Γιατί οι μισοί άνδρες στον πλανήτη χάνουν τα μαλλιά τους

Αν κάθε φορά που κοιτάς στον καθρέφτη διαπιστώνεις ότι η γραμμή των μαλλιών σου υποχωρεί, μη νιώθεις μόνος. Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες έχουν έρθει αντιμέτωποι ακόμη και από τα 18 τους, με τα σημάδια της τριχόπτωσης.

Περίπου το 30% των αντρών σήμερα έχει αρχίσει να χάνει ή έχει ήδη χάσει σε μεγάλο βαθμό τα μαλλιά του μέχρι τα 30 του. Όσο πλησιάζουν τα 40, το ποσοστό φτάνει στον αντίστοιχο αριθμό και το ίδιο ισχύει και στα 50, που πλέον τα μισά μαλλιά των ανδρών ανήκουν πια στο παρελθόν.

Που οφείλεται

Αρχικά, μπορείς να επιρρίψεις ευθύνες στο οικογενειακό σου δέντρο, αλλά υπάρχουν και αρκετοί άλλοι πιθανοί λόγοι που χάνεις στην κυριολεξία τα μαλλιά της κεφαλής σου.

Η φαλάκρα ή ανδρογενετική αλωπεκία (για να μιλήσουμε με επιστημονικούς όρους) – αποδίδεται συνήθως στην κληρονομικότητα. Ο όρος Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΑ) συνοψίζει τη σύνθετη αιτιολογία της κατάστασης αυτής, καθότι το «άνδρο-» αναφέρεται στην ορμονική και το «γενετική-» στην κληρονομική παράμετρο της παθογένεσής της. Το πώς ακριβώς κληρονομείται δεν είναι σαφές, όμως αν έχεις στενούς συγγενείς που έχουν ήδη φαλάκρα, τότε είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσεις και εσύ. Φυσικά και δεν είναι ο μόνος λόγος για την απώλεια μαλλιών. Μπορεί να αποτελεί ένδειξη ιατρικού προβλήματος, όπως προβλήματα αναιμίας ή θυρεοειδούς ή να έχει προκληθεί από μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες και σίδηρο.

Μπορεί να κάνει την εμφάνιση της σε πολύ νεαρή ηλικία, γύρω στα 18.  Σταδιακά, η ανάπτυξη της τρίχας επιβραδύνεται και ο κύκλος μειώνεται στο ένα έτος αντί των τριών ή τεσσάρων. Ο θύλακας της τρίχας δεν βρίσκεται πια τόσο βαθιά μέσα στη δερμίδα και αρχίζει να ατροφεί. Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά γίνονται πιο λεπτά και εμφανίζεται ανδρική τριχόπτωση με τα μαλλιά αρχίζουν να υποχωρούν στο τριχωτό, στην περιοχή των κροτάφων, του μετώπου και της κορυφής.

Τι ΔΕΝ προκαλεί απώλεια μαλλιών

Υπάρχει μια σειρά από μύθους για το τι μπορεί να προκαλέσει την τριχόπτωση. Και εννοείται ότι δεν ισχύει κανένας. Οι πιο συχνοί που σίγουρα έχεις ακούσει είναι οι εξής:

  • Το να φοράς καπέλο. Πίστεψε μας δεν οφείλεται για την τριχόπτωση που έχεις. Συνέχισε να το φοράς άφοβα.
  • Αν πας κολυμβητήριο, να είσαι σίγουρος ότι το χλώριο δεν ευθύνεται για τα μαλλιά που χάνεις.
  • Η χρήση του σεσουάρ. Μπορεί να κάνει τα μαλλιά σου πιο εύθραυστα, αλλά δεν θα οδηγήσει σε μόνιμη τριχόπτωση.

Πως να την αντιμετωπίσεις

Το γεγονός είναι ένα: η αραίωση των μαλλιών πλήττει περίπου το 70% των ανδρών και παράλληλα και την αυτοπεποίθηση τους. Και μπορεί μερικοί ερευνητές να ισχυρίζονται ότι είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του είδους μας, αλλά αν googlάρεις «απώλεια μαλλιών» ή «τριχόπτωση», δεν μπορείς να αγνοήσεις τις διαφημίσεις που υπόσχονται να αποκαταστήσουν τις τρίχες. Άλλωστε η τριχόπτωση δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να σε ακυρώσει σαν άντρα.

Η γνωστή σε όλους μεταμόσχευση μαλλιών ανήκει στις θεραπείες που σου προσφέρουν οριστική λύση στο φαινόμενο της φαλάκρας. Σίγουρα στοιχίζει πολύ περισσότερο από τους μη επεμβατικούς τρόπους αντιμετώπισης, αλλά αν νιώθεις έτοιμος για κάτι τέτοιο, δεν έχεις λόγο να μη το δοκιμάσεις. 

Αν δε θέλεις να καταφύγεις σε επεμβατικές μεθόδους υπάρχουν διάφορες λύσεις που θα σου δώσουν τον έλεγχο της εμφάνισης σου και θα σου διασφαλίσουν την υγεία του τριχωτού, μιας και η σύνθεση τους είναι 100% vegan. Ένα από αυτά είναι και οι φυτικές μικροίνες από βαμβάκι, ένα προϊόν που οπτικά μοιάζει με πούδρα, ικανό να γεμίσει τα κενά με τον πιο φυσικό τρόπο. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις την πούδρα στα προβληματικά σημεία και θα έχεις ομοιόμορφη κάλυψη των κενών, της αραίωσης ή της σχετικής φαλάκρας και παράλληλα αύξηση της πυκνότητας και του πάχους των τριχών. Θα σε εκπλήξει πόσο φυσικό είναι το αποτέλεσμα, με τις μικροίνες να μην ξεχωρίζουν από τα φυσικά μαλλιά, ούτε από κοντινή απόσταση.


Αν μάλιστα το συνδυάσεις μαζί με ένα ποιοτικό spray-gel μαλλιών, οι ίνες μένουν σταθερές ακόμη και για περισσότερες ημέρες, ακόμη και σε σκληρές συνθήκες ανέμου ή και ελαφριάς βροχής!

Written by The B.Mag