TIME MACHINE: BEARDED STORIES Part.2

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω και συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε τους ξεχωριστούς τρόπους με τους οποίους οι γενειάδες άφησαν το ίχνος τους στην ιστορία.

Σήμερα τα γένια και τα μουστάκια είναι τάση. Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία όμως, βλέπουμε ότι τα γένια ήταν κάτι παραπάνω από τάση και ότι έπαιξαν τον δικό τους ρόλο σε σημαντικά γεγονότα της ιστορίας. Αντισυμβατικά, βάρβαρα, απαγορευτικά, ακόμη και γυναικεία, αυτά τα γένια έχουν φτιάξει τον δικό τους μύθο.

 

  1. Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – 1828

Πριν τον 18ο αιώνα το ξύρισμα ήταν επικίνδυνη υπόθεση. Ακόμη και με τις φαλτσέτες οι άντρες διέτρεχαν κινδύνους μόλυνσης, για αυτό και το ξύρισμα ήταν μια δουλειά για τους μπαρμπέρηδες. Η εποχή που το ξύρισμα έγινε μια ανδρική συνήθεια και στο σπίτι ήταν το 1828, όταν εφευρέθηκε το πρώτο ξυράφι ασφαλείας στην Αγγλία. Από τότε και έπειτα ξεκίνησαν να δημιουργούνται και πιο βελτιωμένα είδη ξυραφιών, τα οποία ώθησαν τους άντρες να ξυρίζονται μόνοι τους.

 

  1. ΤΑ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ – 1840

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης μπορεί να ήταν πάντα ξυρισμένος, όμως το ίδιο δεν ίσχυε και για τον ανιψιό του, τον Κάρολο Λουδοβίκο Ναπολέων Βοναπάρτη, ο οποίος ήταν είχε μια σχέση αγάπης με τα γένια του. Μάλιστα, τα μουστάκια του ήταν τόσο χαρακτηριστικά που τον βοήθησαν να δραπετεύσει από την φυλακή. Το 1840 ζούσε στην εξορία, φυλακισμένος σε ένα γαλλικό φρούριο. Λέγεται ότι απέδρασε από την φυλακή όταν ξύρισε τα χαρακτηριστικά μουστάκια του, καθώς δεν τον αναγνώρισε κανείς και έτσι κατάφερε να περάσει απαρατήρητος από τους φρουρούς.

 

  1. ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΛΙΝΚΟΛΝ – 1860

Η χαρακτηριστική γενειάδα του Προέδρου Άμπραχαμ Λίνκολν είναι μάλλον προϊόν ενός γράμματος ενός μικρού κοριτσιού. Η 11χρονη Grace Bedell στις 15 Οκτώβρη 1860, έγραψε ένα γράμμα στον επερχόμενο, εκείνη την εποχή, πρόεδρο, με αφορμή μια φωτογραφία του από την προεδρική καμπάνια του. Το γράμμα αυτό, έλεγε: «Έχω τέσσερα αδέρφια και ξέρω ότι μερικοί θα σας ψηφίσουν οπωσδήποτε αν αφήσετε τα γένια σας να μεγαλώσουν και εγώ θα προσπαθήσω να κάνω και τους υπόλοιπους να σας ψηφίσουν. Θα φαινόσασταν πολύ καλύτερος γιατί το πρόσωπο σας είναι πολύ λεπτό. Σε όλες τις γυναίκες αρέσουν τα μουστάκια και νομίζω ότι θα  έλεγαν και στους συζύγους τους να σας ψηφίσουν και τότε θα γινόσασταν Πρόεδρος.»

Ο Άμπραχαμ Λίνκον δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και αρνήθηκε ποτέ ότι το γράμμα ήταν η αφορμή για να μεγαλώσει τα γένια του. Σύντομα πάντως μετά το περιστατικό, ο Άμπραχαμ απόκτησε τα χαρακτηριστικά του γένια. Και τελικά, έγινε Πρόεδρος!

 

  1. Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΙΑΔΑΣ ΤΟΥ – 1871

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα γένια μπορούν να βοηθήσουν έναν άντρα να προσελκύσει μια σύντροφο και ένας από τους πρώτους ανθρώπους που υποστήριξε αυτή την θεωρία πάνω σε επιστημονικές αποδείξεις ήταν ο Δαρβίνος. Στο βιβλίο του «Η καταγωγή του ανθρώπου», ο ίδιος συγκρίνει τις γενειάδες με τα κέρατα, το τρίχωμα και άλλα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται από τα αρσενικά ζώα για να επιδείξουν τον εαυτό τους, με στόχο να προσελκύσουν ένα θηλυκό ζώο. Υποστήριζε ότι σε ορισμένα σημεία του πλανήτη, οι προϊστορικοί άντρες μεγάλωναν τα γένια τους για να προσελκύσουν τις γυναίκες. Μάλιστα, ο Δαρβίνος είχε και εκείνος γένια, όμως δεν τα μεγάλωνε για αισθητικούς σκοπούς. Ο λόγος που άφηνε την γενειάδα του να μεγαλώνει ήταν επειδή είχε έκζεμα και το ξύρισμα ήταν μια δύσκολη υπόθεση για το πρόσωπο του.

 

  1. Ο AMBROSE BURNSIDE ΤΟ STYLE ICON – 19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

Ο στρατηγός της Ένωσης του Εμφύλιου Πολέμου, Άμπροουζ Μπέρνσαιντ, δεν ήταν ο πρώτος άντρας που μεγάλωσε γένια στα πλάγια του προσώπου του. Έγινε όμως ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να κάνει το look γνωστό προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι χαρακτηριστικές παχιές φαβορίτες, οι οποίες περιλάμβαναν ένα καλοξυρισμένο πηγούνι, αρχικά ονομάστηκαν burnsides, όπως ακριβώς δηλαδή και το επώνυμο του. Αργότερα βέβαια το όνομα άλλαξε και σήμερα στα αγγλικά οι φαβορίτες είναι γνωστές ως «sideburns».

Written by The B.Mag