Time Machine: BEARDED STORIES Part.1

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω και ανακαλύπτουμε τους ξεχωριστούς τρόπους με τους οποίους οι γενειάδες άφησαν το ίχνος τους στην ιστορία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΡΕΖΟΠΟΥΛΟΥ

Σήμερα τα γένια και τα μουστάκια είναι τάση. Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία όμως, βλέπουμε ότι τα γένια ήταν κάτι παραπάνω από τάση και ότι έπαιξαν τον δικό τους ρόλο σε σημαντικά γεγονότα της ιστορίας. Αντισυμβατικά, βάρβαρα, απαγορευτικά, ακόμη και γυναικεία, αυτά τα γένια έχουν φτιάξει τον δικό τους μύθο.

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ – 12.000 ΧΡΟΝΙΑ π.Χ

Σήμερα το ξύρισμα είναι μια αισθητική επιλογή. Αυτό, όμως, δεν συνέβαινε για τους αρχαίους απόγονους μας κατά τελευταία εποχή των Παγετώνων όπου το ξύρισμα ήταν τακτική επιβίωσης, καθώς τα παγωμένα γένια οδηγούσαν σε κρυοπαγήματα. Οι ιστορικοί έχουν βρει στοιχεία ότι οι πρώτοι άνθρωποι ξεκίνησαν να «ξυρίζονται» χρησιμοποιώντας ό,τι η φύση μπορούσε να προσφέρει. Ένα καλό εργαλείο για την δουλειά αυτή ήταν τα όστρακα, τα οποία τα χρησιμοποιούσαν σαν τσιμπιδάκι για να αφαιρέσουν τις τρίχες. Άουτς.

 

Η ΓΕΝΕΙΟΦΟΡΟΥΣΑ ΦΑΡΑΩ – 1ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ π.Χ

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι Αιγύπτιοι βασιλιάδες της εποχής είχαν καθαρό από γένια πρόσωπο, όμως πολλές φορές φορούσαν μεταλλικές γενειάδες στο πηγούνι τους. Ο λόγος πίσω από αυτή την τάση ήταν ο θεός Όσιρις, ο οποίος απεικονιζόταν με ένα ψεύτικο, μεταλλικό και σε χρυσό χρώμα γένι, με αρκετό μήκος. Παρόλα αυτά, η τάση δεν περιοριζόταν μόνο στο ανδρικό φύλο. Πολλές γυναίκες φαραώ φορούσαν και εκείνες μεταλλικές γενειάδες και είχαν αρρενωπό ντύσιμο, έτσι ώστε να αναδεικνύουν την δύναμη τους. Μια από αυτές τις φαραώ ήταν και η βασίλισσα Hatshepsut, που θεωρείται η πρώτη μεγάλη γυναίκα ηγέτης της Αιγύπτου.

 

ΟΙ ΚΑΛΟΞΥΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – 3ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ π.Χ

Το ξύρισμα για τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν σοβαρή υπόθεση. Για αυτό και μια μέρα πριν ξεκινήσει τον πόλεμο κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, ζήτησε από τους στρατιώτες τους να ξυριστούν πλήρως. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, όταν ο διοικητής Παρμενίον τον ρώτησε τον λόγο, ο Μέγας Αλέξανδρος αποκρίθηκε: «Δεν ξέρεις ότι στη μάχη το πιο εύκολο πράγμα για να αρπάξεις είναι η γενειάδα;». Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει, καθώς δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για τράβηγμα γενιών στις μάχες. Οι μοντέρνοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ξυρίστηκε για να μοιάζει με τον Ηρακλή, ο οποίος απεικονίζονταν σε ζωγραφιές και γλυπτά ξυρισμένος ως σύμβολο απόλυτης νεότητας. Ο Μέγας Αλέξανδρος είπε στους άντρες του ότι ο καθένας ξεχωριστά είναι ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι της αποστολής και αυτή την αίσθηση θα επιτύγχαναν καλύτερα, αν έμοιαζαν ακριβώς στον αρχηγό τους.

 

ΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚ – 8ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

Χάρη στους Βίκινγκς, οι γεμάτες και μακριές γενειάδες τους σχετίστηκαν με τον βάρβαρο πολιτισμό, και αυτό όλοι γνωρίζουμε ότι έχει αρνητική σημασία. Η ειρωνεία είναι ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι, τα γένια των Βίκινγκ ήταν πολύ πιο καλά φροντισμένα από όσο νομίζαμε! Οι άντρες Βίκινγκ αντί να αφήνουν τα γένια τους να μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα, τα έκοβαν, τα φρόντιζαν, ακόμη και τα έκαναν μπούκλες, ενώ αρκετές φορές τα έβαφαν και ξανθά για να αρέσουν στις γυναίκες.

 

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕ ΤΙΣ ΓΕΝΕΙΑΔΕΣ – 17ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

Η Ρωσία υπό την ηγεσία του τσάρου Πέτρου του Α’, ήταν ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τους γενειοφόρους της εποχής. Σε ένα ταξίδι του κατά τα τέλη του 17ου αιώνα στη δυτική Ευρώπη, ο Πέτρος είδε ότι τα γένια είχαν φύγει από την μόδα. Επιστρέφοντας στη Ρωσία, ο ίδιος ήταν πλέον ξυρισμένος και αυτό σήμαινε ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι. Για αυτό και εφάρμοσε έναν καινούργιο νόμο, ο οποίος απαγόρευε σε όλους τους άντρες πολίτες να έχουν γένια, με εξαίρεση τους χωρικούς. Αργότερα βέβαια, ο Πέτρος «μαλάκωσε» τον αυστηρό νόμο. Όλοι όσοι ήθελαν να έχουν γένια έπρεπε να καταβάλλουν φόρο κάθε χρόνο. Ο φόρος της γενειάδας, έτσι όπως ονομάστηκε, διατηρήθηκε για τα επόμενα 50 χρόνια μετά τον θάνατο του.

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΩΓΩΝΟΛΟΓΙΑΣ – 18ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

Αιώνες πριν τα γένια γίνουν η αγαπημένη, αντισυμβατική τάση των χίπηδων και των χιπστεράδων, ένα βιβλίο με όνομα “Pogonologia”, επιχειρηματολογούσε για τις αρετές των γενιών. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1786, την εποχή που όλα τα στυλ γενιών είχαν φύγει τελείως από την μόδα. Σε αυτό, ο συγγραφέας ανέφερε ως λαμπρά παραδείγματα μερικούς από τους πιο γνωστούς γενειοφόρους στην ιστορία, ενώ μάλιστα προέβλεψε ότι «η επανάσταση ενάντιων των γενιών θα τελειώσει». Κι όπως αποδείχθηκε όχι μόνο τελείωσε αλλά τα γένια πλέον λατρεύονται όσο ποτέ άλλοτε.

Written by The B.Mag