MMiri Ozuzo: IT’S RAINING SUCCESS

Γκρι Καταιγίδα. Αυτή είναι η έννοια της λέξης Mmiri Ozuzo, αλλά και η επωνυμία του νέου κουρείου του Βασίλη Μοναστηρλή, ενός καινούργιου κουρείου στην καρδιά της Αθήνας. Ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί κάποτε να ήταν το σπίτι το Κολοκοτρώνη, σήμερα όμως είναι το σπίτι του μοντέρνου άντρα που αποζητά τις πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες grooming της αγοράς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΡΕΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ

Το MMiri Ozuzo βρίσκεται επί της οδού Κολοκοτρώνη. Περνώντας απέξω, εκ πρώτης όψεως δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα concept store με προδιαγραφές εξωτερικού, όμως το μυστήριο ξεδιαλύνει με το barber pole που στολίζει την γωνία της εισόδου. Είναι ένα από τα καταστήματα που σου τραβάει την προσοχή. Μόλις μπήκαμε μέσα είδαμε έναν μίνιμαλ, πολύ καθαρό αισθητικά χώρο με πρωταγωνιστή την βιομηχανική διακόσμηση και το απέραντο γκρίζο. Ιδιοκτήτης του νέου μπαρμπέρικου είναι ο Βασίλης Μοναστηρλής, ο άνθρωπος που αναβίωσε το ελληνικό barbering και συνεχίζει να το εξυψώνει, καθώς πρόσφατα ταξίδεψε στο Μιλάνο για να λάβει τις απαραίτητες γνώσεις και να οριστεί ως κριτής στον παγκόσμιο διαγωνισμό της OMC HAIRWORLD. Φυσικά, η πρώτη μας ερώτηση προς τον Βασίλη δεν ήταν «τι σημαίνει mmiri ozuzo». Υπήρχαν άλλα πράγματα που θέλαμε να μάθουμε πρώτα και ένα από αυτά ήταν για το πολυσυζητημένο κουρείο που έχει γίνει γνωστό σε όλη την Αθήνα. 

Πως αποφάσισες να ανοίξεις έναν δεύτερο χώρο barbering ;

Δεν είναι αυτοσκοπός μου να κάνω 40 κουρέματα την ημέρα των 10 ευρώ. Ούτε εγώ, αλλά ούτε οι συνεργάτες μου. Θέλουμε να προσφέρουμε ποιοτικό χρόνο στους πελάτες μας. Έτσι, όταν στο πρώτο μαγαζί αρχίσαμε να «μπουκώνουμε» είπαμε να ανοίξουμε νέο χώρο. Θέλουμε να διαθέτουμε μετά την υπηρεσία 10-15 λεπτά χρόνο για να ενημερώνουμε τους πελάτες μας για νέα  προϊόντα και άλλες υπηρεσίες. Δημιουργώ μία καριέρα πάνω σε αυτό και ένα όνομα εμπιστοσύνης σε πελάτες και εταιρείες που θέλουν να συνεργαστούν με εμένα. Για αυτό άνοιξε και ο δεύτερος χώρος, γιατί έπρεπε να εξελιχθούμε και να πλησιάσουμε και άλλα target group πελατών που θέλουν κάτι πιο executive, πιο άνετο σε χρόνους εξυπηρέτησης και που δεν τους ενδιαφέρει μόνο το χαμηλό τιμολόγιο της υπηρεσίας.

Τι ξεχωριστό έχει ο καινούργιος χώρος MMIRI OZUZO; Αν εντόπιζες διαφορές με το Barber shop – Έν Αθήναις 1928, ποιες θα ήταν αυτές;

Το Mmiri ozuzo έχει πολλές διαφορές. Καταρχήν δεν είναι barbershop με την στενή έννοια του όρου. Είμαστε ένα ανδρικό σαλόνι εξειδικευμένων ανδρικών υπηρεσιών. Προσφέρουμε Μανικιούρ-Πεντικιούρ, Υπηρεσίες Μασάζ, Αποτρίχωσης και Περιποίησης προσώπου. Επίσης μπορεί κάποιος να βρει νέα brands που δεν τα έχει άλλος στην Ελλάδα, αλλά και special gadgets και ρουχισμό γνωστών εταιρειών και συνεργασίες που λανσάρονται μία ή δύο φορές τον χρόνο. Βέβαια, όλα αυτά στηρίζονται στην βάση μας, η οποία είναι η φήμη μας για τις καλύτερες μπαρμπέρικες υπηρεσίες σε όλη την Αθήνα που προσφέρουμε τα τελευταία 8 χρόνια και στο νέο μαγαζί.

Δύσκολη επιχειρηματικά απόφαση το να εντάξεις τέτοιου είδους υπηρεσίες; Τις επιλέγουν οι άντρες;

Έτσι είχε γίνει όταν και πριν 8 χρόνια άνοιξα το πρώτο Barbershop στην Ελλάδα. Την περιποίηση για τα γένια την έβλεπαν σαν κάτι το εξωγήινο, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα μερικοί σκέφτονται το μανικιούρ πεντικιούρ, ή την αποτρίχωση. Πέντε λεπτά όμως αφού τους ενημερώσουμε όμορφα, υπεύθυνα και με επαγγελματισμό, δειλά-δειλά κλείνουν το πρώτο τους ραντεβού. Να ξέρετε ότι το μανικιούρ-πεντικιούρ σε Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία είναι συχνότερο σε επισκεψιμότητα εντός μηνός ακόμα και από το κούρεμα! Το 90% των αντρών που το δοκιμάζουν δεν το σταματούν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Τώρα για την αποτρίχωση, δεν ζητάνε μπικίνι και μπούτια (γέλια). Ζητάνε λογικά πράγματα, που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος με έντονη τριχοφυΐα στη πλάτη και στο στήθος.

Έχετε αλλάξει τιμοκατάλογο στο MMiri Ozuzo;

Εννοείται ότι έχουμε αλλάξει. Μιλάμε για ένα μαγαζί, αυτή την στιγμή στο πιο hype σημείο της πόλης γεμάτο από τουρίστες και μη. Με μία φήμη που είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, την οποία παλεύω να την συντηρώ υπεύθυνα 8 χρόνια. Με υπηρεσίες που γίνονται από εμένα και από συνεργάτες, οι οποίοι παρακολουθούν συνεχώς σεμινάρια για να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους. Το τιμολόγιο είναι 2 και 3 φορές απάνω από τα άλλα barbershops. Βέβαια, ο τιμοκατάλογός μας στηρίζεται σε κλασικά αγγλικά και αμερικανικά πρότυπα. Διαφορετικές τιμές για αυτούς που θέλουν να έρχονται ΟΧΙ και τόσο τακτικά, αλλά θέλουν μία φορά το τρίμηνο, ή για αυτούς που θα μπουν μέσα να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες μας για τις οποίες έχουν ακούσει τόσα πολλά. Εννοείται ότι και οι δύο θα λάβουν ποιότητα και χρόνο. Έχουμε διαφορετικές τιμές για αυτούς που θέλουν να περιποιούνται τον εαυτό τους πιο συχνά κάθε 25 και 15 μέρες και οι οποίοι θα λάβουν χαμηλότερες τιμές. Λογικά πράγματα. Επίσης, έχουμε και ένα loyalty και bonus σε όσους με στηρίζουν τα τελευταία 8 χρόνια.

Και τώρα ένα ερώτημα που τους έχει απασχολήσει όλους… Τι σημαίνει MMIRI OZUZO; Πως εμπνεύστηκες το όνομα;

Πραγματικά σκεφτόμουν ένα όνομα. Τι να διάλεγα; Capone barbershop, Dope Hair Barber, Chop Shop, Cutz n Trimz; Αυτά έχουν πολυπαίξει παγκόσμια. Έπρεπε να βρω ένα όνομα διαφορετικό από όλα τα άλλα. Να διαφοροποιηθούμε μόνο και μόνο από το άκουσμα του ονόματος. Να δημιουργήσουμε ένα feeling σε όποιον το ακούει για αναζήτηση. Το όνομα λοιπόν, είναι σύνθεση από μια γλώσσα που ονομάζεται Igboo, περιέχει αφρικανικά εβραϊκά, Ιρλανδικά και Ιαπωνικά στοιχεία λέξεων. Ήταν δημιούργημα αργκό των μεταναστών που ήθελαν να συνεννοούνται μεταξύ τους χωρίς να τους καταλαβαίνουν οι Αγγλοσάξονες κατά την αποίκηση του Νέου κόσμου (Αμερικής). Μία από τις έννοιες της λέξης είναι Γκρι Καταιγίδα.

Είναι αλήθεια ότι το ο χώρος στον οποίο στεγάζεται το Mmiri ozuzo ήταν το τελευταίο σπίτι του Κολοκοτρώνη;

Αυτό το μάθαμε τυχαία ένα πρωινό, από μία ομάδα ανθρώπων! Ξέρεις, από τους περιπατητές-λάτρεις της παλιάς Αθήνας, με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι, να κάνουν βόλτες τα σαββατοκύριακα. Αυτοί μας το είπαν. Πολλές φορές οι ίδιοι επισκέπτονται μουσεία, ψάχνουν αρχεία και μπορεί να γνωρίζουν περισσότερα και από κρατικούς φορείς. Μας είπαν πως το κατοικούσε από το 1850, μπορεί και πιο πριν. Αρκετά χρόνια μετά το παίρνει μία αθηναϊκή οικογένεια με όνομα Γιατρά-Μπελεγρίνη και το ξαναχτίζουν δίνοντάς του την σημερινή του μορφή. Λέγεται πως μόνο τυχαία δεν αγόρασαν αυτό το σπίτι. Από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τα οποία συνέγραψε ο Γεώργιος Τερτσέτης, γνωρίζουμε ότι ο γέρος του Μοριά στα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε σε ιδιόκτητο σπίτι επί της οδού Κολοκοτρώνη και γωνία Λέκκα, και πιθανόν αυτός ήταν ο λόγος ο οποίος αγοράστηκε από την εύπορη αθηναϊκή οικογένεια. Το κτίριο είναι καταπληκτικό. Ενιαίος ισόγειος χώρος 120τμ. χωρίς την ύπαρξη κολώνων, στέγη στα 6,70 μέτρα με βυζαντινά κεραμίδια και πρόσοψη με διακοσμητικά στοιχεία μπαρόκ μεγίστων παραθύρων και κυρίας θύρας ανακλεινόμενης με 2 βοηθητικά υπέρθυρα. Πραγματικά πανέμορφο.

Μίλησε μας για την αισθητική του νέου χώρου. Την εμπνεύστηκες ο ίδιος; Γιατί διάλεξες την συγκεκριμένη διακόσμηση;

Κάθε μέρα μπαίνουν μέσα στο μαγαζί τουλάχιστον 10 περαστικοί και ρωτούν για τον αρχιτέκτονα-designer! Eίναι όλοι εντυπωσιασμένοι από την μίξη του βιομηχανικού και της τσιμεντοκονίας στους τοίχους μέσα στο Νεοκλασικό κτίριο του 1800. Τους λέμε ότι το έκανε ένας φίλος από το Manhattan (γέλια)! Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι στον χώρο δεν μπήκε ούτε designer, ούτε αρχιτέκτονας. Ο ίδιος ο χώρος μας είπε τι να κάνουμε. Μας μίλησε, εμείς τον ακούσαμε και τον σεβαστήκαμε. Πιστεύω πως το όλο αποτέλεσμα είναι πανέμορφο και αρέσει σε όλους, γιατί είναι όμορφο, λιτό και καθόλου επιτηδευμένο.

Τι μουσική παίζει στο MMIRI OZUZO;

Τα πάντα. Μπορούμε να ακούσουμε από κλασικά Frank Sinatra και Johnny Cash μέχρι Buena Vista, Sade και George Michael. Άλλες μέρες πάλι θα παίξουμε underground Rap των 90’s και άλλες μέρες μουσική Δωματίου του 18ου αιώνα. Στερεότυπα δεν έχουμε ούτε εκεί. Η μουσική είναι παγκόσμια και ψυχική κατά τη γνώμη μου.

Πόση έμφαση δίνουν οι άντρες στην περιποίηση τους; Έχουν ξεκινήσει να επιμελούνται τον εαυτό τους λίγο περισσότερο μετά την άνθιση των barber shops;

Definitely YES! Αυτός είναι ο τύπος του πελάτη που ζητάμε εμείς εδώ στο Mmiri Ozuzo. Αυτόν που έχει απαιτήσεις και ζητάει εμπειρία ενός υψηλότερου επιπέδου. Γιατί εδώ εκτός των άλλων, προσφέρουμε εμπειρία, αρκετό χρόνο και ιδιωτικότητα.

Είσαι από τους επιχειρηματίες barbers που έχουν καταφέρει να ανοίξουν δυο χώρους barbering και μάλιστα και οι δυο βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Πόσο εύκολο είναι το επιχειρείν σήμερα;

Θεωρώ τον εαυτό μου εργαζόμενο κι όχι επιχειρηματία για αυτό και προσπαθώ να δουλεύω περισσότερο από τα παιδιά που εργάζονται υπάλληλοι για εμένα. Αυτή είναι μία καλή αρχή για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Για να απαντήσω στην ερώτηση, αν ρωτάς κρατικά-φορολογικά θα σου πω πιεσμένα. Αν ρωτάς επιχειρηματικά, καθώς πλέον έχω μεγάλη τριβή με πελάτες-εταιρείες-υπαλλήλους κτλ., πολύ αγχωτικά. Προσπαθώ σε όλα να είμαι σε εγρήγορση και με ενόραση στο αύριο για να προλαμβάνω οτιδήποτε πάει να στραβώσει. Θεός δεν είμαι και άλλοι άνθρωποι έχουν και 200 υπαλλήλους και 5 διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Απλά εγώ αγχώνομαι λίγο παραπάνω. Θέλω να κυλούν τα πράγματα σωστά για όλους, είτε για τους πελάτες, είτε για τους υπαλλήλους μου. Έχω γνώθι σε αυτόν και ξέρω ότι δεν είμαι τέλειος, λάθη κάνω καθημερινά. Έχω αδικήσει ανθρώπους, αλλά έχω βοηθήσει κιόλας. Το σίγουρο είναι ότι δεν αφήνω ποτέ κανέναν να με χαλιναγωγήσει. Στην δουλειά πάνω έχω πολλές απαιτήσεις και είμαι απόλυτος σε αυτό. Πρέπει να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και αν λαμβάνουμε 5, πρέπει να επιστρέφουμε 20! Αυτή είναι μία αρχή πιστεύω, για να έχεις διάρκεια στον χρόνο σε ό,τι και αν κάνεις και να την τηρείς προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τι είναι αυτό που πρέπει να κοιτάξει ο μπαρμπέρης που θέλει να ανοίξει ένα μπαρμπέρικο, το οποίο θα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα;

Θα σου πω τι κάνω εγώ και όχι τι να κάνουν οι άλλοι. Το βράδυ που κλείνω τα φώτα και ανοίγω το τεφτέρι μου για να γράψω, όταν τελειώσω το γράψιμο και προτού σηκωθώ να φύγω, γυρνάω στην τελευταία σελίδα. Εκεί έχω κάποιες φωτογραφίες για να μου θυμίζουν κάποια πράγματα. Μία φωτογραφία με ένα γεγονός, για να μου θυμίζει πως η υγεία είναι πάνω από όλα και πως αρκετός κόσμος δεν την έχει καν ως δεδομένη. Μία άλλη φωτογραφία για να σκέφτομαι συνέχεια το παιδί μου και την οικογένεια μου και να μη το ξεχνάω με όλο αυτό το τρέξιμο, αλλά και να θυμάμαι τα όμορφα χρόνια που μεγάλωσα και εγώ σαν παιδί. Και μία τελευταία κάποιου διάσημου που παραστράτησε  και καταστράφηκε, ως παράδειγμα προς αποφυγή. Έχω βάλει αυτές τις φωτογραφίες για να θυμάμαι ποιος είμαι και από πού ξεκίνησα και να μην ψωνίζομαι. Σιγά, μπαρμπέρηδες είμαστε, όχι ο Kanye west! Με όλο αυτό το hype πολλές φορές χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα. Τέλος, έχω γραμμένο ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο μηδενικό. Αυτό το έχω για να μου θυμίζει πώς ότι και να έγινε σήμερα, όσο καλή μέρα κι αν ήταν οικονομικά, εάν αύριο δεν προσπαθήσουμε να δώσουμε το 100% και πάλι μεθαύριο μπορεί έτσι απλά να ξαναγυρίσουμε στο μηδέν.

Πες μας την δική σου συνταγή της επιτυχίας.

Είναι απλό πιστεύω. Όσο περνάει ο χρόνος στη ζωή ενός ανθρώπου η λεγόμενη «επιτυχία» μεγαλώνει στηριζόμενη πάνω σε δύο πράγματα. Και στα δικά μου ελπίζω να τα έχει δείξει έστω και λίγο, δόξα τον θεό. Το πρώτο είναι, όπως λένε και οι Αμερικάνοι «stay true», δηλαδή να είμαστε πάντα αληθινοί. Εγώ πρόσθεσα ένα ακόμα… το #ΣΚΛΗΡΑ_ΜΟΝΟ.

INFO

Κολοκοτρώνη 10, Αθήνα, 10562
210 3311323
Facebook:
mmiri_ozuzo
Instagram: mmiri_ozuzo

 

 

 

Written by The B.Mag