Man’s World: An Urban Hero

Ανήκει στην κατηγορία των κομμωτών που δημιουργούν τάσεις. Αφοσιωμένος στο hair styling, o Δημήτρης Σαράντου, δεν είναι μόνο ο ήρωας σε πολλά editorial ομορφιάς και μόδας αλλά και ο προσωπικός ήρωας όποιου εμπιστεύεται στα χέρια του το στυλ του. Είναι ωραίο να προχωράς και εκείνος δεν σταματάει ούτε λεπτό!

Από την Δώρα Μάστορα

Τον Δημήτρη Σαράντου τον γνώρισα σε ένα studio και συνήθως σε ένα studio θα τον βρει κάποιος.  Παρόλο που είναι ένα ζωντανό και παλλόμενο μέλος της glamorous οικογένειας των περιοδικών, έχει χαμηλό προφίλ  και είναι αυτό που ονομάζουμε εργάτης. Με λίγα λόγια είναι ένα πρότυπο για όλους εκείνους που θα ήθελαν να εξελίξουν την δουλειά τους και να την περάσουν σε ένα άλλο level, με πολύ διαφορετικές προοπτικές και περιβάλλον εργασίας.

Δημήτρη, ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Ασχολούμαι με το hair styling και ζω στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια. Η παρουσία διανοούμενων αλλά κι η έντονη πολιτικοποίηση που κυριαρχεί στη περιοχή ήταν η αφορμή να γίνω κάτοικος της.

 

Ασχολείσαι χρόνια με το Hair styling. Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για τα μαλλιά; Ήθελες πάντα να γίνεις κομμωτής;

Το πάθος και η αφοσίωση μου με οδήγησαν να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Πάντα μου άρεσε να δημιουργώ, όποτε αποφάσισα να σπουδάσω αυτό που μου έδινε ευχαρίστηση (hair styling) χωρίς απαραίτητα να το θεωρώ και το μελλοντικό μου επάγγελμα.

 

Έχεις αφοσιωθεί στον χώρο της μόδας. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να ξεχωρίσεις στον κόσμο των περιοδικών;

Όλα προκύπτουν όταν σέβεσαι αυτό που κάνεις, ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Η επιμονή να δημιουργώ μου άνοιξε δρόμους με αρκετή δουλειά και αφοσίωση, όπως προανέφερα. Σκοπός μου είναι να συνεχίσω να δημιουργώ.

 

Είναι ανταγωνιστικός χώρος; Απαιτεί δυνατό στομάχι είναι όλα κουλ και λαμπερά όπως φαίνεται απέξω;

Η ευγενής άμιλλα με εκφράζει σαν όρος. Προτιμώ να συναγωνίζομαι, μόνο έτσι προκύπτει εξέλιξη. Το αποτέλεσμα μιας εικόνας έχει σκληρή δουλειά από πίσω για να φτάσει  ως κάτι λαμπερό και άρτιο στα μάτια ενός θεατή-αναγνώστη. Δεν ξέρω αν χρειάζεται δυνατό στομάχι, ο καθένας αντιλαμβάνεται αυτό που κάνει με τον δικό του τρόπο. Αν είσαι πλασμένος για αυτό που κάνεις, όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά.

 

Με ποιο τρόπο ενημερώνεσαι για τις νέες τάσεις και πως φροντίζεις να εξελίσσεις την δουλειά και την τέχνη σου;

Από παντού. Η εποχή τρέχει πολύ γρήγορα και πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για αυτά που συμβαίνουν γύρω σου. Οι μουσικές μου είναι μια μεγάλη επιρροή σε αυτό που κάνω, αλλά πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσει και ένας άνθρωπος, από τον τρόπο που σκέφτεται ή συμπεριφέρεται.

 

Σε εμπιστεύονται για το κούρεμά τους πολλές γυναίκες και άντρες. Πώς καταφέρνεις να προτείνεις το σωστό; Τι υπολογίζεις και προχωράς στο κούρεμα; Συζητάς μαζί τους ή απλώς βλέπεις το στυλ τους και καταλαβαίνεις;

Η τεχνική και η γνώση μου είναι διαφορετική κάθε φορά. Προσαρμόζομαι στις ανάγκες του πελάτη σύμφωνα με αυτό που μπορώ να δημιουργήσω για αυτόν. Ο κάθε πελάτης είναι ξεχωριστός και οφείλω να σέβομαι την προσωπικότητα του και τις ανάγκες που έχει όταν φτάνει σε εμένα.

Μένεις σε ένα νεοκλασικό, υπέροχο διαμέρισμα και αυτό μαρτυράει, αν μη τι άλλο, την καλαισθησία σου. Πιστεύεις ότι το στυλ μας πρέπει να φαίνεται σε όλες τις συνιστώσες της ζωής μας; Ποια είναι η φιλοσοφία σου για την καθημερινή ζωή;

Δεν πιστεύω ότι ξυπνάς ένα πρωί και είσαι ξαφνικά καλαίσθητος. Αυτό είναι κάτι που καλλιεργείται. Η καλαισθησία βρίσκεται μέσα σε διάφορα κουτάκια. Προσωπικά, μου αρέσει η κομψότητα. Αν διαφοροποιηθείς μέσα από αυτό θα βρεις κάπου και το «ύφασμα» που θα σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου.

 

Είσαι άνθρωπος που διασκεδάζει και γυρίζει. Σου αρέσει το στυλ των νέων Ελλήνων; Πιστεύεις ότι έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια;

Αυτό που παρατηρώ και μου αρέσει τα τελευταία χρόνια είναι το προσωπικό στυλ που έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι της Αθήνας αποφεύγοντας την μαζική αισθητική. Δε συμβαίνει κατά κόρον αλλά υπάρχει.

 

Ζήσαμε μια μεγάλη οικονομική κρίση και οι παραγωγές στα περιοδικά μειώθηκαν αισθητά. Βλέπεις να διορθώνονται τα πράγματα; Αρχίζει να κινείται η αγορά;

Η κρίση επηρέασε ένα σημαντικό ποσοστό επαγγελματιών ειδικά στην Ελλάδα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος πως θα δημιουργηθούν πάλι οι ανάγκες για «δημιουργικότητα» αλλά νομίζω πως έχουμε ένα μικρό μέλλον να διανύσουμε ακόμα για να φτάσουμε εκεί.

 

Πέρυσι είχες ένα δύσκολο ατύχημα και έμεινες εκτός δουλειάς για πολλούς μήνες. Πόσο δύσκολο ήταν να επανέλθεις; Τι σε κράτησε δυνατό;

Είναι κάτι που έχω αφήσει πίσω. Είμαι καλύτερα από ποτέ!

Αν δεν ζούσες σε αυτή την πόλη και σε αυτή την χώρα, πού θα επέλεγες να μένεις και να δημιουργείς;

Θεωρώ πολύ σημαντικό το μέρος που θα επιλέξεις να έχεις την καθημερινότητα που θα σε κάνει να είσαι ο εαυτός σου, να εμπνέεσαι και να αναπτύσσεσαι. Δυστυχώς έχω πολλά μέρη να γυρίσω ακόμα ώστε να καταλήξω σε αυτό!

 

Σου αρέσουν τα μπαρμπέρικα της πόλης; Τα επισκέπτεσαι;

Θαύμαζα από μικρός τους ώριμους μπαρμπέρηδες. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που εργάζονταν και το πως περιποιούνταν τον κόσμο που ήταν μέσα! Με κάποιο τρόπο κάπως έτσι συνεχίζω να θαυμάζω και όλους αυτούς τους επαγγελματίες που συνεχίζουν την καλή και καθαρή δουλειά!

 

Πες μας τρεις συμβουλές grooming που θα έδινες σε έναν άντρα.

Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Σίγουρα, ανάλογα με την γραμμή που έχει επιλέξει, καλό θα ήταν να φρεσκάρει το κούρεμα του κάθε 25 μέρες περίπου. Στο ξύρισμα, μπορεί να επεμβαίνει, μέρα παρά μέρα με τριμάρισμα στα γένια ή στο μούσι. Επίσης, να μην ξεχνάει να δίνει μεγάλη βάση στο δέρμα του προσώπου με κατάλληλες κρέμες!

Written by The B.Mag