TIME MACHINE: BEARDED STORIES Part.3

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω και συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε τους ξεχωριστούς τρόπους με τους οποίους οι γενειάδες άφησαν το ίχνος τους στην ιστορία.

Σήμερα τα γένια και τα μουστάκια είναι τάση. Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία όμως, βλέπουμε ότι τα γένια ήταν κάτι παραπάνω από τάση και ότι έπαιξαν τον δικό τους ρόλο σε σημαντικά γεγονότα της ιστορίας. Αντισυμβατικά, πειρατικά, απαγορευτικά, ακόμη και προεδρικά, αυτά τα γένια έχουν φτιάξει τον δικό τους μύθο.

 

Ο ΜΑΥΡΟΓΕΝΝΗΣ EDWARD TEACH – 1716

Γνωστός και ως Blackbeard, o Edward Teach ήταν ένας θρύλος την εποχή του 1716. Σύμφωνα με τον Colin Woodard, συγγραφέα 4 βιβλίων πάνω στους πειρατές του παρελθόντος και ενός άρθρου για το περιοδικό Smithsonian πάνω στις τελευταίες ημέρες του Μαυρογένη, ο Edward Teach γεννήθηκε στην Αγγλία το 1680 και έγινε πειρατής το 1716. Ο Μαυρογένης σύχναζε στα νοτιοανατολικά νερά της Αμερικής και στις Μπαχάμες, κλέβοντας χρυσό και αγαθά από εμπορικά πλοία. Ήταν γνωστός σε όλους ως «Μαυρογένης», διότι λένε ότι μέσα στην γενειάδα του τοποθετούσε φιτίλια, τα οποία τα άναβε, ενώ τα γένια του ήταν πλεγμένα σε τζίβες. Ο ίδιος σκοτώθηκε το 1718 ενώ προσπαθούσε να καταλάβει το πλοίο ενός υπολοχαγού του Βρετανικού Ναυτικού. Το σώμα του πετάχτηκε στην θάλασσα, ενώ το κεφάλι του τοποθετήθηκε στην πρύμνη του Maynard, το πλοίο του υπολοχαγού Robert Maynard.

 

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ – 1913

Ο William Howard Taft επιλέχθηκε από τον Theodore Roosevelt ως διάδοχο για την θέση του προέδρου το 1909. Ο Taft είχε ένα πολύ χαρακτηριστικό walrus στυλ μουστακιού, το οποίο και διατήρησε για όλο το διάστημα της προεδρίας του. Όταν αποσύρθηκε, το 1913, επόμενος στην διαδοχή ήταν ο Woodrow Wilson, ο οποίος όρισε σαν νέο καθεστώς το καθαρό από γένια πρόσωπο, κάτι το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα. Έτσι, τελευταίος πρόεδρος της Αμερικής με μουστάκι είναι ο William Howard Taft, ενώ συνολικά όλοι οι πρόεδροι που είχαν γένια στο πρόσωπο πριν από αυτόν ήταν πέντε, ανάμεσα σε αυτούς και ο Abraham Lincoln.

 

ΟΙ ΜΟΥΣΤΑΚΟΦΟΡΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΤΟΥ WW1 – 1916

Κατά το ξεκίνημα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου όλοι οι Βρετανοί στρατιώτες ήταν υποχρεωμένοι να έχουν μουστάκι σύμφωνα με διαταγή του Βασιλιά. Ο λόγος πίσω από αυτός είχε να κάνει με την εμφάνιση των στρατιωτών και το γεγονός ότι συμβόλιζε την πειθαρχία, ενώ όποιος στρατιώτης δεν είχε μουστάκι, κινδύνευε να τιμωρηθεί με φυλάκιση όπως όριζε ο στρατιωτικός νόμος για την εποχή. Παρόλα αυτά, το 1916 η διαταγή έπαψε να ισχύει, διότι ήταν αρκετοί οι νέοι στρατιώτες που αδυνατούσαν να μεγαλώνουν με επιτυχία μουστάκι.

 

Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ – 1930

Στις 13 Μαϊου 1930, ο Τζέικομπ Σνίκ κατέθεσε την πατέντα νο. 1.757.978, η οποία αφορούσε στην πρώτη ξυριστική μηχανή. Μέχρι το 1931, είχε πουλήσει εκατομμύρια κομμάτια και πίστευε ότι το ξύρισμα μπορούσε να παρατείνει την ζωή ενός άντρα μέχρι και τα 120 χρόνια! Έμπνευση για την ξυριστική, στάθηκε το ατύχημα του. Ο Σνίκ ήταν συνταγματάρχης και ενώ βρισκόταν στην Αλάσκα για μια αποστολή, έπαθε κάποιο ατύχημα το οποίο δεν του επέτρεπε να ξυρίζεται όσο γρήγορα θα ήθελε. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε να σχεδιάζει πατέντες και κάποια στιγμή η ξυριστική μηχανή, έγινε πραγματικότητα. Μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα, η ξυριστική μηχανή είχε μπει σε όλα τα σπίτια και τις ζωές των ανδρών.

 

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΦΟΡΟΙ ΓΕΝΕΙΑΔΑΣ – 2016

Το 2016, ο μπαρμπέρης και ιδιοκτήτης αλυσίδας κουρείων στην Βρετανία, Anthony Kent, πρότεινε να εφαρμοσθεί φόρος για τις γενειάδας. Εμπνευσμένος από τον Τσάρο Πέτρο, θεώρησε ότι αυτή η ιδέα θα αποτελέσει μια πηγή εισοδήματος για την κυβέρνηση ενώ πρότεινε ακόμη και τρόπο κοστολόγησης, με τις πιο μακριές γενειάδας να κοστίζουν πιο ακριβά από ότι οι κοντές. Η ιδέα πίσω από αυτό βασίζεται στη πεποίθηση του ότι οι γενειάδες πρέπει να μειωθούν, έτσι ώστε να υπερισχύσει η τάση του καθαρού προσώπου. Εμείς πιστεύουμε ότι ο ίδιος ζηλεύει τις γενειάδες και δεν μπορεί να μεγαλώσει μια.

 

Written by The B.Mag