Remembeard: Κοφτερός σαν ξυράφι

Ζητήσαμε από τον Λευτέρη Μιαούλη να μας πει την ιστορία της γενειάδας του. Η αλήθεια είναι πως ότι και να τον ρωτούσαμε θα είχε πολλά να μας πει. Ανήκει, βλέπεις, στην κατηγορία των ανθρώπων που ξέρουν να μαγεύουν και με τις εικόνες και με τις λέξεις τους.

Από την Δώρα Μάστορα

Νόμιζα ότι ο Λευτέρης είναι φωτογράφος. Ή, μάλλον, μόνο φωτογράφος. Τελικά, ο Λευτέρης είναι μια υπέροχη ιστορία.

 

Λευτέρη ποιός είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Ένας κοινός πολυμήχανος. Κατέληξα φωτογράφος τύπου, γραφιάς, ενίοτε δημοσιογράφος, γραφίστας και ένα σωρό εικαστικά διάφορα, μουσικά κ.α. Πολυτεχνίτης και ρημοσπίτης.

Πόσα χρόνια έχεις την γενειάδα; Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου χωρίς αυτήν τώρα πια;

Ξύρισα τα γένια δυό φορές. Την μία όταν η κόρη μου είχε κολλήσει ψείρες στο σχολείο και μια δεύτερη όταν είδα τον εαυτό μου σε ένα καθρέφτη κι αποφάσισα ότι μοιάζω με πασόκο υπάλληλο της ΕΥΔΑΠ. Η δεύτερη αυτή φορά υπήρξε τραυματική καθώς (μόλις είχε έρθει το ίντερνετ) ένας φίλος με έβαλε να του βρω σε ιστοσελίδες αμφιβόλου ηθικής μια εικόνα από ένα ξυρισμένο αιδοίο. «Να, έτσι είσαι» μου είπε και πάραυτα ξανάφησα γένια.

Θέλω να σε ταξιδέψω λίγο πίσω στο χρόνο. Θυμάσαι το πρώτο σου ξύρισμα; Πώς έγινε; Κλασικά, κρύφτηκες στο μπάνιο, πήρες το ξυράφι του πατέρα σου και άρχισες τους πειραματισμούς ή συνέβη κάτι άλλο;

Ο πατέρας μου ήταν ωραίος τύπος. Με πήγε στον καθρέπτη και μου έδειξε πώς να ξυρίζομαι. Βεβαίως η εποχή μας ήθελε μαλλιάδες με πολλές τρίχες και βρέθηκα σε μεγάλο δίλημμα. Να γίνω άνδρας ή να εκκολαφθώ ως φρικιό εξ αρχής;

 

Φαντάζομαι ότι παλιότερα δεν υπήρχαν πολλά προϊόντα περιποίησης. Θυμάσαι τι υπήρχε στον καθρέφτη για το ξύρισμα του πατέρα;

Η κλασική μηχανή με το ξυράφι, το δισκοπότηρο με το πινέλο και τη σαπουνάδα, αιμοστατικές ταινίες και τέτοια. Κείνη την εποχή όμως εμφανίστηκε και η BIC, οπότε δεν πρόλαβα και πολλά. Θυμάμαι όμως ακόμα με τρόμο την βαρειά μυρωδιά της BRUT και κάποιας Pino Silvestre που μύριζε σαν αποκαΐδια δάσους ή κάτι τέτοιο.

Πότε πήγες πρώτη φορά σε μπαρμπέρικο; Πώς ήταν;  Ένιωσες πως μεγάλωνες εκείνη την στιγμή; Πώς κάνεις κάτι που κάνουν και οι μεγάλοι;

Με στέλνανε από παιδί στην γειτονιά, θυμάμαι άκουγα με μεγάλη περιέργεια συζητήσεις πολιτικές, γκομενικές, ποδοσφαιρικές, σχεδόν όλες αυθαίρετες αλλά ωραίες. Βιαζόμουνα να φύγω συνήθως, να πάω να πλυθώ να βγάλω την ΜΥΡΤΩ από πάνω μου.

 

Ήσουν από τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα ή υπήρξες και σένιος;

Δεν έχω υπάρξει σένιος ποτέ. Στον στρατό που με κουρέψανε θέλοντας και μη άφησα ένα θηριώδες μουστάκι που τόστριβα προς τα πάνω κι έφτανε σχεδόν ως τα μάτια. Γενικά έκανα πλάκα με την εμφάνισή μου. Μια φορά κουρεύτηκα μόνος μου με ένα ψαλίδι. Τα μάζεψα κοτσίδα και τα έκοψα. Αρχαίο Αιγυπτικό look βεβαίως καθώς μπροστά ήταν μακριά και πίσω κοντά.

 

Σου αρέσει το στυλ των Ελλήνων έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με τον χρόνο. Βρίσκεις διαφορές;

Όταν πρωτοπήγα σε Πακιστανικό κουρείο είδα αφίσες με διάφορα αστεία κουρέματα. Από Έλβις Πρίσλεϋ και χλοΐδα Λούκυ Λουκ μέχρι φράντζες, Τσερόκι, μπριγιαντίνες κλπ. Μου είχε φανεί τελείως τριτοκοσμικό όλο αυτό, δείγμα υπανάπτυξης τρόπον τινά. Αυτοί οι λαοί όλη μέρα χτενίζονται και κουρεύονται με θρησκευτική ευλάβεια. Εντάξει, τώρα πια βλέπω και τους Έλληνες να κάνουν το ίδιο. Δεν μου αρέσει να υπηρετεί η προσωπικότητα το κούρεμα. Μου αρέσει ακριβώς το αντίθετο.

 

Μου είπες ότι έχεις χρόνια να ξυριστείς και να πατήσεις σε μπαρμπέρικο, θα έχεις δει, όμως, τα μπαρμπέρικα νέας γενιάς. Τι γνώμη έχεις; Σου αρέσει αυτό το νέο κίνημα ή προτιμάς τα παλιά, μικρά κουρεία της γειτονιάς;

Ωραία είναι δεν αντιλέγω, αλλά προσωπικά επιμένω να πηγαίνω στον Σουηδό (Αιγύπτιος μελαμψός είναι αλλά τον λέμε Σουηδό για κοπλιμάν). Καλά παιδιά, φιλικά και εξόχως φθηνά.

 

Τι είναι “οι 3 όψεις της γυναικός”;

Πήγα μια φορά σε ένα κουρείο και πάνω από τον καθρέπτη του είχε τρεις εικόνες. Η αριστερή ήταν η Παναγία η γλυκοφιλούσα, η μεσαία ήταν η Μαντώ Μαυρογένους με τα φυσεκλίκια και η δεξιά ήταν μια πορνογραφική εικόνα στοματικού έρωτα με πινέζα στο επίμαχο σημείο (ουτς). Τον ρώτησα φυσικά και κείνος απάντησε θυμόσοφα «Είναι οι τρεις όψεις της γυναικός. Πρόσεξε, είναι το ίδιο πρόσωπο. Τον νου σου κακομοίρη μη σε πιάσουνε κορόϊδο»

 

Τι βρίσκεται στον δικό σου καθρέφτη τώρα πια; Έχεις κάποιο άρωμα που αγαπάς;

Drakkar, Fahrenheit, κλασικά πράγματα. Βασικά ο καθρέπτης μου δεν θέλει να με βλέπει οπότε μέσες-άκρες του κάνω την χάρη, μήπως τον χρειαστώ κάποια μέρα, για να είναι τότε καλός μαζί μου.

Written by The B. Magazine