DANDY TRAVELS: BARBERING ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Tην απόλυτη εμπειρία του πεζοδρομιακού barbering θα την ζήσει κανείς στις κλειστές αγορές της Μέσης Ανατολής! Εκεί όπου ανακατεύονται τα αιθέρια έλαια με μυρωδιές από ναργιλέ τριαντάφυλλο, εκεί που πάνω σε μικρά μαγκάλια καίγεται εξαγνιστικά πρώτης ποιότητας σανταλόξυλο, εκεί όπου ο μετανάστης εργάτης από την Ινδία κάθεται πλάι-πλάι με τον εκατομμυριούχο πετροδολλαροάραβα και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες barbering.

 

ΤΟΥ TOM HAGEN
Facebook Group: Eurobarbers
Email: 
eurobarbers@gmail.com

Bρεθήκαμε με το #ΤheB.Mag τον περασμένο Ιούνιο στην κλειστή αγορά του Souq Waqif στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Kατάρ και ζήσαμε την εμπειρία της ανδρικής περιποίησης σε μικρά μπαρμπέρικα τα οποία βρίσκονται στην καρδιά της αγοράς. Από την παρούσα στήλη, σας μεταφέρουμε την αξία του διαχρονικού barbering.

Για την ιστορία είναι γνωστό ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής λόγω εγκύτητας στην Ινδική Χερσόνησο ανέπτυξαν από αιώνες τώρα στενούς εμπορικούς δεσμούς. Δια της θαλάσσιας οδού, οι Άραβες έμποροι εισήγαγαν πρώτες ύλες αλλά και μεταποιημένα προϊόντα ομορφιάς από την Ινδία και ανέπτυξαν brands όπως το Arabian Oud (αραβικό σανδαλόξυλο) το οποίο πλέον κοζάρει ακριβές σειρές αρωμάτων του Tom Ford και του Armani. Το αραβικό σανδαλόξυλο, στην πραγματικότητα είναι ινδικό, αλλά κατά το παράδειγμα του τουρκικού καφέ (ο οποίος προήλθε από την Αραβική χερσόνησο) κατοχυρώθηκε ως αραβικό brand. Στα αρωματοπωλεία του Souq Waqif, υπάρχουν εξειδικευμένες σειρές από προϊόντα για τα μαλλιά, μάσκες προσώπου και φυτικές βαφές και εξειδικευμένα τσιράκια τις δημιουργούν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Ένα προϊόν το οποίο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση (και το οποίο δεν διατίθεται στο Ευρωπαϊκό λιανικό εμπόριο) είναι το λάδι muhameria (oμοιάζει με το λάδι argan) το οποίο συνήθως πωλείται από 10 ευρώ τα 25 ml. To συγκεκριμένο λάδι θρέφει τα μαλλιά, αλλά πολύ σημαντικά, δίνει μια μοναδική μυρωδιά που διατηρείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιείται πάνω σε φρεσκολουσμένο μαλλί.

Το Κατάρ κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους και κατόπιν από τους Βρετανούς, ωστόσο η τέχνη του barbering ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στους Ινδούς μετανάστες. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει κάποια αγγλικού στυλ μπαρμπέρικα στα σαλόνια υπερ-λουξ ξενοδοχείων, ωστόσο πιστέψτε με ότι ακόμα και μέλη της κυβέρνησης ή εντόπιοι ζάμπλουτοι πετροδολλάριοι προτιμούν τα μπαρμπέρικα της κλειστής αγοράς και είναι δύσπιστοι στο ξύρισμα δυτικού τύπου με ζεστές πετσέτες. Σε κάθε στενό της κλειστής αγοράς είθεισται να υπάρχει και ένα μπαρμπέρικο, και ακριβώς δίπλα ένα αρωματοπωλείο ή ένα κατάστημα που πουλάει μπαχαρικά. Λόγω της υπερβολικής ζέστης, τα μπαρμπέρικα συνήθως ανοίγουν την ώρα που δύει ο ήλιος, δηλαδή κατά τις 6 το απόγευμα. Συνεπώς, αν είστε στην περιοχή, μην περιμένετε να ξυριστείτε πρωινές ώρες γιατί οι πιθανότητες είναι να μην βρείτε ούτε ένα μπαρμπέρικο ανοιχτό.

Είθισται τα μπαρμπέρικα να είναι υπερβολικά φωταγωγημένα με επιγραφές στα αραβικά, στα αγγλικά και συχνά στα hindi και τα urdu. O εσωτερικός διάκοσμος είναι πολύ cult, κάτι μεταξύ καφενείου σε ορεινό χωριό της Ευρυτανίας, στούντιο ταινίας Bollywood και τουρκικού χαμάμ. Αν ο μπαρμπέρης δεν έχει κόσμο συνήθως θα κάθεται στο σκαμνάκι του έξω από το μαγαζί και θα πίνει μαύρο τσάι με φύλλα μέντας και συχνά θα ρουφάει τον ναργιλέ του. Δίπλα του θα κάθεται και κανάς συγχωριανός του από την Άνω Ραχούλα του Ρατζαστάν και θα συνομιλούν ζωηρά για όλα τα φάσματα της κοινωνίας. Εντός του καταστήματος τιμοκατάλογος δεν υπάρχει.

Πάνω από τους καθρέφτες κρέμεται συνήθως πορτραίτο του Εμίρη του Κατάρ (όπως κάποτε του Βασιλέως Κωνσταντίνου στην προ-δικτατορική Ελλάδα) με μια σειρά από κάθε λογής φωσφοριζέ καλώδια και άλλα μπλιμπλίκια για να δίνουν ατμόσφαιρα πανηγυρτζίδικη. Εάν πέσετε σε περίοδο ραμαζανιού συνήθως θα υπάρχουν και πολύ όμορφα επιδαπέδια φώτα. Τα βασικά εργαλεία βρίσκονται σε διάταξη πάνω στον πάγκο. Οινόπνευμα πάντα σε ποσότητες καθώς είναι το καλύτερο απολυμαντικό εν απουσία κλιβάνου.

Συνήθως πίσω από τις καρέκλες των πελατών θα υπάρχει μια τηλεόραση plasma όπου θα παίζει το «Slumdog Millionaire” ή αγώνα κρίκετ τον οποίο θα παρακολουθεί ευλαβικά ο μπαρμπέρης σας την ώρα που θα σας ξυρίζει ή κουρεύει. Αν δεν υπάρχει τηλεόραση, σίγουρα θα υπάρχει τρανζίστορ με υψηλή περιεκτικότητα σε ράδιο (aka Ρένα Βλαχοπούλου) που θα παίζει τραγούδια από σειρές Bollywood. Αν τύχετε να καθίσετε για περιποίηση κατά τις οκτώ το βράδυ μπορεί από την τηλεόραση να ακούσετε και την τελευταία προσευχή της ημέρας με βάση την ισλαμική θρησκευτική παράδοση. Δίπλα σας μπορεί να κάθεται κάποιος Ινδός έμπορος τον οποίο περιποιείται άλλος μπαρμπέρης, ή ένας ζάμπλουτος εντόπιος με λευκή κελεμπία και rolex κάποιων χιλιάδων δολαρίων. Και οι δυο περιπτώσεις είναι πολύ φιλικές και πιστέψτε με θα ενθουσιαστούν εάν μάθουν ότι είστε από την Ελλάδα. Οι Ινδοί μπαρμπέρηδες του Κατάρ είναι αρκετά γρήγοροι. Δεν θεωρώ ότι εξειδικεύονται σε κουρέματα pompadour και razor fade, αλλά σίγουρα έχουν την τέχνη να αποδώσουν ένα καλοκουρεμένο κεφάλι με ωραία τελειώματα. Στο ξύρισμα όμως και στην περιποίηση για το μουστάκι, πραγματικά δεν παίζονται. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την κλωστή και μην κάνετε σαν ξεπατωμένες μαζορέτες από τον πόνο. Επίσης το μασάζ στο πρόσωπο αξίζει να το δοκιμάσετε.

Στο τέλος της περιποίησης να γευτείτε τσάι που θα σας προσφέρουν και να δώσετε οπωσδήποτε μπαξίσι στο βοηθό του μπαρμπέρη που θα σας ξεσκονίσει τις τρίχες. Συνήθως οι βοηθοί δεν πληρώνονται αδρά και μαζεύουν τα λεφτά φασούλι-το-φασούλι για να στείλουν από το υστέρημά τους κάτι στις πολυπληθείς τους οικογένειες στην Ινδία.

Θεωρώ ότι το ινδικό barbering στην Μέση Ανατολή δεν επηρεάστηκε από τις σφοδρές αλλαγές στο χώρο της βιομηχανίας της ομορφιάς, ούτε αναμένω τεκτονικές αλλαγές (στο βαθμό που επισκέπτομαι συστηματικά το Κατάρ από το 2007). Το barbering στην κλειστή αγορά είναι «διαχρονικό» και έχει δικό του στάτους. Δεν έχει ανάγκη από ταμπέλες πολυτέλειας και show off διαφήμιση, διότι πλούσιος ή φτωχός στα μάτια του μπαρμπέρη είμαστε όλοι ίσοι, μεταφορικά πάντοτε όπως στα μάτια του Θεού. Πηγαίνουμε με χιλιάδες έγνοιες και σκοτούρες και βγαίνουμε αναζωογονημένοι. Στην επόμενη έκδοση θα πραγματευθούμε τον θεσμό του πεζοδρομιακού και «πόρτα-πόρτα» μπαρμπέρη! Έως τότε καλό καλοκαίρι και άγετε εν ειρήνη, Αssalamalecum…

Written by The B.Mag