Drinks: Ο σωστός, ο μπάρμαν

Γνωρίζω τον Κωνσταντίνο Φαμπρίτσιο Τσατσίρα πολλά χρόνια και αυτό που εκτιμούσα πάντα σε εκείνον είναι η απλότητα του αλλά και η αγάπη του στην δημιουργία. Χωρίς καμιά έπαρση και χωρίς να χάνει ποτέ το χαμόγελό του, ο τύπος αυτός είναι εκείνος που θέλεις να σου φτιάξει το ποτό σου.

Από την Δώρα Μάστορα

Είναι από τα καλά παιδιά της νύχτας και αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει. Φυσικά, κάνει και πολύ ωραία κοκτέιλ αλλά αυτό θα το ανακαλύψεις από την πρώτη στιγμή που θα πάρεις θέση στη μπάρα του:

 

Κωνσταντίνε ποιός είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Γεια σας! Είμαι ο Κωνσταντίνος, είμαι 27 ετών κι εργάζομαι ως μπαρτέντερ τα τελευταία 8 χρόνια. Τους τελευταίους μήνες βρίσκομαι στο Paraiso Terrenal στο Αιγάλεω, όπου με μία εξαιρετική ομάδα ανθρώπων έχουμε δημιουργήσει κάτι πολύ όμορφο.

Πώς βρέθηκες πίσω από τη μπάρα; Ήταν τυχαίο γεγονός ή ήθελες να ασχοληθείς από μικρός με αυτό;

Η αλήθεια είναι έχω μεγαλώσει σε αγροτική οικογένεια και ξεκίνησα να δουλεύω για να πληρώνω την σχολή μου. Ήταν μια περίοδος που το μπαρτέντινγκ άνθιζε στην χώρα και λίγο το ένα λίγο το άλλο φτάσαμε στο σήμερα.

 

Μεγάλωσες σε μια εποχή που οι barmen έγιναν mixologist και ίσως και ήρωες της καθημερινότητάς μας. Πόσο καλό ή πόσο κακό έκανε αυτό στην δουλειά σας;

Θα προτιμούσα να μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Μπάρμεν είμαστε στην τελική. Εγώ με τους πελάτες μου είμαι ο εαυτός μου σαν Κωνσταντίνος κι όχι σαν μπαρτέντερ. Ίσως κι αυτός είναι ο λόγος που δημιουργώ μια ωραία οικειότητα μαζί τους η οποία έχει φτάσει μέχρι και σε κουμπαριά. Έχω δει μπαρτέντερ να μουτζώνει πελάτη του επειδή του επειδή ζήτησε υποβρύχια. Λίγο μετά πιάσαμε την κουβέντα και του είπα να έρθει να του τα σερβίρω εγώ, ε και ήρθε μετά από κάτι μέρες. Είναι καθαρά θέμα αντιμετώπισης. Προσωπικά, απολαμβάνω να σερβίρω στους πελάτες μου ό,τι τους κάνει να περάσουν όμορφα.

 

Ποιό πιστεύεις ότι είναι το μέλλον στα cocktail; Ποιές είναι οι νέες τάσεις;

 

Βλέπω ότι το μπαρτέντινγκ κατευθύνεται προς μια τελειότητα και μάλιστα όχι μέσω της καινοτομίας αλλά του ψυχαναγκασμού. Κάποιες φορές δεν είναι καλό αυτό. Πιστεύω ότι στην δουλειά μας πρέπει να υπάρχει ρομαντισμός. Πάρε παράδειγμα το mojito που είναι από τα πιο ζητούμενα κοκτέιλ. Κάν’ το εικόνα, παίρνεις ένα lime, λίγο ζάχαρη, ρούμι, δυόσμο κλπ κλπ… Πότε δεν θα βγει ίδιο, η φύση παίζει το ρόλο της. Φράσεις όπως “το ποτό μου σήμερα ήταν εξαιρετικό” έχουν εξαφανιστεί μέσω αυτής της τελειότητας. Εμένα δεν μου αρέσει αυτό. Τον μπαρτέντερ τον κάνει η τεχνική και το περίφημο «άγγιγμα».

 

Τι είναι τα βιώσιμα cocktail και πώς έγινε η στροφή προς αυτά;

Είναι από τα πιο ουσιώδη πράγματα που γίνονται στον χώρο. Επί της ουσίας αυτό αντικατοπτρίζει το να πίνεις λιγότερο αλλά σε καλύτερη ποιότητα. Αν το δεις πιο σφαιρικά μιλάμε για μία προσπάθεια πολιτισμικής αλλαγής. Είναι υποχρέωση μας να καταναλώνουμε αλκοόλ υπεύθυνα.

 

Τα cocktail δεν είναι ίδια και δεν είναι όλα για κάθε ώρα της μέρας. Τι προτείνεις για μεσημέρι, τι για after office drink και τι για να κλείσει κάποιος τη μέρα του;

Να σου πω την αλήθεια μου εγώ είμαι λάτρης του πατροπαράδοτου. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο το μεσημέρι από τσιπουράκια με μεζέδες και φίλους. Το απόγευμα, μετά την δουλειά, θεωρώ ότι τα aperitivo είναι πολύ καλή περίπτωση. Προσωπικά,  πίνω τα americano μου. Τώρα για βράδυ είναι καλό να τιμάς τον κάθε μπαρτέντερ και να δοκιμάσεις κάτι από την signature list του, συνήθως δίνουν πολύ προσωπικό χρόνο γι’αυτά.

 

Σου αρέσει να εξελίσσεις τα κλασικά cocktail ή να πειραματίζεσαι με δικές σου μίξεις;

Και τα δύο έχουν την χάρη τους. Από την μία λατρεύω να προσπαθώ να φτιάξω όσο το δυνατόν πιο άρτιο ένα κλασσικό κοκτέιλ κι από την άλλη μπορώ να κάθομαι για ώρες με την ομάδα μου για να βγάλουμε κάτι καινούριο.

Ποιός είναι ο καλός μπάρμπαν και ποιός ο καλός πελάτης;

Θεωρώ ότι ο καλός ο μπάρμαν, είναι αυτός που καταλαβαίνει ότι η διασκέδαση του κόσμου είναι ανώτερη από οτιδήποτε άλλο και είναι ο σκοπός της ύπαρξης του ίδιου του χώρου, της δουλειάς του και των ποτών του. Τώρα για τους πελάτες πιστεύω ότι πρέπει να είναι αυτό που λέμε «κύριοι».  Να είναι ευγενικοί, να έχουν τρόπους και κατανόηση. Αρέσει στους ανθρώπους της εστίασης να περιβάλλονται από τέτοιους ανθρώπους. Δίνει μία ωραία αξία στην δουλειά τους. Προσωπικά το μόνο που ζητάω από τους πελάτες μου είναι ο σεβασμός.

 

Σου αρέσουν τα μπαρμπέρικα της πόλης; Θα φανταζόσουν ένα χώρο που συνδυάζει barbering και ποτό;

Μ’ αρέσουν πάρα πολύ τα μπαρμπέρικα γιατί ενώ είναι καινοτόμα, έχουν μια απλότητα. Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν κάποια μπαρμπέρικα που σερβίρουν και ποτά στην αναμονή. Τώρα που το σκέφτομαι ωραίο θα ήταν να πίνω ένα Negroni όσο περιμένω για τα ρεκτιφιέ μου.

 

Προσέχεις το στυλ σου. Πες μας τα τρία αγαπημένα κομμάτια της ντουλάπας σου.

Λατρεύω τα πουκάμισα με χαρακτήρα. Σίγουρα θα βρεις αρκετά από αυτά. Από κει και πέρα κοσμήματα και τα είδη grooming. Είναι ωραίο να σε χαρακτηρίζει το ντύσιμο σου και να αναδεικνύει τα ωραία σου στοιχεία.

 

INFO
Ο Κωνσταντίνος βρίσκεται στο Paraiso Terrenal, Μεγάλου Αλεξάνδρου 1 στο Αιγάλεω.

 

Συνταγή για το Symposium

  • 50ml Μαστίχα
  • 15ml χυμόλεμόνι
  • 1 Πρέζαπάπρικα
  • 3 Cents grapefruit Soda

Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο ποτήρι, προσθέτουμε πάγο και γαρνίρουμε με 1 φλούδα λεμόνι.

Written by The B. Magazine