ART: Strange and Beautiful FEF

Ο Αριστομένης Θεοδωρόπουλος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς της γενιάς του και εμπνευστής ενός πολύτιμου project που συνδυάζει την μουσική με την ζωγραφική. Φυσικά, είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Δεν θα γινόταν αλλιώς.

Από την Δώρα Μάστορα

Ο Αριστομένης Θεοδωρόπουλος πρόσφατα παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση με 7 έργα που τα συνδύασε με 7 μουσικά κομμάτια σε ένα, αντίστοιχα πρώτο, προσωπικό άλμπουμ. Ένας καλλιτέχνης από ιδιαίτερα υλικά, ένα ανήσυχο πνεύμα και ένας κάτοικος της πόλης με κοφτερή ματιά και αριστουργηματική αντίληψη. Τον συναντήσαμε και μας μίλησε.

Ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Αριστομένης Θεοδωρόπουλος, εικαστικός, μουσικός και δημιουργός του οπτικοακουστικού πρότζεκτ FEF (ΦΕΥ).

Καταλάβαινες από μικρός ότι κάτι περισσότερο συνέβαινε με τα χέρια και τις ικανότητες σου;

Η πραγματικότητα μου όταν ήμουν μικρός ήταν πως ήμουν ο χειρότερος στα αθλήματα, τα μαθηματικά, το γράψιμο. Αυτό από μόνο του με έκανε να αισθάνομαι σχετικά αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά το μόνο το οποίο είχα είναι το να παρατηρώ, να σκέφτομαι και να σχεδιάζω ασταμάτητα. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με ικανότητες ή όχι αλλά ήταν και είναι τα μόνα πράγματα τα οποία έχω.

Η τέχνη σου είναι μια προσωπική έκφραση ή είναι μια καταγραφή ιστοριών που ζεις ή που φαντάζεσαι ή που θέλεις να ζήσεις;

Νομίζω πως είναι ένα σύνολο όλων αυτών που προανέφερες. Κάποια πιο εμφανή και άλλα πιο ασυνείδητα.

Η μουσική σου αγκαλιάζει την ζωγραφική σου ή είναι δυο ξεχωριστοί δρόμοι που μπορεί να μην συναντιούνται και ποτέ;

Με την δημιουργία του FEF (ΦΕΥ) και το πρώτο εγχείρημα «ΕΔΩ», η ζωγραφική και την μουσική έγιναν αλληλένδετα στοιχεία, με το ένα να αποτελεί μέρος και συνέχεια του άλλου, δημιουργώντας έτσι, ένα καθολικό έργο χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να τα βιώσει κανείς και ξεχωριστά.

Η πρώτη, προσωπική σου έκθεση απέσπασε θαυμάσιες κριτικές αλλά αυτό συνέβαινε κάθε φορά που παρουσίαζες δουλειά σου; Σε βαραίνει, σε αγχώνει αυτό ή διατηρείς την ελευθερία σου να κάνεις ακόμα και κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί μέτριο;

Ακριβώς επειδή το «ΕΔΩ» ήταν η πρώτη μου ατομική έκθεση, δεν θα μπορούσα να το συγκρίνω με κάτι άλλο που συνέβη στο παρελθόν. Είναι πολύ ευχάριστο και σημαντικό για κάποιον να αισθάνεται ότι υπάρχει ανταπόκριση στην δουλειά του, πόσο μάλλον σε μια δύσκολη εποχή, σε έναν δύσκολο χώρο. Παρόλα αυτά, όταν δεν υπάρχει κακεντρέχεια, κάθε κριτική είναι εξίσου σημαντική με τα θετικά σχόλια. Σίγουρα έχω τις ανασφάλειες μου και μπορεί καμιά φορά να με «βαρύνει» μια πιο σκληρή προσέγγιση αλλά νομίζω ότι σε βάθος χρόνου όλα είναι για καλό.

Τι σε εμπνέει; Έχεις διάφορες πηγές ερεθισμάτων ή έχεις αντιληφθεί ότι οι μεγαλύτερες εμπνεύσεις σου προήλθαν από κάποια συγκεκριμένη πηγή;

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη θεματική ή «πηγή», όπως κάθε άνθρωπος, έχω κάποια βασικά ενδιαφέροντα, κάποια άλλα που πάνε και έρχονται ανά περιόδους και φυσικά τις εμπειρίες μου. Αυτά αντικατοπτρίζονται και στην δουλειά μου, πιστεύω.

Έχεις κενά; Περνάς περιόδους blackout;

Ένοχος.

Η τέχνη γίνεται για να μοιράζεται ή είναι απλώς μια εγωιστική διαδικασία που απλώς κάποια στιγμή φεύγει από τα χέρια του καλλιτέχνη;

Η τέχνη γίνεται γιατί πρέπει να γίνει. Είναι ζωτικής σημασίας για τον δημιουργό. Το πως και γιατί φεύγει, είναι σχετικά και υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Εγώ μάλλον θα πω ότι πρωτίστως είναι κάτι που θέλει να μοιραστεί, να επικοινωνήσει.

Η χώρα που μένεις δίνει περιθώρια στους καλλιτέχνες να ζουν από την δουλειά τους και να ακμάζουν;

Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την χώρα απαραίτητα. Ο χώρος της τέχνης είναι πολύ δύσκολος παγκοσμίως. Στην χώρα μας υπάρχουν δυσκολίες σε όλους τους τομείς και επαγγέλματα και οι τέχνες είναι σίγουρα χαμηλά στην λίστα.

Πες μας την δική σου άποψη για την ζωγραφική και την μουσική σου.  Νιώθεις καλά με όσα υπάρχουν στο κεφάλι σου;

Δεν είμαι καλός στο να εκφέρω άποψη για την ίδια την δουλειά μου αλλά πάντα χαίρομαι να ακούω πως την εκλαμβάνει ο κόσμος. Οπότε μπείτε στο www.ATHFEF.com και πείτε μου εντυπώσεις!

Written by The B. Magazine