WOMAN: Girl on Fire

Παιδί της πόλης και της τέχνης, η Αγγελική Καρυστινού κυνηγάει τα όνειρα της υπηρετώντας την υποκριτική κάτι που την βοηθάει να έρχεται πιο κοντά στην αλήθεια και την απομακρύνει από συμβιβασμούς και υποτονικές καταστάσεις.

Από την Δώρα Μάστορα

Φωτογραφίες: Γιώργος Μαλεκάκης

Τα κορίτσια που έχουν μεγαλώσει στα αστικά κέντρα έχουν ακονισμένο νου και εύκολες απαντήσεις που κρέμονται από τα χείλη. Όταν, μάλιστα, τα κορίτσια αυτά ξέρουν να βλέπουν πίσω από την εικόνα, γιατί η δουλειά τούς το έμαθε αυτό, τότε οι απαντήσεις είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσες. Η Αγγελική είναι αφοσιωμένη στην υποκριτική και το θέατρο. Η παρατήρηση είναι μέσα στην ζωή της. Το ίδιο και η έκφραση. Κάθε φορά που συζητάω μαζί της χαίρομαι που ανακαλύπτω την ομορφιά ενός ανθρώπου που στέκεται στα πράγματα λίγο παραπάνω.

 

Ποια είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Είμαι η Αγγελική Καρυστινού και εργάζομαι ως ηθοποιός και δασκάλα υποκριτικής, ενίοτε και ως σκηνοθέτης. Φέτος τον χειμώνα θα είμαι και πάλι με την Μάνια Παπαδημητρίου στο έργο του Γιάννη Λάσπια «Camille Claudel mudness» που δηλώνει την τρέλα της λάσπης και αναφέρεται στη ζωή της Καμίλ Κλωντέλ, της γνωστής γλύπτριας. Η σκηνοθεσία είναι Πάνου Κούγια και πέρυσι παίζαμε στο θέατρο Πόλις ενώ φέτος θα είμαστε στο θέατρο Τόπος Άλλου. Επίσης, θα σκηνοθετήσω τον Ένκε Φεζολάρι σ’ έναν μονόλογο για τον Πιερ Πάολο Παζολίνι που έγραψε ο Γιάννης Σολδάτος.

 

Όπως ξέρεις είμαστε ένα καθαρά αντρικό περιοδικό. Πες μας, τι πιστεύεις για τον σύγχρονο Έλληνα; Βλέπεις διαφορές από παλιά;

Σίγουρα ναι. Είναι, ίσως, λιγότερο καταπιεστικοί και αναγνωρίζουν περισσότερο σε εμάς τις γυναίκες το δικαίωμα να είμαστε κι άνθρωποι. Και φυσικά έχουν μάθει να μαγειρεύουν, να κάνουν καμιά δουλειά… Αλλά το σημαντικό είναι ότι ενδιαφέρονται περισσότερο να καταλάβουν τον γυναικείο ψυχισμό.

 

Πιστεύεις ότι τα social media έχουν επηρεάσει και την εικόνα ή τις συνήθειες των αντρών;

Όχι μόνο ων ανδρών, όλων μας. Έχουν επηρεάσει ακόμα και την προσωπική μας ζωή, τον τρόπο σκέψης, τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, την πολιτική μας στάση. Τα social media είναι ένα ενδιαφέρον εργαλείο, αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος δημοκρατικής έκφρασης. Δυστυχώς πολύ συχνά τελικά καταλήγει σε αρένα.

Σου αρέσει να περιποιείται ο άντρας τον εαυτό του ή βρίσκεις υπερβολικό να είναι το νεσεσέρ του το ίδιο μέγεθος με το δικό σου;

Τώρα για το αν το νεσεσέρ μου θα έχει ίδιο μέγεθος δεν με ενοχλεί, καθώς το δικό μου δεν είναι καθόλου μεγάλο. Γενικά πιστεύω πως ναι, όλοι πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, το πρόσωπο και το σώμα μας, αλλά με μέτρο και χωρίς υπερβολές.

 

Λένε ότι οι άντρες ηθοποιοί είναι νάρκισσοι. Το πιστεύεις αυτό ή έχεις άλλη άποψη;

Προς Θεού, όχι όλοι. Αλλά δυστυχώς, ναι έχω την ίδια άποψη για ένα ποσοστό απ’ αυτούς.

 

Η υποκριτική σε έχει βοηθήσει στην σχέση σου με τους ανθρώπους και δη με τους άντρες; Μπορείς να κρύψεις όποτε θέλεις τα συναισθήματά σου;

Όχι καμία σχέση, το αντίθετο. Στην υποκριτική μαθαίνεις να εκφράζεσαι. Θα έλεγα ότι πολλές φορές διερευνώ τα συναισθήματά μου στη ζωή, όποτε μπορεί να φτάνω και σε υψηλά όρια… χάριν έρευνας.

 

Θεωρείς ότι ο σημερινός Έλληνας ασχολείται περισσότερο με τον πολιτισμό. Βλέπεις νέα παιδιά στο θέατρο; 

Ενδιαφέρονται περισσότερο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και ναι, ας πούμε, οι νέοι άνθρωποι πηγαίνουν περισσότερο στο θέατρο από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Όμως, πόσοι αλήθεια ασχολούνται επί της ουσίας με τον πολιτισμό; Το θέαμα έχει γίνει της μόδας και προσερχόμαστε πολλές φορές σε αυτό επειδή θέλουμε να έχουμε άποψη κι όχι επειδή πραγματικά μας αφορά. Παρόλα αυτά είναι η θετική η προσέλευση, γιατί ασχέτως τις συνθήκες με της οποίες συμβαίνει, δίνεται η ευκαιρία στους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν ένα κομμάτι του κοινού με το οποίο πιθανόν παλιότερα δεν είχαν άμεση ή συχνή επικοινωνία.

 

Τι θα συμβούλευες έναν άντρα που θέλει να προσεγγίσει ένα κορίτσι σε ένα μπαρ;

Α, αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας γιατί, αυτό σημαίνει ότι ο άντρας θα είναι παντελώς άγνωστος, οπότε το κορίτσι καταρχάς λόγω συνθηκών θα έχει λόγους να ανησυχήσει. Οπότε, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να απλά φιλικός και να έχει χιούμορ, χωρίς να εκδηλώνει ερωτικό ενδιαφέρον με το καλημέρα σας. Δηλαδή να  αποσκοπήσει στο να κάνουν παρέα ή μια συζήτηση κι όχι στο να βγουν ραντεβού.

 

Ποια αντρική ατάκα μπορεί να σε ξενερώσει σε χρόνο ρεκόρ;

Οποιαδήποτε μειώνει το γυναικείο φύλο. Η έπαρση, η αλαζονεία, το να μιλάει συνεχώς για τον εαυτό του και το πόσο τέλειος είναι, η αγένεια, η έλλειψη χιούμορ ή το να σπεύσει να δηλώσει το συνηθισμένο «δεν είμαι εγώ για σχέσεις». Πολλά με ξενερώνουν τελικά.

 

Τίντερ, μέσαντζερ, ινσταγκραμ και άλλα; Το ερωτικό παιχνίδι έχει μέλλον μέσα από αυτές τις πλατφόρμες ή κάπου χαθήκαμε στην μετάφραση;

Ξέρω κι εγώ; Οι μαθητές μου πάντως φλερτάρουν μέσα αυτά και τα καταφέρνουν μια χαρά απ’ ό,τι βλέπω. Μάλλον, η ανάγκη για φλερτ δεν θα χαθεί ποτέ, απλώς αλλάζει μορφές.

 

Ποια είναι η γνώμη σου για τα μπαρμπέρικα της πόλης; Πιστεύεις ότι θα βοηθήσουν τον άντρα να ασχοληθεί με τον εαυτό του;

Μου αρέσουν πάρα πολύ έχουν μια αύρα άλλης εποχής αυτά τα μέρη ακόμα, που την βρίσκω θαυμάσια.

Written by The B.Mag