Ο Μπαρμπέρης που σώζει ζωές

Λένε ότι οι κομμωτές και οι κουρείς πολλές φορές παίρνουν τον ρόλο του ψυχολόγου για χάρη των πελατών τους. Στη περίπτωση του Βρετανού μπαρμπέρη Τομ Τσάπμαν, αυτός ο ρόλος έχει και γίνει και στάση ζωής, καθώς βοηθά τους άντρες που πάσχουν από κατάθλιψη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΡΕΖΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Τομ Τσάπμαν, ο ιδρυτής του Lions Barber Collective του οργανισμού που υποστηρίζει την ψυχική υγεία των ανδρών, βραβεύτηκε φέτος με το Points of Light Award, από την βρετανίδα Πρωθυπουργού Theresa May. Το βραβείο δίνεται σε όσους ανθρώπους κάνουν καλές πράξεις για την κοινότητα τους.

Ο Τομ Τσάπμαν είναι ένας κουρέας από το Torquay, μια περιοχή στην Αγγλία. Το 2015 έχασε τον φίλο του τον Άλεξ, ο οποίος αυτοκτόνησε και αυτό το γεγονός επηρέασε σημαντικά τον βρετανό κουρέα. Όπως ο ίδιος αναφέρει σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent, δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την ψυχολογική κατάσταση του φίλου και αυτό ήταν κάτι που τον έκανε να δράσει. Ένα χρόνο μετά ο Τομ ίδρυσε το Lions Barber Collective, μια οργάνωση που βρίσκεται στη διαδικασία να αναγνωριστεί ως επίσημα φιλανθρωπική και στόχο έχει να μετατρέψει τα μπαρμπέρικα σε ασφαλή μέρη, στα οποία οι άντρες θα μπορούν να συζητούν με τον μπαρμπέρη τους για ό,τι τους απασχολεί, δίχως να τους κρίνει κανείς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αυτοκτονία αποτελεί την νο.1 αιτία θανάτου για τους άντρες κάτω των 45 ετών. Έρευνες δείχνουν ότι οι άντρες και τα αγόρια επηρεάζονται περισσότερο από την κατάθλιψη, διότι κανείς δεν τους ενθαρρύνει να μιλήσουν για την ψυχική τους υγεία. Ο περίγυρος και η κοινωνία ασκούν πιέσεις στους άντρες όπως στην μη έκφραση των συναισθημάτων τους, στο πόσο δυνατοί πρέπει να φαίνονται, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους.

Το Lions Barber Collective είναι μια εθνική οργάνωση που αποτελείται από πολλούς μπαρμπέρηδες και 11 βρετανούς πρεσβευτές, οι οποίοι έχουν ενωθεί για να ευαισθητοποιούν τον κόσμο σχετικά με τη ψυχική υγεία των ανδρών, με στόχο να αποτρέπονται οι αυτοκτονίες. Διοργανώνει και δωρεάν υποστηρικτικά groups με εκπαιδευμένους ομιλητές, στα οποία οι άντρες συναντιούνται και συζητούν. Οι μπαρμπέρηδες που γίνονται μέλος της οργάνωσης, εκπαιδεύονται και μαθαίνουν πως να συνομιλούν με πελάτες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να παραμένουν οι συζητήσεις ιδιωτικές. 

Ο Τομ Τσάπμαν συνομιλεί με όσους πελάτες του το επιθυμούν, για την ψυχική τους υγεία σχεδόν καθημερινά. Μετά το κούρεμα, ή το ξύρισμα κάθονται και συζητούν. Υπάρχουν και αρκετοί που επισκέπτονται τον Τομ επειδή γνωρίζουν για την εξειδίκευση και την εμπειρία του πάνω στο θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης. Οι πελάτες του Τσάπμαν που τον επισκέπτονται και συνομιλούν μαζί του, έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητας με τον μπαρμπέρη, διασφαλίζοντας ότι όταν φεύγουν από το κουρείο, ό,τι έχει ειπωθεί μένει ανάμεσα σε αυτούς και τον Τομ. Αντίστοιχα, το Lion’s Barber Collective εκτός από ένας προορισμός για τα θέματα ψυχικής υγείας, είναι και ένα μέρος στο οποίο οι άντρες μπορούν να συζητούν για την ημέρα τους, τα καθημερινά τους άγχη και οτιδήποτε άλλο τους προβληματίζει. «Πιστεύω ότι όταν οι άνθρωποι μιλάνε για την ψυχική τους υγεία και εκφράζουν ό,τι νιώθουν, αυτό λειτουργεί σαν ανασταλτικός παράγοντας προς τις τάσεις αυτοκτονίας και με αυτόν τον τρόπο ίσως μειωθούν και οι αριθμοί αυτοκτονιών», αναφέρει το Τομ Τσάπμαν.

Written by The B.Mag