Remembeard: Με ένα λευκό bic μιας χρήσης

Βρήκαμε τον Θύμιο Βούλγαρη, τον ανακρίναμε για την πρώτη του φορά στο ξύρισμα και εκείνος μας τα είπε όλα με τον πιο περιγραφικό και όμορφο τρόπο. Μερικές φορές, είναι ωραίο να κάνεις ένα ταξίδι στα παλιά.

Από την Δώρα Μάστορα

Ο Θύμιος Βούλγαρης έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί στην ζωή του για αυτό και του έδωσα ένα κίνητρο για να ξεκινήσει την αφήγηση λίγο πιο νωρίς απ’ όσο υπολόγιζε. Εξάλλου, γνώριζα καλά ότι είχε μια δυνατή σχέση με τον πατέρα του και υποψιαζόμουν ότι θα τον ακολουθούσε πολύ συχνά στον νιπτήρα του μπάνιου παρακολουθώντας τον να ξυρίζεται. 

Ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Είμαι ο Θύμιος Βούλγαρης και είμαι καλά – μερικοί πιστεύουν το αντίθετο και κάνω τα πάντα να μην τους διαψεύδω. Είμαι Δημοσιογράφος και Σύμβουλος Επικοινωνίας Εταιρειών Ποτού, Εστιατορίων, Bars και Ξενοδοχείων. Μεγάλος τίτλος αλλά δεν μου δώσατε περιορισμό στις λέξεις και είπα να το εκμεταλλευτώ.

Θυμάσαι το πρώτο σου ξύρισμα;

Πρέπει να ήμουν 4-5. Είχα δει τον πατέρα μου να ξυρίζεται, αν θυμάμαι καλά με εκείνα τα λευκά Bic “μιας χρήσεως – που κανείς δεν χρησιμοποιεί μια φορά μόνο” και είχα μαγευτεί με τις κινήσεις που έκανε πάνω στο πασαλειμμένο με σαπουνάδα πρόσωπό του. Έτσι, ένα μεσημέρι, πάτησα στην λεκάνη της τουαλέτας (από τα 4 κοντός ήμουν) για να φτάσω να σκαρφαλώσω σχεδόν στον νιπτήρα, να αρπάξω το ξυραφάκι και να σφάξω το δεξί μου μάγουλο. Αίματα, φωνές, ιώδια. Το πρώτο μου ξύρισμα. Ακόμα έχω το σημάδι.

Το έκανες κρυφά ή μπήκες επαναστατώντας στο μπάνιο με καινούρια ξυριστικά και έτοιμος για όλα;

Το πραγματικό πρώτο μου ξύρισμα ήταν σε εκείνη την άχαρη ηλικία των 13-14, όπου οι 50 τρίχες που έχεις στο πρόσωπο βγαίνουν τόσο ατσούμπαλα που σε κάνουν να νοιώθεις ακόμα πιο άσχημα από ότι ήδη νοιώθεις σαν έφηβος. Ε, αυτό το ψωρομουστάκι πάνω από το χείλος μου πήρα απόφαση να το εξοντώσω.

Πως ήταν η εμπειρία σου; Υπήρξαν θύματα ή όλα πήγαν καλά;

Ενθυμούμενος την “πρώτη” εμπειρία, ήμουν πολύ προσεκτικός και, ομολογώ, και με ένα παράξενο συναίσθημα ανυπομονησίας, σχεδόν περηφάνιας. Πήρα αφρό, τον πασάλειψα καλά και προσεκτικά πέρασα πολλαπλά το ξυραφάκι πάνω από το χείλος μου. Το ίδιο, αποφάσισα τελικά να κάνω και στις λίγες τρίχες που ξεπρόβαλλαν σαν payot Ορθόδοξων Haredi Εβραίων από τα μάγουλά μου. Θυμάμαι να νοιώθω λες και είχα “αλλάξει πίστα”. Σαν να έγινα λίγο περισσότερο “άντρας”.

Από τότε μέχρι την επόμενη φορά που ξυρίστηκες, πόσος χρόνος μεσολάβησε;

Νομίζω πως, καθώς μου άρεσε η φάτσα μου χωρίς αυτές τις τρίχες, πέρα που απολάμβανα την τελετουργία, αρκετά συχνά. 1-2 φορές την εβδομάδα.

Τώρα πια απλώς τριμάρεις τα γένια σου ή υπάρχουν και περίοδοι που τραβάς μια κόντρα;

Σχεδόν πάντα τριμάρισμα. Μία ή δύο φορές τον χρόνο συνήθως όμως ρίχνω και ένα κόντρα ξύρισμα.

Σου αρέσει το ξύρισμα ή σιχτιρίζεις όταν αναγκάζεσαι να το κάνεις;

Για να είμαι ειλικρινής μου αρέσει. Νοιώθω “καθαρός” μεταφορικά και κυριολεκτικά. Όμως, και ήταν ο λόγος που σταμάτησα να ξυρίζομαι before it was hip, έχω τόσο λεπτό δέρμα, τρίχες που βγαίνουν ανάποδα και παράξενες γωνίες στο πρόσωπο που “σφαζόμουν” σχεδόν κάθε φορά. Ε, με κούρασε.

Ποιες διαδικασίες grooming απολαμβάνεις;

Το ξύρισμα από μπαρμπέρη με ξυράφι. Πολύ. Και λάτρευα – όταν είχα αρκετά μαλλιά για αυτό – να με λούζουν και να με κουρεύουν. Το λάτρευα όμως.

Στα μπαρμπέρικα νέας γενιάς πηγαίνεις;

Για προφανείς λόγους, λιγότερες φορές από όσες θα ήθελα.

Στον καθρέφτη σου σήμερα τι παίζει; Έχεις κάποια αγαπημένα προϊόντα; Κάποιο άρωμα ή κάποιο λάδι για τα γένια ή κάτι άλλο;

Αποσμητικό και δυο αρώματα: Eau de Rhubarbe Ecarlate και Terre του Hermes.

Θα έδινες την φαλτσέτα σε μια γυναίκα και θα την άφηνες να σε ξυρίσει;

Μόνο αν ήταν επαγγελματίας.

Written by The B.Mag