DRINKS: Ο επικός Κος Νέαρχος

Τον Νέαρχο Γκίκα θα τον βρεις στο Χαλάνδρι, πίσω από τη μπάρα του Μαϊμού, και θα χαρείς που είναι εκεί γιατί είναι από τους πλέον αυθεντικούς τύπους και ξέρεις ότι μαζί του θα περάσεις καλά. Ακόμα και αν δεν ανταλλάξετε μεταξύ σας ούτε κουβέντα.

Από τη Δώρα Μάστορα

Ειδικός συνεργάτης Δημήτρης Δημόπουλος 

Φωτογραφία: Γιώργος Απέργης

Ο Νέαρχος Γκίκας ασχολείται με διάφορα πράγματα, λατρεύει τα ζώα, και δη τις γάτες του, φτιάχνει υπέροχα ποτά στα μπαρ που δουλεύει και έχει έντονη κοινωνική δράση, κάτι που τον κάνει ακόμα πιο σημαντικό και πολύτιμο. Συγκεκριμένα, συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική κουζίνα Mano Aperta, η οποία με αγάπη μαγειρεύει για όποιον έχει ανάγκη εδώ και χρόνια. Μάλιστα, πέρυσι, διοργάνωσε την  υπέροχη κίνηση Shift Gift όπου παραπάνω από 100 εργαζόμενοι πρόσφεραν το μεροκάματό τους στη Mano Aperta εξασφαλίζοντας πάνω από 10000 μερίδες φαγητού! Εμείς, μιλήσαμε μαζί του, είπαμε διάφορα, αγαπηθήκαμε και του αποσπάσαμε την συνταγή ενός από τα best seller cocktail του.

Νέαρχε ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Είμαι ο εγώ & κάνω υπομονή.

Πώς βρέθηκες πίσω από τη μπάρα; Τυχαίο γεγονός ή ήταν κάτι που το επιδίωξες;

Βρέθηκα πίσω από τη μπάρα όταν η αξιολάτρευτη Κατερίνα, η ιδιοκτήτρια του Πλέει-play, κάτι είδε σε μένα και μου άνοιξε το δρόμο. Το τι είδε ακόμα το ψάχνουμε.

Αλήθεια, είσαι μιξόλοτζιστ ή ένας απλός barman;

Στα καλά μου ένας καλός barman που αναμιγνύει ποτά, στα κακά μου ένας μέτριος barman που αναμιγνύει ποτά. Έτσι θέλω να πιστεύω.

Πώς περνάει κάθε βράδυ ένας άνθρωπος που βλέπει τους άλλους να διασκεδάζουν ενώ εκείνος δουλεύει;

Αναίμακτα, αν έχει μάθει να διασκεδάζει αλλιώς.

Ποιο κομμάτι της δουλειάς σου σε εξιτάρει περισσότερο; Αυτό της επικοινωνίας με τον κόσμο ή αυτό της παρασκευής ενός νέου ποτού/cocktail;

Και τα 2 είναι απαραίτητα για εμένα. Το καθένα προσφέρει κάτι μοναδικό, αλλά σίγουρα δε θα άντεχα χωρίς το κομμάτι του κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια είδαμε μια πληθώρα νέων συστατικών να συμμετέχουν στην Παρασκευή των κοκτέιλ. Μήπως το έχουμε ζαλίσει λίγο το θεματάκι; Ποια συστατικά είναι αγαπημένα σου;

Το έχουμε ζαλίσει, όχι μόνο εδώ αλλά και έξω, με τα αθέμιτα ή επικίνδυνα συστατικά όπως ο ενεργός άνθρακας ή τα φύλλα καπνού κ.ο.κ. Οι κατάλογοι κινούνται κυρίως προς τον εντυπωσιασμό και όχι προς στη γεύση, μα νομίζω είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουμε στην απλότητα και την ουσία, εξάλλου πάντοτε κύκλους έκανε αυτή η ιστορία.
Τα αγαπημένα μου συστατικά είναι με διαφορά τα μπαχαρικά, ένας κόσμος μέσα στον κόσμο. Να δοκιμάσεις το μακρύκοκκο πιπέρι!

Πως βλέπεις τα πράγματα στη διασκέδαση; Τι συμβαίνει στην αθηναϊκή νύχτα;

Τα βλέπω κάπως μουδιασμένα. Τα μπαρ μεγάλωσαν, κάτσαμε πιο μακριά ο ένας από τον άλλο. Βγήκαν και τα smartphones, σταματήσαμε να κοιταζόμαστε. Ανυπομονώ να επισκεφθώ το πρώτο bar που θα αφήνεις το κινητό στην είσοδο!

Ποιος είναι ένας καλός πελάτης για σένα και τι χαρακτηριστικά έχει εκείνος που δεν θέλεις να υπάρχει στη μπάρα σου;

Καλός πελάτης είναι αυτός που σέβεται τον διπλανό του & τους εργαζόμενους. Στο μπαρ καθρεφτίζονται αυτά που κρύβονται βαθιά μέσα μας, βλέπεις εσένα και τους ανθρώπους όπως πραγματικά είναι. Σύμφωνα λοιπόν με τη κρίση μου, που εμπιστεύομαι απόλυτα, ανεπιθύμητος είναι όποιος προσβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο τον άλλο και αρνούμαι να τον εξυπηρετήσω.

Πες μας τα αγαπημένα σου μαγαζιά της πόλης

Το Σπίτι Μπαρ που με προσέχουν ακόμα, ο Κύριος και το Gin Joint, because people and because gin.

Σου αρέσουν τα μπαρμπέρικα της πόλης; Τα επισκέπτεσαι; Τι αίσθηση σου δημιουργούν;

Τα μαλλιά μου γενικά δε με κουράζουν γιατί είναι πυκνά και επειδή βαριέμαι να ασχοληθώ, με φροντίζει ο Πάνος στο αγαπημένο Blind Dandies.

 

Συνταγή cocktail (φώτο: Παναγιώτης Τσετσέκος)

KALDI

  • 50ml dark rum αρωματισμένο με βανίλια μαδαγασκάρης
  • 20ml espresso
  • 20ml σιρόπι μελιού
  • 15ml λεμόνι
  • 1 barspoon spread κάστανο
  • 3 dashes homemade bitters από ελαιοκάρυδο

Μέθοδος shake & double strain.

Γαρνίρουμε με αστεροειδή γλυκάνισο και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

Written by The B. Magazine