MAN WITH DOG: Ορφέας & Χακού

Έχει χιούμορ ο Ορφέας. Δεν ξέρω αν αυτό το ξέρει η Χακού, η όμορφη σκύλα του. Αυτή, σίγουρα, ξέρει ότι έχει μεγάλη καρδιά. Δεν τον διάλεξε τυχαία πριν τόσα χρόνια. Τον είδε και κατάλαβε ότι μαζί του ήθελε να πορευτεί την ζωή της.

Από την Δώρα Μάστορα

Ορφέα, ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Είμαι ένας φτωχός πλην τίμιος «νέος», σερβιτόρος – μπουφετζής – μπάρμαν, σε πασίγνωστο μπραντσάδικο στο Κουκάκι, είμαι κάτοικος των Κ. Πετραλώνων και έχω δύο συγκατοίκους εκ των οποίων ο ένας είναι τετράποδος. Α! Ασχολούμαι και με τις παραστατικές τέχνες ως  ηθοποιός, ενίοτε και σε κάνα θέατρο, εκτός από το μαγαζί.

Βρίσκεσαι παντού με τον σκύλο σου. Ποια είναι αυτή η τύπισσα και πώς βρέθηκε στην ζωή σου;

Αυτή η τύπισσα βρέθηκε στη ζωή μου πριν 12 περίπου χρόνια τυχαία και όταν δεν είχα καμιά πρόθεση να έχω σκύλο, ένα μεσημέρι στην αυλή του νομισματικού μουσείου, που εργαζόμουν τότε. Με περίμενε να σχολάσω και φύγαμε μαζί. Την ονόμασα Χακού επηρεασμένος από μία ταινία animation του Μιγιαζάκι με την οποία είχα σκαλώσει εκείνη την περίοδο. Είναι ένα καραμπασταρδάκι με στοιχεία χάσκι και μάτια David Bowie. Δυστυχώς δεν ζούμε και στην πιο pet friendly πόλη\χώρα του κόσμου, οπότε το να είμαστε παντού μαζί δεν είναι πάντα εφικτό, καθώς δεν είναι σκυλί pocket size και ούτε οι άνθρωποι ούτε και τα μέρη είναι πάντα φιλόξενα. Έχουμε μάθει, βέβαια, να οδηγούμε μαζί μηχανή οπότε μέσα στην πόλη τουλάχιστον ή σε κάνα νησί είμαστε αρκετά αυτόνομοι όσον αφορά τις μετακινήσεις.

 

Τι χαρακτήρας είναι; Θεωρείς ότι έχετε πολλά κοινά; Πιστεύεις ότι τα σκυλιά μοιάζουν με τους θετούς γονείς τους ή αν θες με τους συγκάτοικους τους;

Είναι κοινωνική και αγαπησιάρα αλλά κρατάει και τις αποστάσεις εκεί που πρέπει. Είναι πολύ αυτόνομη και έχει και τις στιγμές που θέλει απλά να αράξει μόνη  της, στη φάση της. Μιλάει πολύ και βρίσκει πάντα τον τρόπο να κάνει αυτό που θέλει. Έχει  αρκετές φοβίες, που οφείλοντα στο άγνωστο παρελθόν που κουβαλούν όλα τα σκυλιά που έχουν υπάρξει αδέσποτα. Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω ότι τα σκυλιά μοιάζουν με τους  συγκατοίκους τους μιας και ως θηλαστικά διαμορφώνονται με βάση τη μίμηση.

 

Έχεις θυσιάσει πράγματα για πάρτη του; Θα μπορούσες ποτέ να έχεις σχέση με κάποιον που δεν αγαπάει τα σκυλιά;

Έχω ξεβολευτεί κάποιες φορές ίσως, αλλά και αυτό είναι μηδενικής σημασίας σε σχέση με την χαρά και την αγάπη που μου προσφέρει εκείνη. Για παράδειγμα, ξυπνάω μία ώρα νωρίτερα από  ότι θα ξυπνούσα όταν έχω δουλειά το πρωί  ή επιστρέφοντας το βράδυ σε όποια κατάσταση και να είμαι πρέπει να τη βγάλω βόλτα. Για να ξενοκοιμηθώ δεν το συζητάω… Αλλά σε καμία περίπτωση δεν το λέω θυσία. Τώρα για το αν θα μπορούσα να είμαι με κάποιον που δεν αγαπάει τα σκυλιά, πιστεύω ότι μάλλον αυτός δεν θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί μου.

Τι σου έχει μάθει η σχέση σου μαζί του;

Την ανιδιοτελή αγάπη και την υπομονή.

 

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να υιοθετήσει ένα σκύλο;

Τα ίδιο που θα συμβούλευα κάποιον που θα ήθελε να υιοθετήσει ή να κάνει ένα παιδί. Να είναι σίγουρος για την επιλογή του αυτή, γιατί μετά την απομάκρυνση από το ταμείο….

 

Ποια είναι η αγαπημένη του συνήθεια; Περνάτε ώρες μαζί; Του αρέσουν οι βόλτες; Έχει κάποιο παιχνίδι που αγαπάει περισσότερο;

Εκτός από το σκάκι και το διάβασμα, της αρέσει να κρατσανίζει λιχουδιές ή να τις κατεβάζει αμάσητες. Αναλόγως το μεζέ. Το καλοκαίρι της αρέσει να κάθεται και να γκαργκανιάζει ξάπλα στον ήλιο. Ποτέ δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να είμαστε μαζί, όπως συμβαίνει σε όλες τις σχέσεις αγάπης. Για αυτό προσπαθώ όπου γίνεται να την παίρνω μαζί μου. Τρελαίνεται για βόλτες, ειδικά σε καινούρια μέρη με καινούριες μυρωδιές και όπως όλα τα σκυλιά στο άκουσμα του «βο…(λτα)» παθαίνει παράκρουση… παρά την ηλικία της. Μικρότερη έχει περάσει διάφορα κολλήματα με αντικείμενα, αλλά μεγαλώνοντας το ‘χει φιλοσοφήσει το θέμα και δεν δίνει τόση σημασία πια στα υλικά αγαθά… εκτός αν τρώγονται.

 

Οι Έλληνες αγαπάνε τελικά τα ζώα; Έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά τους τα τελευταία χρόνια;

Μιλώντας πάντα για το δυτικό κόσμο, αφού αυτόν ξέρουμε, πιστεύω ότι στην Ελλάδα είναι λίγα τα χρόνια τα οποία ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τα ζώα μόνο ως κάτι που έχει κάποια χρηστική ή εμπορική αξία ή να είναι προς βρώση αλλά ως μέλος της οικογένειας. Οι παππούδες μας, δεν μπορούσαν να καταλάβουν για ποιο λόγο έχει κάποιος ένα σκύλο ο οποίος δεν κάνει για φύλακας. Άλλες ανάγκες, άλλες αντιλήψεις και άλλη σχέση με τα ζώα. Έχουν γίνει βήματα αλλά νομίζω ότι ακόμα τα ζώα αντιμετωπίζονται πολύ ανθρωποκεντρικά. Κατά τα άλλα πιστεύω ότι η κακία και η καφρίλα δεν έχουν εθνικότητα.

Πιστεύεις και εσύ ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου;

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο… για το αντίθετο είναι που έχω πολλές αμφιβολίες.

 

Αν δεν είχες σκύλο με ποιο άλλο ζωάκι νομίζεις ότι θα μπορούσες να συγκατοικήσεις;

Δεν έχω σκεφτεί να πω την αλήθεια. Με γάτες καλά τα είχα πάει στο παρελθόν. Άλλη φορά που μου είχαν κάνει πρόταση κατσαρίδες και ποντίκια δεν τα βρήκαμε και άλλαξα σπίτι.

Written by The B.Mag