ART: The Man and The Camera

Ο Σπύρος Χαμάλης ανακάλυψε τον υπέροχο κόσμο της φωτογραφίας και αφιερώθηκε σε αυτόν από μικρός. Η κοφτερή ματιά, η ευαισθησία και η ικανότητα να αρπάζει τις εκφράσεις και τις στιγμές των ανθρώπων, είναι κάποιοι από τους λόγους που οι εικόνες του είναι κάτι περισσότερο από γοητευτικές.

Από την Δώρα Μάστορα

Κινείται στην πόλη με το ποδήλατο του, εμπνέεται από τις εικόνες της και τις ζωές των ανθρώπων, φωτογραφίζει μόδα, αγαπάει το street photography, ζει την ζωή του έντονα και μόλις έχει ξεκινήσει. Ο Σπύρος είναι από εκείνους τους ανθρώπους που ξέρεις ότι θα πετύχουν. Ίσως γιατί έχει στο DNA του την τέχνη ή ίσως όλο αυτό που κάνει βγαίνει τόσο αυθόρμητα από μέσα του που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο. Τώρα, τελευταία, μάλιστα είναι ένας από τους έξι πρωταγωνιστές της καμπάνιας της αντρικής σειράς SEB MAN. Ξεκάθαρα, έχει τον τρόπο του να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Σπύρο ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Ποιός είμαι… Πολύ καλή ερώτηση.. Είμαι ένας απλός καθημερινός τύπος με φιλοδοξίες και καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Αγαπάς να φωτογραφίζεις πορτρέτα ανθρώπων. Για ποιο λόγο;  

Το λατρεύω. Ένα πορτραίτο βγάζει συναισθήματα. Αυτά του φωτογραφιζόμενου και αυτά του viewer. Ανάλογα την φυσιογνωμία, μέρος και φως, θα βγάλω και το ανάλογο mood..

Σου αρέσει το street photography; Μπαίνεις στον πειρασμό να κλέψεις με τον φακό σου στιγμές και εκφράσεις των περαστικών;

Αν έχω μαζί την κάμερά μου, θα βγάλω άπειρα snapshots.. Πάντα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα στιγμή να αποθανατίσεις.. Ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, που είναι τόσο πολύχρωμο.. Το λατρεύω!

Φωτογραφίζεις χρόνια και μόδα. Πόσο εύκολο είναι να αναδείξεις τα ρούχα όταν το δυνατό σημείο πάντα μιας λήψης είναι το έμψυχο υλικό, δηλαδή ο άνθρωπος που τα φοράει;

Είναι πάρα πολύ εύκολο.. Πριν ξεκινήσω τις λήψεις, θα βρω μια ευκαιρία να μιλήσω με τον/τους φωτογραφιζόμενο/φωτογραφιζόμενους για να δω πως επικοινωνούν.. πως κινούνται.. έτσι μπορώ να καταλάβω τι μπορώ να “χρησιμοποιήσω” από εκείνον/εκείνους για να αναδείξω το ρούχο.

Κινείσαι και με ποδήλατο. Σου αρέσει η Αθήνα; Υπάρχουν σημεία που αγαπάς και εσύ και ο φακός σου;

Όπως ανέφερα παραπάνω, λατρεύω την Αθήνα. Έχει πάντα κάτι να ανακαλύψεις.  Και αυτό γίνεται ακόμα πιο εύκολα με το ποδήλατο. Επειδή, μου τραβάνε περισσότερο την προσοχή τα industrial στοιχεία, έχω αγαπήσει λίγο περισσότερο το Γκάζι και τα Πετράλωνα τελευταία..

Έχεις ιδιαίτερη αδυναμία στα tattoo. Σου αρέσουν σαν κομμάτι της εμφάνισης σου ή παίζουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στην προσωπικότητα σου ή ενδεχομένως κουβαλούν και αναμνήσεις σου;

Φανταστική ερώτηση. Όλα τα τατού μου έχουν και μια ιστορία να πουν. Κάποια είναι κοινά με φίλους από παλιά, άλλα είναι για την οικογένειά μου και άλλα υπάρχουν για να καλύπτουν άλλα τατού, που δεν θα ήθελα να θυμάμαι.

Έχεις κάποιον συγκεκριμένο tattoo artist που εμπιστεύεσαι; Ποιος είναι αυτός και ποια η τεχνική του;   

Νίκος Ζωγράφος. Εκπληκτικός καλλιτέχνης/άνθρωπος/φυσιογνωμία. Είναι της old school σχολής κυρίως. Τον αγαπώ και τον εκτιμώ άπειρα γιατί έχει κάνει την αγάπη του επάγγελμα και φαίνεται σε κάθε κομμάτι του. Love you bro.

Τι σημαίνει για σένα η εμφάνιση σου; Έχεις μουστάκι, είσαι πάντα προσεγμένος και εντελώς συγχρονισμένος με την εποχή σου. Πώς θα όριζες το στυλ σου;

Πάντα μου άρεσε να κρατάω στοιχεία που μου τραβάνε την προσοχή και αισθητική από κόσμο που συναντώ, συναναστρέφομαι, κτλ. Το μουστάκι είναι λόγω του πατέρα μου, το απόλυτο father figure. Όσων αφορά τα υπόλοιπα είναι ουσιαστικά ερεθίσματα από μπάντες που άκουγα μικρός. Επίσης, το skate/bmx έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο σίγουρα. Είχα πάντα μια ανεξήγητη έλξη προς την Αμερικάνικη κουλτούρα. Αυτό το melting pot/πάντρεμα πολλών κουλτούρων (?). Δεν ξέρω πως να το ορίσω, και για να είμαι ειλικρινής δεν έχει χρειαστεί…!

Θα ήθελες να εξελίξεις την τέχνη σου; Πώς υπολογίζεις να το κάνεις;

Πάντα υπάρχει χώρος για εξέλιξη.. Από το 2018 έχω στόχο να κάνω πολλά επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, να συνεργαστώ με επαγγελματίες του χώρου από Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, κτλ. Μέχρι τώρα πάει όπως το έχω ορίσει.

Αν δεν ζούσες σε αυτή την πόλη, πού θα ήθελες να ζεις και γιατί;

California, το όνειρο μου από όταν πήγαινα σχολείο! Οι περισσότεροι αγαπημένοι μου φωτογράφοι, skaters, ηθοποιοί ζουν εκεί. Οπότε, γιατί όχι κι εγώ;

Written by The B.Mag