο το χειροποίητο καπέλο; Φτιάχνετε καπέλα tailor made ;

Ένα καπέλο χειροποίητα κατασκευασμένο από εξαιρετικά φυσικά υλικά κάνει πάντα την διαφορά γιατί το καθένα είναι μοναδικό και προσδίδει άλλη πολυτέλεια σε αυτόν που το φοράει. Tailor made δεν αναλαμβάνουμε αλλά είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία στα σχέδια και τα υφάσματα, ταυτόχρονα με τα 9 διαφορετικά size που φτιάχνουμε, που δεν υπάρχει σχεδόν καμία περίπτωση κάποιος να μας επισκεφτεί και να μη βρει κάτι που να του αρέσει και κυρίως να του πηγαίνει.

Μπορεί ένα καπέλο να αλλάξει την εικόνα ενός προσώπου;

Ένα καπέλο μπορεί άνετα να αλλάξει την εικόνα ενός προσώπου αρκεί κάποιος να επιλέξει το σωστό. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει μακρόστενο πρόσωπο φορώντας ένα σωστό καπέλο, μπορεί να το μειώσει και να φαίνεται πιο συμμετρικό. Όπως, επίσης, ένα πρόσωπο λίγο πιο παχύ, με την επιλογή του κατάλληλου καπέλου θα μειώσει αισθητά τον όγκο του.

Πώς βγήκε η έκφραση «πετάω τη σκούφια μου»;

Η έκφραση πετάω την σκούφια μου φημολογείται ότι έχει βγει από τις τραγιάσκες που τις πετούσαν στον αέρα ζητωκραυγάζοντας οι Ρουμάνοι φοιτητές. Ήταν πολύ συνηθισμένο, τότε, όταν ζητωκραύγαζαν ή πανηγύριζαν να πετάνε τα καπέλα τους στον αέρα. Έτσι, μάλλον, βγήκε η έκφραση «πετάει τη σκούφια του» και με αυτό υποδηλώνει κάποιος τον ενθουσιασμό του για κάποιο θέμα. Όπως επίσης και το από πού κρατάει η σκούφια σου είναι μία ερώτηση για την καταγωγή που κρατά από την αρχαιότητα, όταν το χρώμα και το σχήμα του σκούφου υποδήλωνε από που προερχόταν αυτός και κατά συνέπεια ο ιδιοκτήτης του.

Written by The B.Mag