ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ – A GENTLEMAN WITH OLD SOUL

Συναντήσαμε τον Αλέξανδρο Ιορδανίδη, εμπνευστή της αφίσας True Legents και ιδιοκτήτη του Old Soul Barber, για να ανακαλύψουμε μέσα από μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη τους λόγους που δημιουργήθηκε η αφίσα αλλά και τους σκοπούς που υπηρετεί.

Ο Αλέξανδρος Ιορδανίδης αγαπάει το Old school barbering και όλη την φιλοσοφία πίσω από αυτό. Κάπως έτσι, σκέφτηκε να δημιουργήσει μια αφίσα που να περιέχει τα πιο επικά κουρέματα των δεκαετιών 20s και 30s. Παρατηρώντας τα κανείς, βλέπει πως το Old school style έχει έρθει για να κατακτήσεις τις καρδιές, αλλά και το στυλ, αυτών που το ασπάζονται.

Πως εμπνευστήκατε την ιδέα για την δημιουργία της αφίσας True Legents;
Δημιουργήσαμε την αφίσα εξαιτίας της μεγάλης μας αγάπης για το barbering και την ανάγκη μας να το υπηρετήσουμε με κάθε τρόπο. Θέλουμε να δώσουμε στον κάθε μπαρμπέρη την δυνατότητα να έχει μια αφίσα στον χώρο του που να εκπροσωπεί και να αντιπροσωπεύει απόλυτα το ελληνικό στοιχείο, παράλληλα με όλη την κουλτούρα των ιστορικών, κλασσικών κουρεμάτων. Τονίζω την λέξη ιστορικών διότι όλα τα κουρέματα τα οποία εμφανίζονται στην αφίσα έχουν επιλεχθεί ένα προς ένα βάση της ιστορίας του oldschool κλασσικού barbering.
Η έμπνευση προέρχεται από ένα από τα πιο φημισμένα κουρεία στον πλανήτη, τους Schorem, οι οποίοι ήταν πρωτοπόροι σε αυτό. Εμείς, απλώς, ακολουθήσαμε το παράδειγμά τους και δημιουργήσαμε το δικό μας εικαστικό δίνοντας έμφαση στο ελληνικό στοιχείο και στην ελληνική ιστορία. Θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι να δούμε την αφίσα μας σε κάθε μπαρμπέρικο της χώρας και να αφήσουμε το δικό μας στίγμα στο ελληνικό barbering.

Old school κουρέματα και Ελληνική παράδοση. Πως συνδέονται αυτά τα δύο;
Τα old school κουρέματα ήταν και θα είναι πάντα συνδεδεμένα με την ελληνική παράδοση, καθώς η Ελλάδα υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες στον πλανήτη στην οποία γεννήθηκε και αναπτύχθηκε το barbering. Από τον 5ο αιώνα π.Χ, οι φιλόσοφοι και οι διανοούμενοι πολίτες της Αθήνας μάκραιναν τα μαλλιά και τα γένια τους, ώστε να τα περιποιούνται και να επισκέπτονται συχνά τα τοπικά κουρεία. Αυτά αποτελούσαν ένα μέρος συνάντησης των ανδρών. Εξάλλου, με την έννοια παράδοση αναφερόμαστε σε οτιδήποτε αποτελούσε χαρακτηριστικό στοιχείο της ζωής ενός λαού και ένα από αυτά είναι σίγουρα τα κλασσικά κουρέματα! Πόσο πιο Oldschool από αυτό!

Στην αφίσα υπάρχει το ευφυές λογοπαίγνιο «Legents». Από άποψη εμφάνισης αλλά και συμπεριφοράς, πως γίνεται κάποιος gentleman;
Το λογοπαίγνιο Le-gents και ολόκληρη η ονομασία του project της αφίσας η οποία είναι True Legents, αναφέρει μέσα δύο λέξεις, το true και το legents. Απευθύνεται σε όλους τους άνδρες οι οποίοι επιλέγουν να είναι gentlemen και τονίζει πως το βασικό προτέρημα που πρέπει να έχει ένας gentleman είναι το να είναι αληθινός (True), ειλικρινής απέναντι σε αυτό που κάνει, σε αυτό που εκπροσωπεί και στους γύρω του. Ο κάθε άντρας κουβαλάει την δική του ιστορία και κρύβει έναν θρύλο μέσα του (legend). Ωστόσο η συμπεριφορά του στην καθημερινότητα και οι συνήθειες του, παίζουν σημαντικό ρόλο και στην εμφάνιση του. Ένας gentleman δίνει έμφαση στην παρουσία του και στην περιποίηση των μαλλιών του και της γενειάδας του, για αυτό και ένας από τους κοντινότερους φίλους είναι ο κουρέας του.

Μιλήστε μας για τα οκτώ κουρέματα που απεικονίζονται. Πως καταλήξατε στα συγκεκριμένα στυλ;
Με αυτά τα οχτώ κουρέματα, στόχος μας ήταν να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα επιλογής για τον πελάτη ενός κουρείου. Με αυτή την αφίσα, ο πελάτης μπορεί να ταυτιστεί με τα μοντέλα της αφίσας και να επιλέξει αυτόν που το εκφράζει. Γι’αυτό και τα μοντέλα της αφίσας είναι καθημερινοί άνθρωποι. Για να μπορεί εύκολα να ταυτιστεί κάποιος μαζί του. Κάθε κούρεμα έχει το δικό του όνομα το οποίο το έχουμε εμπνευστεί από το αντίστοιχο άτομο που απεικονίζεται στην
αφίσα. Καθώς είμαστε επηρεασμένοι από την ιστορία των κλασικών κορεμάτων, ως μπαρμπέρικο, μελετήσαμε προσεκτικά την ιστορία τους, ώστε να τα αναδείξουμε ακόμη καλύτερα. Έτσι, ανακαλύψαμε πως αυτά τα κουρέματα, στην παλαιότερη εποχή, αντιπροσώπευαν τον άντρα ο οποίος ήθελε να είναι επίσημος και ευπαρουσίαστος. Αυτό ταυτίζεται απόλυτα με τον σύγχρονο άνδρα που δίνει μεγάλη έμφαση στην εμφάνισή του. Σε όλα τα κουρέματα, φροντίσαμε να γίνει το styling με γυαλιστερό pomade, το οποίο έλαβε την θέση της μπριγιαντίνης.

Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο, είναι για έναν κουρέα να δημιουργήσει τα κουρέματα της αφίσας; Τι τεχνικές απαιτούν;
Αυτό είναι πολύ υποκειμενικό καθώς δεν γνωρίζουμε τις δυνατότητες κάθε κουρέα, όμως πιστεύουμε ότι ο καθένας που θεωρεί τον εαυτό του ικανό και έχει θέληση για δημιουργία και εξέλιξη μπορεί να πραγματοποιήσει τα κουρέματα της αφίσας εφόσον αντιπροσωπεύουν την δουλειά του και το craft του.

Τι γίνεται αν κάποιος πελάτης ζητήσει ένα κούρεμα εκτός της αφίσας;
Σαν barbershop πιστεύουμε πολύ στην επικοινωνία ανάμεσα σε κουρέα και πελάτη. Το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με τον πελάτη μας για αυτό που θέλει και να τον ακούσουμε. Επίσης σαν barbershop, υποστηρίζουμε το προσωπικό στυλ του κάθε πελάτη μας. Τα κουρέματα της αφίσας, κατά την κρίση μας, καλύπτουν όλες τις ανάγκες ενός πελάτη που αγαπούν τα oldschool μπαρμπέρικα. Του εξηγούμε λοιπόν ότι δεν κάνουμε κουρέματα εκτός αφίσας και τον εξυπηρετούμε αντίστοιχα.


Ας υποθέσουμε ότι έρχεται στο μαγαζί σας ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, και σας ζητήσει κοντά dreadlocks και λευκή βαφή. Θα το κάνετε;
Ο χαρακτήρας μας δεν αντιπροσωπεύει ούτε τα dreadlocks, ούτε την λευκή βαφή, οπότε όπως ήδη είπαμε, πάντα θα ακούσουμε τον πελάτη και αυτό που θέλει και θα φερθούμε στον καθέναν ως μοναδικό. Αν δεν είναι αυτό που εκπροσωπούμε όμως, δεν το κάνουμε.

Πως βλέπετε τα πράγματα στη σύγχρονη, Ελληνική barbering κοινότητα; Υπάρχει χώρος για εξέλιξη;
Η σύγχρονη ελληνική barbering κοινότητα αναπτύσσεται ραγδαία και τα μπαρμπέρικα πολλαπλασιάζονται το ένα μετά το άλλο. Πολλά νέα άτομα ανακαλύπτουν όλη αυτή την κουλτούρα και τις διάφορες δυνατότητες που τους δίνει το barbering και το απολαμβάνουν πραγματικά. Χαίρομαι πολύ
για αυτό. Αν και θεωρώ τον εαυτό μου παλιομοδίτη, γιατί ακολουθώ αυστηρά το classic barbering, ο χώρος για εξέλιξη και βελτίωση είναι τεράστιος. Εξάλλου, κάθε μπαρμπέρης που σέβεται την δουλειά του, οφείλει να δίνει το δικό του στίγμα στο επάγγελμα.


Αυτοί που έχουν συνηθίσει τα παλιά, ελληνικά κουρεία, πως αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα μπαρμπέρικα και τη φιλοσοφία τους;
Είμαι ένας άνθρωπος που έχει δημιουργήσει ένα κουρείο που τιμάει την παράδοση σε αυτή την σύγχρονη κοινωνία, οπότε θα κρίνω από τις εμπειρίες μου. Οι επισκέπτες μου, αρχικά παρατηρούνε τον χώρο με ένα βλέμμα περιέργειας αλλά και θαυμασμού και στη συνέχεια αφήνονται στις περιποιήσεις μας. Μόλις βγάζουμε τις φαλτσέτες, τους προσφέρουμε ένα παραδοσιακό ξύρισμα και δέχονται την μυρωδιά ενός παραδοσιακού after shave, ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο και χαίρονται που μπορούν στις μέρες μας να ζήσουν μια τόσο, old school εμπειρία.

Θεωρείτε ότι το μπαρμπέρικο μπορεί να γίνει το σημείο συνάντησης των ανδρών της πόλης, όπως συνέβαινε τα παλιά χρόνια;
Αναμφισβήτητα ναι! Το μπαρμπέρικο μπορεί να γίνει ένα σημείο συνάντησης των ανδρών και πιστεύω πως ήδη τα μπαρμπέρικα της χώρας έχουν υιοθετήσει έναν τέτοιο χαρακτήρα στον χώρο τους έτσι ώστε να επιτρέπουν στους άνδρες να νιώθουν οικία, να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα ή το στρες της δουλειάς. Το μπαρμπέρικο έχει επιστρέψει και ήρθε για να μείνει και να γίνει ο χώρος που κάθε άντρας θα θέλει να επισκεφθεί και να συναναστραφεί με τους υπόλοιπους άντρες της πόλης!

Είναι γνωστό ότι οι Θεσσαλονικείς προσέχουν και περιποιούνται τον εαυτό τους. Δοκιμάζουν οι ίδιοι old school ή και extreme κουρέματα; Η ομάδα σας τους βοηθάει να πειραματιστούν με το στυλ τους;
Κυρίως παρατηρούμε ότι τα old school κουρέματα υπερισχύουν καθώς οι άνδρες οι οποίοι επισκέπτονται το κουρεία μας ζητάνε περισσότερο κλασσικά κουρέματα. Η ομάδα μου αποτελείται από έμπειρους και εξειδικευμένους μπαρμπέρηδες οι οποίοι βοηθάνε κάθε επισκέπτη μας να πειραματιστεί με το στυλ του και να βρει το κούρεμα που του ταιριάζει. Πάντα οι συμβουλές μας είναι να αναδείξουνε το στυλ του πελάτη με έναν oldschool χαρακτήρα.


Τι υπηρεσίες προσφέρετε στο Old Soul Barber Shop;
Οι υπηρεσίες που παρέχουμε εξειδικεύονται κυρίως στην παράδοση του barbering. Εξειδικευόμαστε σε κλασσικά κούρεμα, παραδοσιακά ξυρίσματα (με κομπρέσες) και περιποίηση γενειάδας.

Πως μπορεί κάποιος να προμηθευτεί την αφίσα True Legents;
Όλες οι αφίσες θα έχουν την υπογραφή μας και θα είναι αριθμημένες. Μπορείτε να βρείτε την αφίσα στο page μας στο instagram: Oldsoul_barbers οπού θα υπάρχει σχετικό link στο bio μας και με ένα κλικ να την παραγγείλετε. Επίσης, μπορείτε να την παραγγείλετε ηλεκτρονικά και μέσω της επίσημης σελίδας www.truelegents.com, ενώ όποιος βρίσκεται κοντά μας θα μπορεί να την προμηθευτεί με μια επίσκεψη στο μαγαζί μας που βρίσκεται στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Written by The B.Mag