Savoir Vivre: Ανάγκη και όχι πολυτέλεια

Μάθημα πρώτο: Οι καλοί τρόποι, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν, μαθαίνονται. Κάποιες φορές, μάλιστα, επιβάλλονται γιατί διαφορετικά αναιρείται η επικοινωνία.

Σε οποιοδήποτε κατάστημα ή χώρο που προσφέρονται υπηρεσίες, οι καλοί τρόποι προάγουν ένα πολιτισμένο περιβάλλον και εξασφαλίζουν ένα καλό αποτέλεσμα. Και, φυσικά, όταν λέμε καλούς τρόπους δεν είναι εννοούμε μόνο αυτούς που οφείλει να έχει το κατάστημα προς τον πελάτη αλλά και αυτούς που πρέπει να έχουν οι πελάτες προς οποιονδήποτε εργαζόμενο ή ιδιοκτήτη ενός καταστήματος που τον εξυπηρετούν.

  • Ωραίο το μοίρασμα απόψεων και ακόμα πιο όμορφες οι κοινωνικές συναναστροφές αλλά το μπαρμπέρικο δεν είναι το σαλόνι του φίλου μας και ο μπαρμπέρης δεν είναι ο κολλητός μας. Οι συζητήσεις οφείλουν να είναι διακριτικές και ευγενικές. Στην τελική, στο μπαρμπέρικο είναι δύσκολο να κάνεις μια πριβέ συζήτηση. Αν θέλεις να ρωτήσεις κάτι τον μπαρμπέρη σου για την ζωή ή αν αυτός επιθυμεί κάτι αντίστοιχο γιατί σε ξέρει πολλά χρόνια, μπορεί να το κάνετε αφού πληρώσεις και σε ξεπροβοδίζει προς την έξοδο.
  • Το κάθε ραντεβού έχει συγκεκριμένο χρόνο για να διεκπεραιωθεί. Αυτό το ξέρει και ο μπαρμπέρης που κλείνει τα ραντεβού το ένα πίσω από το άλλο και ο πελάτης που το έχει ζήσει εμπειρικά. Και, επειδή, σε κάθε περίπτωση ο χρόνος είναι χρυσός  πρέπει τόσο ο πελάτης όσο και ο μπαρμπέρης να σέβονται τον χρόνο ο ενός του άλλου. Γι αυτό καλό είναι να μην καθυστερεί κάποιος στο ραντεβού του αλλά και ο μπαρμπέρης να μην χάνει χρόνο μιλώντας με τους πελάτες και αφήνει άλλους να περιμένουν. Η συνέπεια είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της καλής επικοινωνίας.
  • Λένε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και έχουν δίκιο. Επειδή, κανείς δεν ξέρει τι έχεις μέσα στο κεφάλι σου και τι χτένισμα ή κούρεμα ονειρεύεσαι, καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να το εξηγήσεις με μεγάλη ακρίβεια ή ακόμα και να έχεις μια φωτογραφία να δείξεις έτσι ώστε να μην μπερδευτεί κανένας. Αν, πάλι, είσαι ο μπαρμπέρης καλό θα ήταν να προτείνεις και όχι να πειραματίζεσαι με τους πελάτες σου εκτός αν κάποιος σου δώσει παντελώς το ελεύθερο.
  • Αν θέλεις να παραγγείλεις κάτι απέξω, σπεύσε να το πληρώσεις αμέσως μόλις έρθει το ντελίβερι. Ο μπαρμπέρης δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Φυσικά, αν στο προτείνει, οφείλεις να δεχτείς το κέρασμά του. Μην υπερβάλλεις, όμως. Το μπαρμπέρικο είναι ένας χώρος περιποίησης. Σε καμιά περίπτωση, μην παραγγείλεις φαγητό. Περίμενε μια ώρα και μόλις φύγεις από το κουρείο, μπορείς να απολαύσεις τα πάντα.
  • Στα μπαρμπέρικα δεν καπνίζουμε. Όχι μόνο γιατί σεβόμαστε τους γύρω μας και ξέρουμε ότι οι χώροι φροντίδας πρέπει να είναι καθαροί και ευχάριστοι, αλλά γιατί υπάρχει και ανάλογη νομοθεσία και δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να μπλέξουμε τον μπαρμπέρη μας. Αν το μπαρμπέρικο έχει καπνιστήριο, αλλάζει το πράγμα. Το ίδιο και αν έχει εξωτερικό χώρο όπου μπορεί κάποιος μπορεί να απολαύσει τον καφέ του με ένα τσιγάρο ή ένα πούρο.
  • Το φιλοδώρημα είναι προαιρετικό στην Ελλάδα αλλά μέσα στα πλαίσια της ευγένειας και την έκφρασης ενός «ευχαριστώ», καλό είναι να δίδεται στους βοηθούς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές πληρώνονται από τα tips. Συνήθως, αυτό που προτείνεται είναι το 10% του ποσού που θα πληρώσεις. Και κάτι παραπάνω να αφήσεις, δεν είναι κακό.
Written by The B.Mag