Nomad Tattoo Artist

Ο Γιάννης Ζαμπέλης, ταξιδεύει, εμπνέεται και δημιουργεί. Η τέχνη του tattoo είναι το μέσο για να εκφράζεται και να αποτυπώνει τα ερεθίσματα που εισπράττει ταξιδεύοντας και το αποτέλεσμα απ’όλο αυτό είναι μαγικό.

Από την Δώρα Μάστορα

Μιλήσαμε με τον Γιάννη αφού ερωτευτήκαμε μερικά από τα tattoo του. Πόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν καλλιτέχνη, να μιλάνε τα σχέδιά του γι’ αυτόν και, μάλιστα, να αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις πίσω τους.

 

Γιάννη, ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Είμαι tattoo artist, έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της πόλης

, στον Νέο Κόσμο. Σπούδασα – και με τις τέχνες, ειδικότερα με τη ζωγραφική, προσπάθησα να εξερευνήσω την απόδοσή της μέσα από την τέχνη του tattoo. Για μένα το tattoo είναι σαν ταξίδι με διαφορετικούς προορισμούς, χρώματα, πρόσωπα και εμπειρίες. Μου αρέσει η πόλη μου, η Αθήνα, σού προσφέρει μια μοναδική αίσθηση ζωντάνιας. Η σχέση μου με την πόλη αυτήν είναι ερωτική και γεμάτη εκπλήξεις. Ενδεικτικά σου αναφέρω ότι σχεδόν όλα τα tattoo που κάνω στην Αθήνα, τα φωτογραφίζω στον λόφο του Φιλοπάππου

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τα tattoo; Είναι αυτό το κυρίως επάγγελμά σου;

Η σχέση μου με το tattoo ξεκίνησε δειλά, αρχικά πειραματικά, αργότερα όμως απέκτησα ισχυρό δεσμό με αυτό το είδος έκφρασης, συνειδητοποιώντας ότι ασυναίσθητα ασχολιόμουν όλο και περισσότερο, εξερευνώντας την εικόνα του χώρου στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο. Σταδιακά, έγινε καθημερινή ενασχόληση και ένιωθα ότι εξελίσσεται σε μέσο έκφρασης και αυτοβελτίωσης. Δεν το βλέπω ως επάγγελμα αλλά σαν κομμάτι της προσωπικότητας μου. Το tattoo είναι κάτι που το διασκεδάζω και που με ηρεμεί και για αυτό μπορώ να ασχολούμαι όλη τη μέρα

Από πού αντλείς έμπνευση;

Έμπνευση αντλώ μέσα από μοτίβα της καθημερινότητας μου και από εικόνες και εντυπώσεις των πόλεων που επισκέπτομαι. Μου αρέσει που βρίσκομαι σε διαρκή κίνηση, βιώνω πολύ παραγωγικά τα ταξίδια μου. Κινούμαι στις πόλεις και νοητικά αποτυπώνω ο,τι υπάρχει γύρω μου.

Με ποιο είδος ασχολείσαι κατά κύριο λόγο;

Κυρίως, ασχολούμαι με abstract σχέδια με στοιχεία sketch. Προσπαθώ πάντα να αποτυπώνω τα σχέδια μέσα από το δικό μου πρίσμα αισθητικής και έκφρασης, γιατί θέλω να έχουν το αποτύπωμά μου, να φέρουν την προσωπικότητα μου.

Υπάρχουν περίοδοι που δεν θέλεις να χτυπάς tattoo; Παθαίνεις black out;

Υπάρχουν περίοδοι που νιώθω κουρασμένος ή ότι θέλω να απέχω, αλλά ευτυχώς τέτοιες φάσεις εξελίσσονται σε πολύ παραγωγικές. Είναι συνήθως περίοδοι που θα απορροφηθώ διπλά στην προσπάθειά μου, ώστε να μην βγει ένα αποτέλεσμα που θα με απογοητεύσει. Έτσι η υπομονή και προσήλωση αποδίδει, ενώ τα αποτελέσματα είναι απρόσμενα πολύ καλά.

Έχεις εκνευριστεί ποτέ με πελάτη που επέμενε να κάνει κάτι που ήξερες ότι δεν θα βγει καλό;

Σίγουρα κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι το tattoo είναι προσωπική τους υπόθεση, έρχονται να σε συναντήσουν έχοντας στο μυαλό τους κάτι πολύ συγκεκριμένο και σε θέμα και σε μορφή και δυσαρεστούνται όταν προτείνεις κάτι διαφορετικό. Το μότο μου είναι «give me trust, give u scratch» γιατί ακριβώς θέλω να τονίσω ότι η διμερή σχέση των tattoo  που κάνω, είναι έκφραση και για μένα και για τον πελάτη. Θέλω να δημιουργώ προσωπικά tattoo χωρίς να σημαίνει ότι έχουν το πιο βαθύ νόημα όλου του κόσμου, απλά γιατί έτσι αντιλαμβάνομαι τη δουλειά μου. Συναντώ πάντα τους πελάτες μου για μια πρώτη κουβέντα και όταν αφήνονται να με εμπιστευτούν, πειραματιζόμαστε μαζί και έτσι, προκύπτουν σχέδια που τους αρέσουν πολύ

Πιστεύεις ότι το tattooing είναι μια τέχνη που εξελίσσεται;

Η τέχνη του tattoo εξελίσσεται γρήγορα, εξελίσσονται και οι επαγγελματίες του χώρου καθώς εξελίσσεται και η αντίληψη του κόσμου για αυτό. Έπαψε σε μεγάλο βαθμό να είναι μια μόδα της εποχής και έτσι προέκυψαν tattoo καλύτερης αισθητικής. Υπάρχει μια διαρκής βελτίωση της ποιότητας και του χώρου γενικότερα σε κάθε επίπεδο.

 

Οι Έλληνες έχουν γεμίσει tattoo τα τελευταία χρόνια; Πιστεύεις ότι παρασύρονται από την μόδα ή βρήκαν ένα τρόπο να εκφράζονται;

Υπάρχει αυτή η εικόνα και συζητιέται πολύ. Το tattoo έγινε μια εύκολη, προσιτή επιλογή για πολύ κόσμο που άρχισε να μην το αντιλαμβάνεται ως μέσο προσωπικής έκφρασης. Δεν είμαστε άδω για να κρίνουμε. Ο καθένας μας έχει την ελευθερία των επιλογών του.

 

Σου αρέσουν τα μπαρμπέρικα της πόλης; Τα επισκέπτεσαι;

Τα επισκέπτομαι συχνά, μου αρέσει που ο χώρος έχει αλλάξει και έχει αποκτήσει φρέσκο αέρα. Πηγαίνω συχνά για προσωπική περιποίηση, που για μένα είναι ώρα χαλάρωσης και ξεκούρασης.

 

Αν δεν ήσουν σε αυτή την πόλη πού θα ήθελες να ζεις και να δημιουργείς;

Τα τελευταία 3 χρόνια βρίσκομαι διαρκώς on the road. Ζω σε πολύ ωραίες πόλεις. Η Αθήνα, το Άμστερνταμ, το Λονδίνο και το Μπρούκλιν είναι από τις αγαπημένες μου. Είναι πόλεις που με γεμίζουν και μου δίνουν πολλές αναφορές. Αν αποφασίσω να ζήσω εκτός Ελλάδας, θα ήθελα να ζήσω σε κάποια από τις άλλες τρεις.

Written by The B.Mag