O ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ BARBERING, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Ένας από τους «παλιούς» του ελληνικού Barbering, ο Βασίλης Θεοχάρης, μας ανοίγει τις πόρτες του κουρείου του και μας ταξιδεύει σε λαμπερές εποχές της επαγγελματικής του πορείας.

To κουρείο Athens Barber Shop είναι γεμάτο με αντικείμενα από παλαιές εποχές. Ένα πιάνο, μια γραφομηχανή, ένα σκρίνιο από πλούσιο, σκουρόχρωμο ξύλο, διακοσμητικά, vintage καναπέδες και όλα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, καθώς τα φροντίζει ο κύριος Βασίλης Θεοχάρης. «Πιάνουν τα χέρια μου», λέει και δείχνει τις δυο γνήσιες πολυθρόνες KOKEN, στις οποίες κάθονται οι πελάτες του. Ο δάσκαλος του barbering και ο τεχνίτης που επανάφερε το παραδοσιακό ξύρισμα στην Ελλάδα, είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να κρατάει τις αναμνήσεις ζωντανές και αυτό φαίνεται όχι μόνο από το εσωτερικό του κουρείου του, αλλά και από την παρακάτω συνέντευξη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΡΕΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ

Πείτε μας μερικά λόγια για το πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με το barbering.

Άρχισα να κουρεύω το 1990 κατά την διάρκεια της θητείας μου στο στρατό, εκεί ανακάλυψα το ταλέντο που έκρυβα μέσα μου. Στην συνέχεια πήγα σε σχολή κομμωτικής, το μεγάλο όμως άλμα ξεκίνησε όταν γνώρισα τον αείμνηστο ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΡΙΚΗ, ο οποίος με πήρε στο κουρείο του και μου έμαθε όλα τα μυστικά της τέχνης. Ήταν αυτός που με παρότρυνε να ασχοληθώ με τους διαγωνισμούς κομμωτικής στέλνοντας με να με προπονήσει ένας άλλος μεγάλος δάσκαλος, ο ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, ο οποίος με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη μου και από έναν απλό διαγωνιζόμενο με έκανε πρωταθλητή στις ανδρικές κομμώσεις και στην συνέχεια μέλος της Εθνικής ομάδας. Άλλος ένας σημαντικός δάσκαλος ήταν ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΡΕΙΦΗΣ που και αυτός έχει μεγάλο μερίδιο στην εξέλιξη μου, με τον όποιο υπήρξαμε και αντίπαλοι στα διαγωνιστικά πλατό, ενώ την ίδια στιγμή κάναμε μαζί προπόνηση, αυτή είναι η ευγενής άμιλλα του πρωταθλητισμού. Η πορεία μου στον πρωταθλητισμό και την Εθνική ομάδα σταμάτησε το 2008, μετά από 15 χρόνια. Στην συνέχεια ανέλαβα την θέση του προπονητή της Εθνικής, την οποία κατείχε ο Ισίδωρος Ρούσσος, ο οποίος εκλέχτηκε πρόεδρος του τμήματος καλλιτεχνίας της ομοσπονδίας.

Μιλήστε μας για το Athens Barber Shop. Πόσα χρόνια λειτουργεί;

Το ATHENS BARBER SHOP λειτουργεί εδω και 22 χρόνια στην οδό Φιλολάου 86 στο Παγκράτι. Είναι ένας χώρος φτιαγμένος με πολύ αγάπη και μεράκι από τα ίδια μου τα χέρια και αυτό θα το διαπιστώσει αμέσως οποιοσδήποτε περάσει την πόρτα του. Η θετική ενέργεια που εκπέμπει το κάνει να είναι ένας απόλυτος χώρος χαλάρωσης για τον πελάτη, ο χώρος είναι διακοσμημένος με παλιά έπιπλα και δυο υπέροχες καρέκλες KOKEN που η ηλικία τους ξεπερνά τα 100 έτη.

Ποιες είναι οι πιο ξεχωριστές υπηρεσίες στο μπαρμπέρικο σας;

Πέρα από το κλασικό κούρεμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος μόνο με την χτένα και το ψαλίδι, μπορεί να απολαύσει και ένα παραδοσιακό ξύρισμα με κομπρέσες, ξαπλωμένος στις βαριές πολυθρόνες του 1900 και κάτω από τους ήχους της JAZZ.

Έχετε σκεφτεί να εντάξετε υπηρεσίες περιποίησης, όμως μασάζ προσώπου, νυχιών, κλπ;

Μασάζ προσώπου προσφέρουμε μετά το ξύρισμα, όμως υπάρχει πλάνο να ενταχθούν και άλλες υπηρεσίες.

Ως ένα από τους «παλιούς» του χώρου, πως βλέπετε την εξέλιξη των νέων παιδιών;

Με χαρά βλέπω τα νέα παιδιά να ασχολούνται με την τέχνη αυτή και να επιμορφώνονται. Κάνοντας σεμινάρια και λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμούς Barber, σίγουρα βρίσκονται σε καλό δρόμο αρκεί να μην καβαλήσουν το καλάμι!

Θεωρείτε ότι το ελληνικό barbering βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το barbering του εξωτερικού;

Θεωρώ ότι βρίσκεται ένα επίπεδο παραπάνω, άπλα ορισμένοι δεν μπορούν να το πιστέψουν. Η Ελλάδα έχει πολλούς και αξιόλογους barbers, οι οποίοι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους. Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της.

Παραδίδετε και σεμινάρια barbering; Τι κερδίζουν οι κουρείς που τα παρακολουθούν;

Τα σεμινάρια που παραδίδω απευθύνονται σε επαγγελματίες barbers, οι οποίοι θέλουν να εξελίξουν τις τεχνικές επάνω στο ανδρικό κούρεμα. Επίσης, παραδίδονται σεμινάρια παραδοσιακού ξυρίσματος με κομπρέσες, καθώς οι νέοι επαγγελματίες σήμερα δεν γνωρίζουν την τέχνη αυτή και φυσικά χαίρομαι ιδιαίτερα που επανάφερα το παραδοσιακό ξύρισμα, το οποίο είχε χαθεί μέσα από τα κουρεία την δεκαετία του 1960.

Ποιος είναι ο πιο ιδιαίτερος άνθρωπος που έχετε κουρέψει; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη «κατηγορία» ανθρώπων που σας τραβάει το ενδιαφέρον;

Για εμένα όλοι οι πελάτες μου είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι, ο καθένας με την δική του προσωπικότητα. Δεν κρίνω σωστό να τους εντάξω σε καλούπια και κατηγορίες και φυσικά μου είναι όλοι ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, από όλους έχω κάτι να μάθω.

Αν μπορούσατε να κουρέψετε μια ιστορική μορφή, ποιον θα επιλέγατε και γιατί;

Σίγουρα θα ήθελα να ήμουν ο κουρέας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας που πέρασε από την γη, ο οποίος φρόντιζε πριν από την μάχη να είναι πάντα ξυρισμένος αυτός και οι στρατιώτες του.

Πείτε μας ένα δικό σας μυστικό πάνω στο ξύρισμα με καυτή πετσέτα, ή κάποια άλλη τεχνική.

Πλέον δεν υπάρχει κανένα μυστικό που έχω κρατήσει, τα έχω προσφέρει όλα απλόχερα στους μαθητές μου που παρακολουθούν τα σεμινάρια μου.

INFO

ATHENS BARBERSHOP

Φιλολάου 86, Παγκράτι

210 7516984

www.barber.gr

Written by The B.Mag