BARBER TALK: Δοκιμάζοντας WHISKEY, στο μπαρμπέρικό σου

Αν και τα ποτά δεν έχουν φύλο, πολλοί θεωρούν πως το ουίσκι είναι ένα αντρικό ποτό. Για να μυηθείς στην γεύση του πρέπει να το γνωρίσεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Αν σε κερδίσει, τότε θα έχεις έναν καλό λόγο για να επικοινωνήσεις την επιλογή σου και στους πελάτες σου. Εξάλλου, το μπαρμπέρικο δεν είναι μόνο για να προσφέρει grooming υπηρεσίες. Υπάρχουν πολλά ακόμα που ενδιαφέρουν το αντρικό κοινό σου.

Το χρυσό χρώμα και η μοναδική γεύση του ουίσκι έχουν κατακτήσει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και δε θα σταματήσουν ποτέ να κατακτούν όλο και περισσότερους που τολμούν να περιηγηθούν στον κόσμο του. Αν θες να γίνεις και εσύ γευσιγνώστης του μοναδικού αυτού ποτού, η διαδικασία δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαντάζεσαι. Όπως με τα περισσότερα πράγματα, έτσι και με το ουίσκι, πρέπει πρώτα να δοκιμάσεις διαφορετικά είδη έτσι ώστε να καταλήξεις σε αυτά που πραγματικά σου αρέσουν. Δοκιμάζοντας αργά την γεύση του ουίσκι, απολαμβάνεις μια μοναδική εμπειρία που μπορεί να εξελιχθεί σε αγαπημένη συνήθεια.

Το ταξίδι της γευσιγνωσίας ξεκινάει με την δοκιμή. Ένας απλός τρόπος, για να έρθεις σε μια πρώτη επαφή μαζί του είναι να επισκεφτείς ένα μπαρ που φημίζεται για την μεγάλη γκάμα των ουίσκι του. Εκεί, ο μπάρμαν μπορεί να σε κατευθύνει και να σου προτείνει επιλογές. Να θυμάσαι ότι όλη η ουσία της γευσιγνωσίας βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει μικρές γουλιές από διαφορετικά είδη με στόχο την σύγκριση των γεύσεων και των αρωμάτων. Αν θέλεις να εμβαθύνεις ακόμα περισσότερο, θα μπορούσες να συμμετέχεις σε μερικά σεμινάρια γευσιγνωσίας, έτσι ώστε να μυηθείς σωστά στο ποτό και να μάθεις πως μπορείς να αναπαράγεις την γευσιγνωσία και στον δικό σου χώρο.

Στην περίπτωση που όλα πάνε καλά, θα μπορούσες ακόμα και να διοργανώσεις μια δική σου βραδιά γευσιγνωσίας στο μπαρμπέρικο. Καλεσμένοι σου, φυσικά, θα ήταν όσοι πελάτες σου αγαπούν το ουίσκι και θέλουν να μάθουν μερικά πράγματα παραπάνω γι’ αυτό. Γενικά, θα σου προτείναμε να διατηρήσεις μικρό τον αριθμό των καλεσμένων σου. Τα 4 άτομα είναι ο ιδανικός αριθμός για μια ανάλογη περίσταση.

Στόχος αυτής της βραδιάς γευσιγνωσίας είναι, αρχικά, η απόλαυση του ουίσκι και μετά η διεύρυνση των γνώσεων γύρω από αυτό, η δοκιμή διαφορετικών ειδών, η περιήγηση στα αρώματά τους καθώς και η ταυτόχρονη απόλαυσή του με άλλες γεύσεις που του ταιριάζουν ή ακόμα και με ένα πούρο, παρόλο που ο αντικαπνιστικός νόμος θα μας κάνει να σκεφτόμαστε καλά το πού και το πώς θα το καπνίσουμε.

 

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΡΙΚΟ

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ

 • Για μια γευσιγνωσία τεσσάρων ατόμων, επίλεξε τρία με πέντε, διαφορετικά ουίσκι.
 • Βρες τα ορεκτικά, τα ποτά και τα αναψυκτικά που θα προσφέρεις. Κατά την διάρκεια της γευσιγνωσίας, το φαγητό που επιτρέπεται είναι πολύ συγκεκριμένο αλλά μετά την διαδικασία, οι καλεσμένοι σου μπορεί να πεινάσουν. Το κρύο finger food θα σε βγάλει από την δύσκολη θέση.
 • Στην πρόσκληση οφείλεις να ενημερώσεις τους καλεσμένους για: τα είδη ουίσκι που θα δοκιμαστούν, την διάρκεια της κάθε δοκιμής, καθώς και τον τύπο ορεκτικών που θα προσφέρεις.
 • Αν θες να πας τη βραδιά ένα κλικ πιο πάνω, μπορείς να ορίσεις ως dress code κάποιο επίσημο ένδυμα. Αλλιώς, το πηγαίνεις πιο φιλικά και χαλαρά και ξεμπερδεύεις εύκολα.

 

Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 • Αφού επιλέξεις τα ουίσκι που θα δοκιμαστούν, θα πρέπει ταυτόχρονα να συλλέξεις και όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται έτσι ώστε να τις επικοινωνήσεις σωστά στους καλεσμένους σου. Μερικά βιβλία για το ουίσκι, θα μπορούσαν να λάβουν και αυτά μέρος στην όλη διαδικασία.
 • Ο συνδυασμός πούρων και ουίσκι είναι απολαυστικός και μπορείς να τον δοκιμάσεις. Το σύνηθες είναι να μην καπνίζεις πριν ή κατά την διάρκεια της γευσιγνωσίας για να μην αλλοιώσεις την γεύση και το άρωμα του ουίσκι.
 • Τα σωστά ποτήρια παίζουν μεγάλο ρόλο. Αυτό που χρησιμοποιούνται στη γευσιγνωσία ονομάζονται Copita nosing glass και είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον συγκεκριμένο σκοπό. Θα μπορούσες να προμηθευτείς κάποια, εδώ: www.plus4u.gr
 • Οι αλεσμένοι κόκκοι καφέ είναι must για τη σωστή γευσιγνωσία. Βάλε τους καλεσμένους σου να τους μυρίζουν πριν από κάθε δοκιμή, έτσι ώστε να οξύνεται η αίσθηση όσφρησης και να συλλαμβάνονται όλα τα αρώματα του ουίσκι.
 • Απέφυγε αρωματικά κεριά και σπρέι χώρου. Ζήτησε ακόμα από τους καλεσμένους σου να μην φορούν εκείνη την ημέρα κάποιο άρωμα. Το μοναδικό άρωμα που πρέπει να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα είναι αυτό των ουίσκι.

 

FUN FACTS

 1. Είθισται, η διαδικασία της γευσιγνωσίας να ξεκινάει από τα πιο ελαφριά και να συνεχίζει με τα πιο έντονα ουίσκι.
 2. Μια κανάτα με νερό σε θερμοκρασία δωματίου πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε στον χώρο. Το νερό αναδεικνύει τα αρώματα καθώς αναμειγνύονται τα υγρά. Η μεγάλη ποσότητα όμως θα χαλάσει το ουίσκι και να “ισοπεδώσει” τα επίπεδα της γεύσης. Ένας ακόμη ρόλος του νερού είναι ξεπλένει τις γεύσεις πριν από κάθε νέα δοκιμή.
 3. Στη γευσιγνωσία παίζει ρόλο και το χρώμα. Πρέπει να είναι ένα πεντακάθαρο προϊόν χωρίς θολούρες. Η βιομηχανία σήμερα χρησιμοποιεί πολύ καραμελόχρωμα για να ενισχύσει ή να διορθώσει το φυσικό χρώμα του ποτού. Το χρώμα αρχικά έρχεται από το βαρέλι. Αν το ουίσκι έχει γίνει σε αμερικάνικη δρυ έχει πιο ανοιχτά χρώματα και όσο περνάνε τα χρόνια αρχίζει να σκουραίνει. Αντίθετα τα ουίσκι από Ευρωπαϊκή δρυ, γίνονται σκούρα πολύ γρήγορα.
 4. Όταν θες να ανακαλύψεις στοιχεία, κρατάς λίγο το ποτό στο στόμα, στους γευστικούς κάλυκες για να σου δοθεί η ευκαιρία να δεις λίγο πιο βαθιά κάποια πράγματα. Αν βέβαια το κρατήσεις πολλά δευτερόλεπτα αρχίζεις και αισθάνεσαι πιο επιθετικά το αλκοόλ. Μην το δοκιμάσεις αυτό, γιατί θα χαλάσεις την ισορροπία.
 5. Ανάλογα με την εξέλιξη ενός ουίσκι ταιριάζει και κάτι διαφορετικό. Να ξέρεις ότι η σοκολάτα είναι πολύ ωραίος συνοδός για το single malt.
 6. Όταν μιλάμε για Σκωτσέζικο whiskey, μιλάμε για single malt. Ένα single malt whiskey προέρχεται από μία πολύ ιδιαίτερη, χρονοβόρα διαδικασία και φέρει ιδιαίτερα και πλούσια γευστικά χαρακτηριστικά.
 7. Ένα καλό ουίσκι θα σε περιπλανήσει σε πολλές γεύσεις και αρώματα, ανάλογα με τις εμπειρίες σου στον χρόνο. Η σύγκριση των αρωμάτων και των γεύσεων, που θα ανακαλύψετε μαζί με τους καλεσμένους σου, είναι μια από τις πολλές χαρές που προσφέρει η γευσιγνωσία.
 8. Τα τελευταία χρόνια μεγάλη αναγνώριση έχουν κερδίσει τα ιαπωνικά ουίσκι, τα οποία ξεχωρίζουν για την γεύση τους. Κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων, είναι ότι η παλαίωση τους γίνεται σε βαρέλια από σέρι αλλά και η υψηλή τιμή τους.

 

 

Written by The B.Mag