INTERVIEW: THE FIGARO BARBERS IN ATHENS

Οι Fabio και Johnny, aka Sick Barber και Lil Johnny, είναι οι Πορτογάλοι μπαρμπέρηδες που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσεις, καθώς έρχονται από την Λισαβόνα στην Αθήνα για να μοιραστούν τις χρυσές τους γνώσεις με τους Έλληνες κουρείς.

Οι Fabio και Johnny είναι οι περήφανοι συνιδιοκτήτες του Figaro’s Barbershop, ενός εντυπωσιακού μπαρμπέρικου στη καρδιά της Λισαβόνας. Το δυναμικό δίδυμο εξειδικεύεται στα κουρέματα των δεκαετιών 1920 μέχρι και 1950, καθώς και σε ξυρίσματα με καυτή πετσέτα, δυο τομείς που αφορούν κάθε μπαρμπέρη που θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του πάνω στο παραδοσιακό barbering. Για αυτό και η εταιρία προϊόντων ανδρικής περιποίησης Barbatus σε συνεργασία με το Joy’s Birth The Barbershop, φέρνουν τους δυο επαγγελματίες στην Αθήνα, στις 5 Μαΐου, για να παρουσιάσουν ένα μοναδικό look and learn show με άρωμα Πορτογαλίας.

Πόσα χρόνια είστε στη βιομηχανία του barbering; Πως αποφασίσατε να ακολουθήσετε το επάγγελμα;

Ο Fabio είχε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο να κουρεύει μαλλιά, εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Μετά από κάποια χρόνια και έχοντας μια καριέρα ως δικηγόρος σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να ξεκινήσει να κάνει από που πάντα ήθελε, το οποίο ήταν να ανοίξει το δικό του μπαρμπέρικο στην πατρίδα του στη Λισαβόνα, περίπου 5 χρόνια πριν. 

Ο Johnny ήταν ακόμη μαθητής εκείνο τον καιρό, όμως αποφάσισε να ξεκινήσει να κουρεύει και εκείνος την στιγμή που είδε ότι είχε ανοίξει κουρείο στην πόλη ένα ποιοτικός μπαρμπέρης, ο οποίος φαινόταν ότι ήταν ο μοναδικός στον οποίο μπορούσε να εμπιστευτεί την εμφάνιση του. Ο Johnny είχε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, παραπάνω από το συμβατικό, στο barbering και έτσι ο Fabio του πρόσφερε μια θέση δίπλα του, ως μαθητής του. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Με σπουδαίο ταλέντο και προσπάθεια, ο Johnny έγινε ένας από τους καλύτερους κουρείς και δασκάλους που υπάρχουν.

Πείτε μας μερικά λόγια για την ομάδα του Figaro’s Barbershop. Αν δεν είχατε γίνει μπαρμπέρηδες, τι δουλειά θα κάνατε;

Αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να σκεφτούμε κάποιο διαφορετικό επάγγελμα. Είμαστε περήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να πούμε ότι κάθε κουρέας που εργάζεται στο Figaro’s, ξεκίνησε πρώτα την εκπαίδευση του από το σπίτι μας και έκανε τα πρώτα του βήματα στο barbering. Αν δεν ήμασταν μπαρμπέρηδες, ειλικρινά δεν έχουμε ιδέα τι θα κάναμε.

Γιατί επιλέξατε το όνομα «Figaro»;

Είναι το όνομα του θρύλου-κουρέα Figaro, από το διάσημο έργο του Pierre Beaumarchais που γράφτηκε το 1773.

Ειδικεύεστε στα κουρέματα από το 1920 μέχρι και το 1950. Γιατί επιλέξατε την συγκεκριμένη περίοδο; Ποια είναι η γνώμη σας για αυτά τα κουρέματα;

Πολύ απλή. Για εμάς, τα κουρέματα που αντιπροσωπεύουν αυτή την χρονική περίοδο, είναι τα πιο χαρισματικά, θρυλικά και διαχρονικά κουρέματα που υπήρξαν ποτέ. Δεν έχει σημασία η τοποθεσία. Αυτά τα κλασικά κουρέματα πάντα ταιριάζουν και δείχνουν ωραία σε όλους τους άντρες.

Πείτε μας μερικά λόγια για τα κουρεία σας στη Λισαβόνα. Ποιες υπηρεσίες θεωρείτε πιο ξεχωριστές;

Το Figaro’s είναι ένα παλιό μπαρμπέρικο στη Λισαβόνα, που ειδικεύεται σε κουρέματα από το 1920 μέχρι και το 1950, καθώς και σε ξυρίσματα με καυτή πετσέτα και φαλτσέτα. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη, είναι ελεύθεροι να μας κάνουν μια επίσκεψη για να τους εξυπηρετήσουμε. Το να πηγαίνεις στο μπαρμπέρικο δεν πρέπει να είναι μόνο για να κόψεις τα μαλλιά σου, ή για να ξυριστείς. Είναι μια εμπειρία που πρέπει να σου χαρίζει όχι μόνο μια τέλεια εμφάνιση, αλλά και ένα μοναδικό συναίσθημα αφού θα έχεις περάσει λίγο χρόνο στη παρέα μας. Είναι σημαντικό να κρατάμε τη τέχνη ζωντανή, ενώ η γνώση είναι για να μοιράζεται. Για αυτό και δημιουργήσαμε την Figaro’s Academy. Δεν έχει σημασία από που προέρχεται κανείς, γιατί εμείς είμαστε πάντα πρόθυμοι να μοιραστούμε την γνώση που έχουμε μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια. Εξάλλου, σαν δάσκαλοι και εμείς μαθαίνουμε καθημερινά! Δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία που να θεωρούμε μοναδική. Όλες οι υπηρεσίες πρέπει να είναι κάθε φορά μοναδικές για κάθε πελάτη που εμπιστεύεται την δουλειά μας.

Δώστε στους Έλληνες κουρείς μια συμβουλή για ένα καλό ξύρισμα με καυτή πετσέτα.

Θα δώσουμε! Το Hot towel shave είναι μια πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ιστορία του παραδοσιακού barbering, το οποίο δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Κρατήστε τις πετσέτες σας καυτές και τις φαλτσέτες σας ακονισμένες!

Εκτός από δυο μπαρμπέρικα, έχετε και την ακαδημία Figaro’s Academy. Τι διδάσκετε;

Έχουμε δυο μπαρμπέρικα, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στο κέντρο και είναι κυρίως γνωστό ως η Ακαδημία μας. Στην ακαδημία διδάσκουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους πελάτες μας. Κλασικά κουρέματα, την τεχνική με τη καυτή πετσέτα, ξυρίσματα με φαλτσέτα. Διδάσκουμε την ιστορία του barbering και τεχνικές πάνω σε ζωντανά μοντέλα. Ξεκινάμε από το επίπεδο του αρχάριου και φτάνουμε μέχρι και σε επαγγελματίες μπαρμπέρηδες. Επίσης, παρέχουμε και workshops και ταχεία μαθήματα σε όλους ενδιαφέρονται να μάθουν για τα κλασικά κουρέματα.

Πως νιώθετε για τη συνεργασία σας με τους Joy’s Birth the Barbershop & Barbatus; Θα επισκεφθείτε και την Ελλάδα στις 5 Μαΐου για να παρουσιάσετε ένα show. Έχετε έρθει ξανά στην Ελλάδα;

Είμαστε πάντα χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι όταν γνωρίζουμε και δουλεύουμε με άλλους μπαρμπέρηδες, μαθητές και οποιονδήποτε άλλον που είναι το ίδιο παθιασμένοι με εμάς πάνω στη τέχνη του barbering. Είναι τιμή και απόλαυση για εμάς που θα είμαστε στην Ελλάδα με την φοβερή ομάδα των Joy´s birth the Barbershop.

Δεν έχουμε έρθει ποτέ στην Ελλάδα ως κουρείς και ανυπομονούμε να σας επισκεφθούμε και τους γνωρίσουμε όλους.

Τι θα δείξετε στο show;

Θα κάνουμε ένα look and learn show, με ζωντανές επιδείξεις σε κούρεμα από τους Fabio και Johnny. Για να μάθετε ποια ακριβώς κουρέματα θα δείξουμε, θα πρέπει να έρθετε για να μας δείτε!

Είστε κουρείς με μεγάλη εμπειρία. Ποια γνώση που έχετε αποκτήσει ως τώρα, θεωρείτε πιο σημαντική;

Να μένεις αληθινός τόσο με τον εαυτό σου, όσο και με τους πελάτες σου. Στο τέλος, τα κλασικά κουρέματα και οι κουρείς μας είναι αυτά που μας ωθούν να προχωράμε μπροστά. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό. Να μένεις πάντα ταπεινός και να ξέρεις ότι η γνώση είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ.

Ποια είναι το πιο τρελό περιστατικό που έχετε δει στα χρόνια σας ως κουρείς;

Τίποτα δεν είναι τρελό για εμάς! Όσο οι πελάτες μας, μας εμπιστεύονται ως τους κουρείς τους, εμείς πάντα θα κάνουμε βέβαιο ότι η επίσκεψη τους θα είναι μια εμπειρία που δεν θα την μετανιώσουν ποτέ, καθώς τους αναδεικνύουμε τον καλύτερο τους εαυτό.

Θεωρείστε επιτυχημένοι, αφού είναι παγκοσμίως γνωστοί. Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς;

Πιστεύουμε ότι τόσο καλός, όσο το τελευταίο σου κούρεμα. Το να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος κάθε μέρα και να βάζεις στόχο να παρέχεις πάντα μια τέλεια υπηρεσία είναι τα κλειδιά για την επιτυχία. Παρόλα αυτά, η επιτυχία δεν έχει καμία σημασία αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις. Στα δικά μας μάτια η αγάπη και το πάθος για αυτό που κάνεις, είναι τα πιο σημαντικά.

Ποιο είναι το προσωπικό σας μότο;

Only Classics No Shit!

INFO
Το Event θα πραγματοποιηθεί στης 05/05/2019, στο HolyWood Stage στη λεωφόρο βουλιαγμένης 289, στην περιοχή του Αγ.Δημητρίου.

Ενημερωθείτε για όλα μέσω των Facebook & Instagram pages των BarbatusGr και Joy’s Birth The Barbershop. Οι μπαρμπέρηδες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν online τα εισιτήρια τους μέσω του public. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ.
Επικοινωνία στα email: barbatus@euthalia.com.gr, info@joysbirth.com
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6987407472

Written by The B.Mag