Μα ποιος, επιτέλους, είναι αυτός ο A.B. Moler;

Γνωριμία με τον άνθρωπο που εάν δεν υπήρχε, δεν υπήρχε και λόγος ύπαρξης αυτού του περιοδικού.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΠΟΜΠΟΛΑ

Ακόμα κι αν είσαι επαγγελματίας μπαρμπέρης, οι πιθανότητες να γνωρίζεις αυτόν το καταπληκτικό τύπο είναι ελάχιστες. Πρόσεξε, όμως: Εάν δεν ήταν αυτός, εσύ δεν θα ήσουν εκεί που βρίσκεσαι τώρα. Ο A.B. Moler υπήρξε ο πρώτος δάσκαλος, ο πρώτος ακαδημαϊκός για την ακρίβεια, που δίδαξε την τέχνη του κουρέματος, την αγωγή και τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς μέσα στο μπαρμπέρικο.

Ο A.B. Moler γεννήθηκε στο Σικάγο το 1868. Στα 21 του έπιασε δουλειά σε ένα κουρείο της περιοχής ως βοηθός. Για τρία χρόνια σκούπιζε τις τρίχες από το πάτωμα, ετοίμαζε τις ζεστές πετσέτες και καθάριζε τα τασάκια που οι πελάτες βρώμιζαν με τη στάχτη των πούρων τους. Δεν ήταν και η πιο λαμπερή δουλειά για τον νεαρό φίλο μας, αλλά αυτός ρουφούσε σαν σφουγγάρι τις πληροφορίες. Παρατηρούσε τις λεπτομέρειες, τις απαιτήσεις των πελατών και τα λάθη των μπαρμπέρηδων (αν και δεν είχε το θάρρος να τα ξεστομίσει).

Το 1893, αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του. Κυκλοφόρησε το βιβλίο «The Moler Maual of Barbering» και εξέπληξε τους πάντες με την επιστημονική του προσέγγιση στην ανδρική περιποίηση. Την ίδια χρονιά εισήγαγε την εκπαιδευτική μέθοδο «Moler System of Barber Colleges», την οποία εφάρμοσε, αρχικά, στη δική του Σχολή στο Σικάγο. Η μέθοδός του ενθουσίασε όλους τους μπαρμπέρηδες που έβλεπαν σοβαρά τη δουλειά τους σε ΗΠΑ, Καναδά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πρώτες σχολές barbering ήταν γεγονός και ήταν δημιούργημα αυτού του ντροπαλού τύπου από το Σικάγο.

Ο πολυτάλαντος κύριος Moler συνέχισε το συγγραφικό του έργο με τα βιβλία «The Barbers Manual» (1911), «The Manual of Beauty Culture» (1922), «Ambition or Just Plain Laziness» (1930) και «The Manual of Cosmetology» (1947). Τα βιβλία αυτά κυκλοφορούν μέχρι σήμερα σε δεκάδες επανεκδόσεις και σου προτείνουμε να τα διαβάσεις!

Το 1965, μετά θάνατον, ο A.B. Moler εντάχθηκε στο American Barber Hall of Fame και οι ψαγμένοι μπαρμπέρηδες ανά τον κόσμο γνωρίζουν το όνομά του και την κληρονομιά που άφησε. Τώρα ξέρεις κι εσύ…

Written by The B.Mag