Man & Pets: Ο Δημήτρης και η Big, Greek Fat Family του

Mε πέντε, τετράποδους συντρόφους τα καταφέρνεις μόνο αν ξέρεις να αφοσιώνεσαι, να μοιράζεσαι και να αγαπάς. Ο Δημήτρης Βεργίνης μπορεί να δυσκολεύτηκε να μας απαντήσει στην ερώτηση για το ποιός είναι αλλά μας έδωσε να καταλάβουμε πώς είναι  από εκείνους που ανοίγουν την πόρτα και την καρδιά τους και σε δέχονται σα να σε ήξεραν πάντα.

Από την Δώρα Μάστορα

Ο Δημήτρης είναι υπεύθυνος σε δομές προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα και μένει σε ένα σπίτι με μεγάλο κήπο, λουλούδια και λαχανικά. Δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ προσωπικά και δεν έχω δει ποτέ από κοντά τους σκύλους του, την Μάρκα και τον Τζάνγκο, αλλά η εντύπωση που μου δίνει, παρακολουθώντας τον στο facebook και διαβάζοντας τα κείμενά του, είναι η εκείνη που έχω για τους ανθρώπους με τις ευαισθησίες και τις όμορφες ιστορίες.

 

 

Δημήτρη, ποιός είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Μετά από 13 χρόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετακόμισα σε ένα χωριό 35 χιλιόμετρα μακριά. Το κέντρο παραμένει η βάση μου, ωστόσο μπορώ να λέω πια ότι είμαι κάποιος που έχει ώρες που ζει και μακριά από αυτό. Κι είναι όμορφες αυτές οι ώρες. Σ’ αυτή την πόλη (και όχι μόνο) δουλεύω με ασυνόδευτους, ανήλικους πρόσφυγες τα τελευταία τέσσερα σχεδόν χρόνια.

 

Ποιοί είναι οι τετράποδοι συγκάτοικοί σου και πως βρέθηκαν στη ζωή σου; Τους διάλεξες ή σε διάλεξαν;

Οι τετράποδοι συγκάτοικοι είναι μια μεγάλη παράξενη παρέα. Είναι η Μάρκα, μια μικρή μποξερίνα 8 χρονών, ο Τζάνγκο ένας μαλλιαρός γίγαντας επίσης 8 χρονών, ο Σέρκας ένας γάτος ανεξάρτητος με πιο ψηλά πίσω πόδια σαν καγκουρό κι η Λεύκα, μια θηλυκιά γάτα που τρίβεται πάνω σε ό,τι βρει, φορές-φορές ακόμη και στη μούρη του Τζάνγκο. Επίσης, στην παρέα ανήκει κι η Κούλα, μια χελώνα που βολτάρει στον κήπο, χάνεται κι εμφανίζεται ανάλογα με τις ορέξεις της.

Διάλεξα τη Μάρκα και τον Σέρκα, κατά κάποιο τρόπο και τον Τζάγνκο. Τη Λεύκα τη διάλεξε ο Σέρκας όταν ήταν δύο μηνών. Χάθηκε μερικές ώρες απ’ το σπίτι κι επέστρεψε με παρέα. Κι από τότε δεν έφυγε ποτέ.

Είναι εύκολο να συνδυάζονται τόσοι πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες μέσα σε ένα σπίτι;

Εύκολο; Χα! Εύκολο δεν είναι να είμαι μόνος μου, φαντάσου όταν είμαστε οι πέντε! Πάντως η αλήθεια είναι ότι πια σχεδόν όλοι τα βρίσκουν μεταξύ τους. Συνήθως. Εκτός κι αν ο Τζάνγκο έχει διάθεση να τους κυνηγήσει όλους στα καλά καθούμενα για κάποιο παράξενο λόγο που δημιουργήθηκε μέσα στο μυαλό του. Ε, τότε πρώτα καλώ την πυροσβεστική και μετά ξεκινάω την προσπάθεια να σώσω όποιον μπορώ.

 

Λένε ότι η επαφή με τα ζώα είναι (ψυχο)θεραπευτική. Ανά τον κόσμο είναι πολλά πια τα νοσοκομεία και τα κέντρα αποκατάστασης που φέρνουν τους ασθενείς σε επαφή με τα ζώα για να επιτευχθεί  πιο άμεση βελτίωση της υγείας τους ή για να απαλυνθεί σημαντικά ο πόνος τους. Το έχεις ζήσει εσύ με τα παιδιά;

Αν το έχω ζήσει με τα παιδιά… Δεν υπάρχει καν ερώτηση νομίζω. Τα παιδιά είναι ψυχοθεραπεία σε διάρκεια. Είναι η υγεία μου, η χαρά μου. Η ηρεμία μου. Αυτό ακριβώς: η ηρεμία μου.

Έχεις προσαρμόσει τη ζωή σου για να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε αυτή την συγκατοίκηση; Αναγκάζεσαι να θυσιάζεις κάποια πράγματα για χάρη τους ή έχεις βρει τρόπους να μην επηρεάζουν τις αποφάσεις σου οι δυο σκύλοι, οι δυο γάτες και η Κούλα, η χελώνα;

Η Κούλα σίγουρα δεν ξέρει καν τη λέξη “επηρεάζω”. Είμαι σίγουρος μάλιστα ότι τις μέρες που δεν ξέρω πού βρίσκεται ταξιδεύει ανά τον κόσμο.  Οι γάτες επίσης είναι ανεξάρτητες, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που μπαίνουν ελάχιστα μέσα στο σπίτι ζώντας στον κήπο, στην αυλή και την αυλή της γειτόνισσας.

Τα σκυλιά ωστόσο είναι μέρος της μέρας, της νύχτας, της βόλτας, των διακοπών, της ζωής σου όλης από τη στιγμή που αποφασίσεις να ζήσεις με κάποιο. Θυσία όμως δεν είναι λέξη που θα χρησιμοποιήσω. Συμφωνία με τον εαυτό σου και τους ανθρώπους σου από την πρώτη μέρα που τα έχεις είναι: αυτός είμαι από εδώ και πέρα, δεν πάμε χωριστά, πάμε μαζί. Παντού.

 

Τι σου έχει μάθει η ζωή μαζί τους;

Η συμβίωση μαζί τους με έχει μάθει πολλά, απλά καθημερινά. Ας πούμε να τρώω σαν να μην υπάρχει αύριο, να κλέβω χάδια σε κάθε ευκαιρία, να χαίρομαι με τα πιο ασήμαντα πράγματα του κόσμου. Ας πούμε ότι εξαιτίας τους επανανοηματοδοτώ τη ζωή μου.

 

Ποιά είναι η αγαπημένη σας βόλτα;

Δε θα πω το προφανές, δηλαδή όλες οι βόλτες αλλά θα πω στη θάλασσα, στη Λευκάδα. Τόπος καταγωγής μου, άνοιξη σε άδειες παραλίες, σκυλιά που τρέχουν ευτυχισμένα.

 

Ταξιδεύετε μαζί; Στις διακοπές είναι εύκολο να τα έχεις μαζί σου;

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, η Μάρκα λατρεύει το αυτοκίνητο, το μηχανάκι, τα ταξίδια. Ο Τζάνγκο τα σιχαίνεται. Ταξιδεύουμε όμως. Οι διακοπές είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Τα παίρνουμε μαζί όταν δεν πρόκειται τα ίδια να ταλαιπωρηθούν περισσότερο από όσο εμείς.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να υιοθετήσει έναν σκύλο ή μια γάτα;

Να το κάνει. Και σκύλο και γάτα. Μεταξύ τους θα τα βρουν. Αργά ή γρήγορα θα τα βρουν.

Το θέμα είναι ο ίδιος. Πριν το κάνει οπότε να είναι αποφασισμένος κι αυτός και οι άνθρωποί του ότι δε θα υπάρχει χωριστή ζωή από εκεί κι έπειτα. Ότι θα σκέφτεται πάντα, ότι θα ζει πάντα ως σύνολο, ως οικογένεια. Η κούραση θα υπάρξει, τα νεύρα επίσης, τα ζόρια ναι αλλά είναι τόσο ελάχιστα μπροστά στην ανταπόδοση σε αισθήματα…

Written by The B.Mag