SUCCESS STORY: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ JEFF BEZOS

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΠΟΜΠΟΛΑ

Ακόμα κι αν οι αγορές μέσω ίντερνετ δεν είναι το φόρτε σας, προφανώς και γνωρίζετε το Amazon. Είναι το μεγαλύτερο online κατάστημα του κόσμου, πουλάει από καρφίτσες μέχρι αυτοκίνητα και οι αποθήκες του σε διάφορα μέρη του κόσμου, αν ενωθούν στη σειρά, έχουν το μέγεθος μιας πόλης 30 χιλιάδων κατοίκων.

Πίσω από αυτήν την εκπληκτική ιντερνετική αυτοκρατορία βρίσκεται ο Jeff Bezos (προφέρεται «Μπέιζος»), ή αλλιώς… ο πιο γελαστός επιχειρηματίας του κόσμου.

Και μη φανταστείτε ότι ο Bezos γελάει επειδή, σύμφωνα με το Forbes είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία 131 δις δολάρια. Γελάει επειδή στο DNA του κυκλοφορούν θετικά όνειρα, έξυπνες ιδέες και μπόλικο χιούμορ με το οποίο αντιμετωπίζει τις αποτυχίες. Που δεν είναι και πολλές, πάντως, στην καριέρα του…

Ο Jeffrey Preston Bezos γεννήθηκε το 1964 από μια 17χρονη μητέρα και έναν επίσης νεαρό πατέρα που εξαφανίστηκε σαν καπνός για να αποφύγει τις ευθύνες της πατρότητας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η μητέρα του παντρεύτηκε τον Miguel Bezos, έναν μηχανικό με καταγωγή από την Κούβα, ο οποίος στάθηκε σαν στοργικός πατέρας δίπλα στον Jeff.

Κάπου εδώ να διευκρινίσουμε ότι το επίθετο «Bezos» μπορεί να ακούγεται πολύ Ελληνικό, αλλά προέρχεται από την Κούβα. Δεν είναι, πάντως, δύσκολο να τον θεωρήσει κανείς Ελληνοαμερικανό. Εδώ ολόκληρη Oprah Winfrey τον αποκάλεσε “Έλληνα” σε πρόσφατη συνέντευξη!

Ας συνεχίσουμε όμως το life story του ανθρώπου που μας έμαθε να ψωνίζουμε πατώντας ένα κουμπί στον υπολογιστή μας και όχι περπατώντας χιλιόμετρα χαζεύοντας βιτρίνες. Στα τέλη της δεκαετίας του 80, ο Jeff αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Princeton  ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, αλλά πρόλαβε να πάρει και ένα πτυχίο πληροφορικής. Αμέσως έπιασε δουλειά σε μεγάλες επενδυτικές εταιρείες της Wall Street. Το 1994, σε ηλικία 30 ετών, ήταν ο νεότερος διευθυντής χρηματιστηριακής φίρμας στην Αμερική, αλλά αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δουλειά του και τον εξαψήφιο μισθό και να ασχοληθεί με το πάθος του που ήταν το Ίντερνετ.

Προβλέποντας τις τεράστιες διαστάσεις που θα έπαιρνε στο κοντινό μέλλον το Διαδίκτυο, ο Bezos πήρε τη σύζυγό του MacKenzie και τον σκύλο τους, την Καμάλα (ένα υπέροχο λαμπραντόρ), και μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Σιάτλ, όπου ίδρυσε την Amazon. Πρώτη έδρα της εταιρείας ήταν ένα γκαράζ και οι υπάλληλοι μόλις πέντε. Αρχικά, η Amazon πουλούσε μόνο βιβλία. Όσο δυνάμωνε όμως η εταιρεία με τις δεξιοτεχνικές τιμονιές του καπετάνιου Jeff, τόσο αυξανόταν η ποικιλία των προϊόντων.  Σήμερα στο Amazon μπορείτε να βρείτε αυτοκίνητα, αλλά και κινητήρες για τζετ αεροπλάνα!

 

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Jeff Bezos

  1. Η αρχική σκέψη του Bezos ήταν να ονομάσει το σάιτ του Catabra, υπονοώντας ότι είναι κάτι μαγικό όπως η εντολή «Άμπρα κατάμπρα». Τον αποθάρρυνε όμως ο δικηγόρος του, λέγοντάς του ότι κανείς δεν θα μπορεί να προφέρει εύκολα αυτή τη λέξη.
  2. Σε έκθεση του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο Bezos βρίσκεται στη δεύτερη θέση των καλύτερων CEOs όλων των εποχών, μετά τον αείμνηστο Steve Jobs.
  3. Κατά τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Amazon είχε ίδια έξοδα και έσοδα. Κέρδος μηδέν. Ο Bezos όμως επέμεινε γνωρίζοντας το ποτάμι στο οποίο πρόκειται να πλεύσει η οικονομία. Ένα ποτάμι από χρήματα, μεγάλο όπως ο Αμαζόνιος…
  4. Τον Οκτώβριο του 2013, ο Bezos αγόρασε τον μιντιακό κολοσσό Washington Post, γεγονός που τον βοήθησε να αποκτήσει τεράστια επιρροή στα πολιτική και οικονομική σκηνή των ΗΠΑ.
  5. O Jeff Bezos κάνει μια cameo εμφάνιση λίγων δευτερολέπτων στο φιλμ «Star Trek Beyond» του 2016.

 

 

Written by The B.Mag