Meet The Expert

Η Ρία Ξενογιώργη είναι άνθρωπος των πόλεων. Γυρίζει, παίρνει την μυρωδιά τους, ανακαλύπτει τα στοιχεία που της αρέσουν, εμπνέεται και εμπνέει. Εμείς την συναντήσαμε και την ρωτήσαμε σχετικά για την δουλειά της αλλά και τα μπαρμπέρικα της πόλης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

Η Ρία είναι από τους ανθρώπους που αξίζει να τους ακολουθείς στα social γιατί έχεις πάντα κάτι να πάρεις από τις εικόνες της. Με αναγνωρισμένη αισθητική, φυσική κομψότητα και κοφτερό μάτι,  βρίσκει πάντα κάτι όμορφο να παρουσιάσει και να εμπνεύσει.

Ρία, ποια είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Είμαι αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων, μαμά ενός 11χρονου και φωτογραφίζω ασταμάτητα με το κινητό μου.

Σου αρέσουν τα μπαρμπέρικα νέας εποχής; Πιστεύεις ότι έχουν χαρακτήρα;

Μ’ αρέσουν, ναι. Με ενοχλεί όμως ό,τι γίνεται μόδα κι επαναλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό. Για να έχουν χαρακτήρα θα πρέπει να υπάρχει αισθητική σε όλα. Από τον χώρο μέχρι τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους. Επίσης, δεν έχει νόημα εάν το σέρβις δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών.

Με ποιο σκεπτικό πρέπει να φτιάχνεται ένας χώρος; Περισσότερο για να εξυπηρετεί τους πελάτες ή πιο πολύ για να εκφράζει τον χαρακτήρα του μαγαζιού ή ακόμα και του ιδιοκτήτη;

Πρέπει να συνδυάζει τα πάντα. Να μπορεί να σε τραβήξει, να θέλεις να το κοιτάξεις. Να το δεις και να σε εντυπωσιάσει. Να θες να το φωτογραφίσεις  Να γίνει στέκι. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν η αισθητική του συμφωνεί με αυτό που προσφέρει. Με το μήνυμα που θέλει να δώσει.

Ποια στοιχεία πιστεύεις ότι έχουν μεγαλύτερη σημασία; Τα δομικά ή τα διακοσμητικά;

Ένας ωραίος χώρος δομικά, σε διευκολύνει ως προς τη διακόσμηση.
Είναι δύσκολο να ομορφύνει με διακοσμητικά στοιχεία ένας άσχημος με κακή διαρρύθμιση χώρος, γίνεται όμως. Με περισσότερη προσπάθεια αλλά γίνεται.

Επιλέγεις πρώτα τα χρώματα και μετά τα έπιπλα ή το αντίστροφο;

Δεν έχω κανόνες. Αναλόγως την έμπνευση. Μπορεί να δημιουργήσω ένα χώρο με βάση έναν καναπέ ή ένα ύφασμα που έχω ερωτευτεί.

Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στην διακόσμηση;

Εγώ έχω τρέλα με το λευκό και μαύρο lounge, τους πολυελαίους, τα μαξιλάρια και το ζεστό κίτρινο. Σε επαγγελματικούς χώρους, όμως, η μόδα δε μ’ αρέσει. Ο ένας αντιγράφει τον άλλο ανάλογα την τάση της εποχής και είναι βαρετό να βλέπεις γύρω σου τα ίδια πράγματα.

Πιστεύεις ότι τα vintage αντικείμενα μπορούν να δέσουν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον;

Βέβαια! Λατρεύω τα vintage. Για παράδειγμα ένας βαρύς παλιός πολυέλαιος σε εμφανές μπετό, ένας παλιός καθρέπτης, μια κλασική παλιά σκαλιστή πολυθρόνα με μοντέρνο ύφασμα. Όλα αυτά βρίσκω ότι δένουν εξαιρετικά.

Αν έφτιαχνες ένα ανάλογο μαγαζί τι θα έβαζες σίγουρα στην διακόσμηση του για να το διαφοροποιήσεις από τα άλλα;

Θα μου άρεσε να είναι σα γκαλερί. Πιο art. Με vintage κάδρα αλλά και neon. Και να είναι όλα πολύ προσεγμένα, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Από τις πολυθρόνες, μέχρι τα πινέλα για το ξύρισμα. Και να μυρίζει ωραία!

Σου αρέσουν τα μαγαζιά της Αθήνας; Βλέπεις να υπάρχει βελτίωση τα τελευταία χρόνια;

Μ’ αρέσουν αρκετά μαγαζιά. Ξεχωρίζω δυο -τρία όμως που είναι μπροστά με διαφορά. Με ενοχλεί που έγινε μόδα η φτηνή κατασκευή και η πρόχειρη διακόσμηση που θυμίζει παλιατζίδικα. Ακόμα κι αυτό το στυλ θέλει λίγη παραπάνω προσπάθεια.

Τι σε εμπνέει;

Ο ήλιος. Η θάλασσα. Η Ακρόπολη. Το Παρίσι. Ένα τραγούδι. Ο έρωτας.

Δώσε μια συμβουλή σε όλους εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν έναν χώρο νέο ή να ανακαινίσουν κάποιον

Ακούστε τον ειδικό και μη τσιγκουνεύεστε.

Written by The B.Mag