BARBERSHOP ANATOMY: Από την μακρινή Ubud, με αγάπη

Κάνουμε έφοδο σε γνωστά μπαρμπέρικα και ανακαλύπτουμε τους κρυμμένους άσους που έχουν και εξασφαλίζουν την επιτυχία τους. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, σε ένα μαγαζί τίποτα δεν είναι τυχαίο και τα περισσότερα που υπάρχουν, αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα του ιδιοκτήτη του.

Φωτογραφίες & Κείμενο Δώρα Μάστορα

Το Barber X Tattoo δεν είναι ένα μαγαζί που θα επισκεφτείς στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να ταξιδεύεις πολλές ώρες για να το βρεις. Βέβαια, επειδή ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σε πετάξει η μοίρα στο Μπαλί και επειδή ένα καλό ξύρισμα, πάντα, χρειάζεται, εμείς αποφασίσαμε να στο παρουσιάσουμε με δόξα και τιμή. Εξάλλου, είναι ένα μπαρμπέρικο το οποίο δεν συγκεντρώνει μόνο ντόπιους αλλά και πολλούς τουρίστες. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του αλλά και η απλότητα των ιδιοκτητών του, έχουν βοηθήσει να αποκτήσει καλή και μεγάλη φήμη.

 

Τι ανακαλύψαμε

  1. Η τάση με τα οργανωμένα και πλήρως εξοπλισμένα μπαρμπέρικα είναι παγκόσμια και εξαιρετικά δυναμική. Ακόμα και στο Μπαλί που τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά, οι ντόπιοι επενδύουν χρήματα στο να φτιάξουν ένα barber shop με σύγχρονη αισθητική και σωστές υπηρεσίες.
  2. Οι Μπαλινέζοι αγαπούν πολύ το tattooing και έχουν μεγάλη παράδοση σε αυτό. Ο συνδυασμός μπαρμπέρικο και στούντιο δερματοστιξίας, είναι εξαιρετικά εύστοχος και πετυχημένος.
  1. Και στο Μπαλί, οι ντόπιοι συχνάζουν στο μπαρμπέρικο σαν να είναι ένα μοντέρνο καφενείο. Μαζεύονται φίλοι, πίνουν καφέ, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις. Η μουσική παίζει πάντα μεγάλο ρόλο και πολύ συχνά θα δεις να οργανώνονται μικρά live με μπάντες.
  2. Η καθαριότητα δεν είναι το φόρτε της Ασίας αλλά στο Μπαλί και ειδικά στην Ubud δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν. Μην περιμένεις, όμως, αποστειρωμένα ψαλίδια. Το μόνο θετικό είναι ότι τα tattoo χτυπιούνται με βελόνες μιας χρήσης.
  3. Στον χώρο του μπαρμπέρικου, ένα αρκετά μεγάλο μπαρ αποδεικνύει ότι οι Μπαλινέζοι θέλουν να κάνουν άνοιγμα στην δυτική κουλτούρα και στις συνήθειες των Ευρωπαίων. Γενικά, όμως, δεν πίνουν πολύ. Η αγαπημένη τους μπύρα Bitang είναι συνήθως το αλκοόλ που αγαπούν. Δεύτερο στην προτίμησή τους έρχεται το Jack Daniels.
  4. Στον ίδιο χώρο του μπαρμπέρικου, υπάρχουν ψαγμένα T-shirt και κάποια κοσμήματα αντρικά. Αυτό δείχνει και την διάθεση τους να προσέξουν το στυλ τους και να ανοιχτούν στις παγκόσμιες τάσεις.
  5. Εννοείται, ότι υπάρχει ένας μικρός ναός για τις καθημερινές προσφορές και στο μπαρμπέρικο. Για την ακρίβεια, ένας μικρός ναός υπάρχει παντού. Ακόμα και αν είσαι οδηγός σε μηχανάκι, σε κάποιο σημείο θα υπάρξει χώρος για να προσφερθούν όσα πρέπει και να εξασφαλισθεί η ανάλογη προστασία από τα θεία.
  6. Και πομάδες υπάρχουν και πηλοί και όλα τα καλά. Το πόσο συχνά τα χρησιμοποιούν οι Μπαλινέζοι είναι μια άλλη ιστορία. Πιο συχνά θα δεις ράστα παρά καλοφτιαγμένες φράντζες ή ανέμελα τουφάκια. Εννοείται, όμως, πως τα προϊόντα styling γίνονται ανάρπαστα από τους τουρίστες που ανακαλύπτουν νέα brand.
  7. Ο χώρος του tattooing είναι ακόμα πιο απλός. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι γίνεται και απλοϊκή δουλειά. Οι Μπαλινέζοι έχουν πολύ καλό χέρι. Οι περισσότεροι τουρίστες που έκαναν tattoo στο μαγαζί, έφυγαν περισσότερο από ενθουσιασμένοι.
  8. Πέρα από τα καλοφτιαγμένα μπαρμπέρικα, υπάρχουν και τα πιο παραδοσιακά. Στήνονται σε γωνίες και δεν έχουν τίποτα περισσότερο από έναν πάγκο, μια καρέκλα και έναν καθρέφτη. Ο μπαρμπέρης φτάνει μετά από παραγγελία και κουβαλάει μαζί του ένα ψαλίδι και μια χτένα. Τόσο απλά.
Written by The B.Mag