Ο σύγχρονος άντρας

Μία μικρή θεώρηση για το πως η κοινωνία προσπαθεί να τοποθετήσει πλαίσια μέσα στα οποία επιτρέπει να λειτουργεί η «κοινωνικά αποδεκτή διάσταση του σύγχρονου άντρα».
ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΡΕΖΟΠΟΥΛΟΥ

Ο σύγχρονος άντρας είναι μπρουτάλ ή τζέντλεμαν; Ένας κυνηγός ή ένας φιλόσοφος; Ένας χειρωνακτικός εργάτης ή τεχνόφιλος; Στον σημερινό πολιτισμό ο άντρας πρέπει να είναι όλα αυτά. Ο σύγχρονος άντρας πρέπει να είναι προσαρμόσιμος. Ποτέ άλλοτε, η επιβάρυνση των ανδρών σε οποιαδήποτε κοινωνία δεν ήταν μεγαλύτερη από αυτή του σημερινού σύγχρονου πολιτισμού. Πρέπει να είμαστε πατέρες, σύζυγοι, εραστές, εργάτες, πνευματικοί ηγέτες, μαχητές, κυνηγοί, αγρότες, υπερασπιστές και προστάτες. Αν και ο ορισμός ενός Άντρα δεν θα αλλάξει ποτέ, ο ορισμός του σύγχρονου αλλάζει. Στον πυρήνα του άντρα – ανεξαρτήτως της κοινωνικοοικονομικής του θέσης στη ζωή, είναι η επιθυμία να κυνηγάει, να συλλέγει, να είναι εραστής, προστάτης και να παρέχει. Η κοινωνία σήμερα, η τεχνολογία και η συνεχώς εξελισσόμενη κουλτούρα, μας υπαγορεύουν πώς να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι προς το καλύτερο. Ο μισογυνισμός και η επιδεικτική συμπεριφορά του πολλά βαρύ άντρα βρίσκονται στον πάτο των κοινωνικών μας προτιμήσεων. Είναι πολύ δύσκολο να καταργηθούν αυτές οι συμπεριφορές αδυναμίας και ανασφάλειας, ωστόσο σαν κοινωνία κάνουμε βήματα προς εκείνη την πλευρά. Ο σύγχρονος άντρας πρέπει να περπατήσει σε μια λεπτή γραμμή και να ισορροπήσει δύναμη, χαρακτήρα και αποφασιστικότητα τυλιγμένα και τακτοποιημένα με πραότητα, ταπεινοφροσύνη και ευγένεια.

Δυστυχώς η σημερινή κοινωνία, περιβάλλεται και προβάλλεται τόσο από την τεχνολογία και άλλες ευκολίες που ίσως τείνουμε να επιτρέψουμε να μειώσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας ως άνθρωποι. Αυτές οι ευκολίες δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό, αλλά όπως και κάθε εθισμός, μπορεί να εξαρτηθούμε από αυτούς σε βάρος μας. Η διαβίωση σε μια μητροπολιτική περιοχή είναι μεγάλη πρόκληση για το πνεύμα μας. Οι παροχές όπως το ταξί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς αφθονούν, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να γνωρίζουμε πώς να οδηγούμε αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα? Το έτοιμο φαγητό και τα εστιατόρια είναι εύκολα προσβάσιμα, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μαθαίνουμε πώς να μαγειρεύουμε και να καθαρίζουμε μετά από τον εαυτό μας; Μόνο και μόνο επειδή δεν χρειάζεται να κουβαλάμε βαριά αντικείμενα και θηράματα(!) δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε αγύμναστους μύες, αυτό πάει κόντρα στην βιολογία μας. Ο σύγχρονος άντρας θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένος για να λειτουργεί σε κάθε «ρύθμιση» και ανάγκη – είτε πρόκειται για ένα γκαλά και πρέπει να δέσει μια γραβάτα είτε έχει χαθεί σε μια πεζοπορία και πρέπει να βρει τρόφιμα και καταφύγιο για σπίτι. Μια πολύ περιορισμένη δεξιότητα σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς θα πρέπει να μας ανησυχεί όταν  κάνουμε ένα βήμα πίσω και αξιολογούμε τον εαυτό μας.

Ένας σύγχρονος άντρας δεν σταματά ποτέ να μαθαίνει. Αλλάζει και προσαρμόζεται σε νέα πράγματα, τεχνολογίες, στυλ, τάσεις και δεξιότητες. Πρέπει πάντα να αναζητούμε ευκαιρίες με πνεύμα πρόθυμο για διδασκαλία για να μάθουμε κάτι νέο. Όπως και το σώμα του, το μυαλό του σύγχρονου ανθρώπου πρέπει να ασκείται και να μαθαίνεται συνεχώς. Αν έχετε κολλήσει σε κάποιο σημείο της διαδρομής σας και δεν είστε σίγουροι για το πώς να προχωρήσετε, μπορεί να μην έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και ο τρόπος για να ξεκινήσετε πάλι είναι ένα καλό σχέδιο. Είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε μερικές φορές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει κυριολεκτικά να κάνουν στο χαρτί ένα σχέδιο ή έναν χάρτη πορείας για τη ζωή τους. Από προσωπική εμπειρία ξέρω ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο που δεν έχει στόχους να βρει την πλήρωση στην προσωπική του ζωή και στις σχέσεις του με άλλους. Γιατί είμαστε εδώ? Που πάμε? Ποιος είναι ο σκοπός μας? Πολλά βιβλία αυτοβοήθειας υπάρχουν για να μας καθοδηγήσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία σοβαρού προβληματισμού για να βρούμε τις απαντήσεις σε αυτά και άλλα πολύ βασικά ερωτήματα, πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν το χρόνο και τον τρόπο να απαντήσουν.

Μια μέρα θα κοιτάξουμε πίσω και θα συνειδητοποιήσουμε τη συντομία της ζωής και τη σοβαρότητα αυτών των πολύ πραγματικών ερωτημάτων που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Ένα διευρυμένο σύνολο δεξιοτήτων είναι σίγουρα σημαντικό για τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά πιο σημαντικά είναι ο χαρακτήρας, η ακεραιότητα και η συμβολή του στην κοινωνία και την τοπική του κοινότητα. Άλλωστε, κρινόμαστε στο τέλος – ανεξάρτητα από το κατά πόσο τα κατορθώματά μας είναι μεγάλα ή μικρά – για το πώς αντιμετωπίσαμε τους συνανθρώπους μας. Η επίδραση που αφήνουμε πίσω μπορεί να είναι μεγαλύτερη και να φτάνει και να διαρκεί περισσότερο από εμάς τους ίδιους, η λεγόμενη υστεροφημία, το Άγιο Δισκοπότηρο του Ομήρου . Πώς χρησιμοποιούμε τις χειρωνακτικές δεξιότητες και τη διανοητική ικανότητά μας να βοηθήσουμε τους άλλους? Είτε το συνειδητοποιήσουμε τώρα, είτε στις τελευταίες μας ανάσες που τις θεωρούσαμε ως δεδομένο μια ζωή, πρέπει να εξετάσουμε πώς επηρεάσαμε τους ανθρώπους γύρω μας. Ανεξάρτητα από τους πόρους του, ο σύγχρονος άντρας δείχνει συμπάθεια προς τους άλλους χρησιμοποιώντας τα μέσα ή τις ικανότητες που έχει για να βελτιώσει τη ζωή άλλων ανθρώπων. Ο χαρακτήρας του είναι σταθερός, είναι αξιόπιστος και θα είναι πάντα εκεί για την οικογένεια, τους φίλους του και ακόμη και έναν ξένο που έχει ανάγκη. Είναι σταθερός στην αποφασιστικότητά του να επιτύχει τους στόχους του, αλλά ανιδιοτελής, συμπονετικός, τρυφερός σε αυτούς που είναι λιγότερο τυχεροί και έχουν ανάγκη. Είναι σταθερός και άκαμπτος σαν δρυς αλλά αρκετά εύκαμπτος για να λυγίσει έτσι όταν έρχονται οι θύελλες της ζωής, δεν θα σπάσει. Προστατεύει τα παιδιά, τα ζώα, τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς και τους ανυπεράσπιστους, αλλά δεν χρειάζεται να τον ευχαριστήσει κανείς , γιατί η ανταμοιβή του είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε μπορεί να δώσει κάποιος. Αγαπά ακόμα και τους εχθρούς του, επειδή ξέρει ότι δεν είναι καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο. Δίνει συνεχώς τον εαυτό του για το ευρύτερο καλό, αλλά συνεχώς γεμίζει με την ικανοποίηση από τη γνώση ότι βοηθά τους άλλους ανιδιοτελώς. Ο σύγχρονος άντρας πρέπει να είναι ένας άρτια σχηματισμένος, εξειδικευμένος, ευπροσάρμοστος, γειωμένος, ευγενικός ηγέτης-υπηρέτης που ασκεί συνεχώς το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα του προς όφελος του εαυτού του και των άλλων. Πρέπει όλοι να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι από ό, τι ήμασταν και «μεγαλύτεροι» από όσο πιστεύαμε ότι μπορούμε να γίνουμε μέχρι χθες.

Written by The B.Mag