ART: Ένας τύπος που βγήκε από τα comics

Ο Διονύσης Φάκος φτιάχνει τα δικά του comics και διδάσκει εικαστικά σε σχολείο απ’ όπου και εμπνέεται πολλές ιστορίες που θα αποτελέσουν υλικό για ένα ακόμα βιβλίο του. Όταν σκεφτόμαστε, πόσο μεγάλη τύχη έχουν οι μικροί μαθητές του να τον έχουν  δάσκαλο, ενθουσιαζόμαστε. Ποιός δεν ήθελε να έχει δάσκαλο έναν τύπο που δημιουργεί σούπερ ήρωες;

Από την Δώρα Μάστορα

Δεν τον ξέρω προσωπικά. Τον παρακολουθώ στο facebook και εκεί διαβάζω τις καθημερινές ιστορίες με τα παιδιά του σχολείου που διδάσκει και συχνά ανεβάζει για να μας προσφέρει ένα ευχάριστο break. Φωτεινός, με χιούμορ και ταλαντούχος, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα σταματήσει να δημιουργεί comics που είναι η μεγάλη του αγάπη. Όταν ξέρεις από μικρός, τι θέλεις να κάνεις, ο δρόμος μοιάζει πιο εύκολος.

Διονύση ποιός είσαι και γιατί βρίσκεσαι σε αυτή την πόλη που βρίσκεσαι;

Είμαι καθηγητής εικαστικών και εικονογράφος από Πάτρα και προς το παρόν μένω εδώ, κυρίως λόγω δουλειάς.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τα comics; Φαντάζομαι ότι ξεκίνησες διαβάζοντας comics. Θυμάσαι ποιό ήταν το πρώτο που έπεσε στα χέρια σου;

Ασχολούμαι τα 3 τελευταία περίπου. Το 2016 κυκλοφόρησα την πρώτη μου δουλειά μέσω της εκδοτικής ”Το Δόντι”. Ξεκίνησα να διαβάζω στο Δημοτικό όταν έπεσε στα χέρια μου ένα τεύχος Spider-Man. Ανέκαθεν με γοήτευαν οι σούπερ-ήρωες, παρακολουθώντας φανατικά κινούμενα σχέδια κάθε Σαββατοκύριακο. Όταν όμως διάβασα τις έντυπες περιπέτειές τους πραγματικά ερωτεύτηκα.

Από πού αντλείς έμπνευση; Η πραγματικότητα αρκεί για να δώσει ζωή στην τέχνη σου ή επικαλείσαι και την φαντασία σου;

Από βιβλία, παιχνίδια, ταινίες κλπ. Αγαπώ τις παλιές, ασπρόμαυρες ταινίες τρόμου. Η πραγματικότητα, αν και αρκεί για να σε εμπνεύσει, μου φαινόταν βαρετή θεματολογία μέχρι που έγινα δάσκαλος και πλέον εμπνέομαι και από τη ζωή στο σχολείο. Γενικά προτιμώ τη φαντασία από την πραγματικότητα γιατί σε απεγκλωβίζει από αυτή.

Οι χαρακτήρες σου είναι εμπνευσμένοι από ανθρώπους που έχεις συναντήσει; Θέλω να πω, υπάρχει η περίπτωση να δεις κάποιον και να αφομοιώσεις κάποια από τα χαρακτηριστικά του σε έναν χαρακτήρα που θα δημιουργήσεις;

Φυσικά. Πολλοί χαρακτήρες στις ιστορίες μου είναι βασισμένοι, όχι μόνο εμφανισιακά, είτε σε αγαπημένα μου πρόσωπα, είτε σε ηθοποιούς κλπ. Αμφιβάλλω βέβαια αν θα αναγνώριζαν τον εαυτό τους γιατί η ομοιότητα δεν είναι το δυνατό μου σημείο.

Τα comics σου είναι dark; Είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου που βρήκε τρόπο να εκφραστεί;

Οι πρώτες μου δουλειές ήταν αρκετά, κυρίως επηρεασμένος από τις ταινίες τρόμου που τόσο αγαπώ. Σίγουρα ήταν ένας τρόπος να εκφράσω διάφορες ανησυχίες και άγχη που είχα εκείνη την περίοδο. Αργότερα ασχολήθηκα με πιο χιομουριστικά στριπάκια, αλλά ο τρόμος παραμένει η μεγάλη μου αγάπη.

Πόσα βιβλία έχεις κυκλοφορήσει; Ετοιμάζεις αυτή την στιγμή κάτι νέο ή θα πάρεις μέρος σε κάποιο convention ή έκθεση;

Έχω κυκλοφορήσει 3 βιβλία έως τώρα. Τα 2 από τα 3 μέρη μιας τριλογίας τρόμου που έχω στο μυαλό μου. Λέγονται ”London” και ”Transylvania” και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ”Το Δόντι”. Αυτό τον μήνα κυκλοφορεί και το τρίτο μου βιβλίο, το ”Teacherrific”, μια συλλογή χιομουριστικών ιστοριών βασισμένες στη ζωή στο σχολείο. Θα πάρω μέρος στο The Comic Con Θεσσαλονίκης 10-12 Μαΐου και στη συνέχεια στο Gameathlon Αθήνας αρχές Ιουλίου όπου θα έχω διαθέσιμα τα βιβλία μου.

Είσαι παράλληλα δάσκαλος σε σχολείο. Αγαπούν τα σημερινά παιδιά τα comics; Γοητεύονται από τους χαρακτήρες;

Ευτυχώς ναι. Πλέον όλοι αυτοί οι χαρακτήρες έχουν ενσωματωθεί στην κουλτούρα μας, έχουν γίνει mainstream και τα  παιδιά τους λατρεύουν. Μεγάλο ρόλο έπαιξε ο κινηματογράφος. Προσωπικά χαίρομαι που έχω τα ίδια ενδιαφέροντα με τα παιδιά και στο μάθημα παράλληλα συζητάμε για την τελευταία ταινία των Εκδικητών πχ. Στην εποχή μου δεν ήταν τόσο δημοφιλείς.

Θεωρείς ότι το ταλέντο είναι έμφυτο ή ότι καλλιεργείται; Έχεις διακρίνει σε κάποιο παιδί κάτι ιδιαίτερο και το έχεις παρακινήσει να το εξελίξει;

Και τα δύο. Το κάθε άτομο έχει κλίση σε κάποιον τομέα. Άλλοι στη γυμναστική, άλλοι στα μαθηματικά, άλλοι στη ζωγραφική κλπ. Παρόλα αυτά, το ταλέντο πρέπει να καλλιεργηθεί. Μόνο του δεν αρκεί. Έχω πολλούς μαθητές με ταλέντο και πάντα παροτρύνω τους γονείς να το κυνηγήσουν.

Θα ήθελες να βιοπορίζεσαι μόνο από τα comics; Μπορεί να συμβεί αυτό στην Ελλάδα;

Αυτό είναι όνειρο ζωής. Στην Ελλάδα είναι αδύνατον. Η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή για να στηρίξει έναν καλλιτέχνη. Η λύση είναι συνεργασία με εταιρεία του εξωτερικού.

Αν δεν ζούσες στην πόλη που ζεις, πού θα ήθελες να βρισκόσουν;

Στην Θεσσαλονίκη που αγαπώ ιδιαιτέρως, στη Ρώμη ή σε κάποια καλύβα σε βουνό.

Written by The B.Mag