Γνώση, το καύσιμο που σε οδηγεί στο αύριο.

Είναι εδώ και δυόμιση χρόνια περίπου, που το περιοδικό που κρατάς κυκλοφορεί σε σχεδόν όλα τα μπαρμπέρικα της Ελλάδας και σε πολλά κομμωτήρια επίσης. Κάθε δύο μήνες ερχόμαστε σε επαφή με έναν κόσμο όμορφο, περίεργο, έναν κόσμο που αλλάζει μόνιμα, γίνεται πιο εξεζητημένος, εκπαιδεύεται και ανεβαίνει πιο ψηλά, πρωτοτυπεί κάθε φορά που τον κοιτάμε, τον συναντάμε στις εκθέσεις και χαιρόμαστε που βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα να προοδεύουν και πολλά καινούργια πρόσωπα που αρχίζουν τώρα να του αφοσιώνονται.

Με ρωτάνε συχνά αν όλος αυτός ο ενθουσιασμός με το barbering είναι κάτι εφήμερο, μια μόδα που θα περάσει. Απαντάω πάντα με τον ίδιο τρόπο, όλα είναι μόδα, αλλά μέσα από την μόδα μένει η ουσία. Τα μπαρμπέρικα υπάρχουν εδώ και αιώνες και η αναβίωση τους σε τόσο μεγάλο βαθμό, ήταν μια επιτακτική ανάγκη την οποία διατύπωσε ο άντρας του σήμερα.

Ένας άντρας που δεν ήθελε να είναι άλλο στο περιθώριο του κόσμου της ομορφιάς, ένας άντρας που διεκδικεί την θέση του στην παγκόσμια αγορά του image. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι δεν μιλάμε για μόδα, μια φούσκα που θα φύγει, μιλάμε για μια ανάγκη που πρέπει εσείς, οι μπαρμπέρηδες να καλύψετε με γνώση, εκπαίδευση, φαντασία, φροντίδα, αγάπη και μεράκι. Όπου υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, το μπαρμπέρικο εκείνο θα μείνει και θα προοδέψει, γιατί θα προσφέρει κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από ένα ξύρισμα, ή ένα κούρεμα. Θα προσφέρει παρέα, συντροφιά, την αίσθηση της αντροπαρέας, το καφενείο του 1960 μεταφέρει το πνεύμα του στο μπαρμπέρικο του σήμερα.

Αυτό το μαγικό στοιχείο πρέπει να διατηρήσετε και να το τρέφετε με ωραίο περιβάλλον, όμορφη μουσική (Playlist θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook, δωρεάν!), ευγένεια, εξυπηρέτηση και – πολύ σημαντικό – γνώση. Η εκπαίδευση πρέπει να γίνει ένα με το επάγγελμα σας και να σας κατευθύνει. Ο κόσμος μας χάρη στο Internet έχει μικρύνει πολύ, μπορείτε να παρακολουθήσετε σχεδόν τους πάντες, να μάθετε για σεμινάρια που γίνονται στην περιοχή σας κι ακόμα κι αν ξέρετε, να πάτε. Η γνώση είναι το καύσιμο του Αύριο.

Το Greek barbering λοιπόν δεν είναι μόδα, δεν είναι τάση της εποχής, είναι μια μαγική πραγματικότητα που γίνεται εδώ και τώρα. Είναι κάτι που εσύ, έχεις την υποχρέωση να κρατήσεις στο υψηλό επίπεδο που είναι και να βοηθήσεις να ανέβει ακόμα ψηλότερα.

Εμείς από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αναδεικνύουμε όσο του αξίζει.

*Τα λέμε κι από κοντά στις 05.05.2019 στο event των FIGARO’S LISBOA. Μην το χάσετε!

Θέμης Παπαδόπουλος

Written by The B.Mag