TATTOO: Black and White Sketches

Ο Χάρης Αλεξόπουλος, αγαπάει τα σκοτεινά ορεινά της Σκωτίας, βρίσκει έμπνευση ακόμα και από τα μάτια του σκύλου του και δεν σταματάει να σχεδιάζει ρεαλιστικά σχέδια που, σίγουρα, θα λατρέψεις. Μιλήσαμε μαζί του και μας επικοινώνησε την μεγάλη του αγάπη για την τέχνη.

Από την Δώρα Μάστορα

Είναι νταρκ αλλά είναι και φωτεινός. Αυτό συμβαίνει μόνο σε ανθρώπους που αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν. Ο Χάρης, ξεκάθαρα, θέλει μόνο να σχεδιάζει και να υλοποιεί τρελά και όμορφα σχέδια και όνειρα.

Χάρη, ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ να σου πω την αλήθεια. Το ποιος είμαι νομίζω ότι δεν θα το μάθω ποτέ, σίγουρα πάντως αυτό που κάνω σε αυτή την πόλη είναι να ζωγραφίζω κόσμο και να τους προσφέρω κάτι το οποίο θα το κρατήσουν για πάντα.

 

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τα tattoo; Είναι αυτό το κυρίως επάγγελμά σου;

Το πρώτο μου τατού το έκανα στα 19 και προτού καλά-καλά το τελειώσω, είχα ήδη ξεκινήσει να ερωτεύομαι την τέχνη του τατουάζ και όλη αυτή την φάση. Με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι ζωγράφιζα από μικρός. Άρα, η λόξα με το σχέδιο ήδη υπήρχε και απλά εξελίχθηκε.

 

Από πού αντλείς έμπνευση;

Έμπνευση μπορώ να πάρω, στην κυριολεξία, από παντού, ακόμα και αν αυτό είναι ο καιρός ή τα μάτια του σκύλου μου! Προσωπικά πιστεύω ότι η έμπνευση βρίσκεται παντού, είναι ανεξάντλητη.

Έχεις εξειδικευτεί σε κάποιο είδος;

Μου αρέσει πιο πολύ οτιδήποτε είναι ασπρόμαυρο, έχω διαλέξει τον ρεαλισμό γενικότερα αλλά κυρίως στηρίζω το ασπρόμαυρο στυλ!

 

Υπάρχουν περίοδοι που δεν θέλεις να χτυπάς tattoo; Θεωρείς ότι κάποιες, μικρές παύσεις βοηθούν τους καλλιτέχνες;

Σιγουρά υπάρχουν περίοδοι που δεν θέλω να κάνω τίποτα, όχι όμως εξαιτίας των τατού. Μερικές φορές σε καταπίνουν η καθημερινότητα και η ρουτίνα και το μόνο που θες είναι ένα καλό διάλειμμα για να πάρεις τις δυνάμεις σου πίσω. Αν μου έλεγες ότι κάθε μέρα θα κάνω μόνο τατού, δίχως να με απασχολεί τίποτα άλλο, τότε θα ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα που να μην θέλω να κάνω τατού.

Πιστεύεις ότι το tattooing είναι μια τέχνη που εξελίσσεται; Μαθαίνεις νέες τεχνικές, ενημερώνεσαι; Και με ποιόν τρόπο συμβαίνει αυτό;

Είναι μια τέχνη που δεν θα σταματήσει να εξελίσσεται ποτέ. Πιστεύω ότι όσο πιο πολύ το ψάχνεις τόσο περισσότερο εξελίσσεσαι και ότι αν κάποια στιγμή επαναπαυτείς και πεις «εντάξει, τώρα τα ξέρω όλα», τότε το έχεις χάσει το παιχνίδι. Όσο ανακατεύεις, τόσο πιο πολύ βρίσκεις. Εγώ εξελίσσομαι πλέον ταξιδεύοντας και βλέποντας κόσμο από άλλες χώρες, το πως ασχολούνται με το αντικείμενο, και κάθε μέρα βλέπω πράγματα που δεν είχα ξαναδεί στην ζωή μου.

 

Τα τελευταία χρόνια το tattooing έχει γίνει μόδα. Τι θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να αρχίσει τώρα να μαθαίνει και να το κάνει επάγγελμα;

Σίγουρα έχει γίνει μόδα σε σημείο λυπηρό. Κάποιος το θέλει να ξεκινήσει να μαθαίνει, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να κάτσει δίπλα σε έναν άνθρωπο που ξέρει, να μάθει πως κινείται σωστά ένα στούντιο και να ξεκινήσει από τα βασικά. Σιγά-σιγά να αρχίσει να αναλαμβάνει πράγματα και να εξελίσσεται και να μην πετάει τα λεφτά του άσκοπα δεξιά και αριστερά, νομίζοντας ότι θα γίνει καλλιτέχνης επειδή του το λένε. Αυτό είναι κάτι που το κάνεις μόνος σου, καλλιτέχνης γίνεσαι, δεν σε κάνουν! Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να βλέπει το tattooing σαν επάγγελμα και οι καλλιτέχνες να σταματήσουν να βλέπουν τον κόσμο σαν πελάτες. Το tattooing είναι τέχνη και αυτός που αγοράζει τέχνη λέγεται συλλέκτης και όχι πελάτης.

 

Σου αρέσουν τα μπαρμπέρικα της πόλης; Τα επισκέπτεσαι;

Τα λατρεύω τα μπαρμπέρικα της πόλης και φυσικά και τα επισκέπτομαι. Είναι γνωστό ότι με μια επίσκεψη σε έναν μπαρμπέρη που εμπιστεύεσαι, γίνεσαι άλλος άνθρωπος και ξεκινάς με όρεξη την μέρα σου. Εννοείται πως αν δεν ήμουν tattoo artist κάτι τέτοιο θα με τράβαγε να κάνω. Είναι αυτή η μυρωδιά, όλο το κλίμα, όλη αυτή η συναναστροφή με τον κόσμο, το γεγονός ότι κάνεις κάποιον ευτυχισμένο χωρίς να τον ξέρεις. Για μένα, αναμφίβολα,ο μπαρμπέρης είναι καλλιτέχνης!

 

Αν δεν ήσουν σε αυτή την πόλη πού θα ήθελες να ζεις και να δημιουργείς;

Γενικότερα μου αρέσει να ταξιδεύω. Είμαι ερωτευμένος με τα highlands στην Σκωτία. Πιο συγκεκριμένα μου αρέσει το Aberdeen που είναι σκοτεινά και μουντά πάντα. Με τραβάει το ασπρόμαυρο, με εμπνέει όσο τίποτα άλλο. Όλα αυτά όμως μέχρι να μου λείψει η Αθήνα. Την αγαπάω την Αθήνα, είναι η βάση μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια μου και δεν την αλλάζω με τίποτα.

 

Written by The B.Mag