SPOTTED: Αι Λοβ Άθενς

Συναντήσαμε στην Κυψέλη τον φωτογράφο Γιώργο Μαλεκάκη και συζητήσαμε μαζί του για το επαναστατικό του πρότζεκ Αι λοβ Άθενς που θα μας κάνει να αγαπήσουμε και πάλι την Αθήνα και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις ομορφιές της.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

Ο Γιώργος από το 2003 τριγυρνάει και ανακαλύπτει ξανά και ξανά την Αθήνα και τους κατοίκους της. Μέσα από τον φακό του κάνει φόκους σε εκείνα τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε και μας παρακινεί να κάνουμε το ίδιο. Είναι γεγονός πως πολλές φορές δεν βλέπουμε αυτό που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας. Ας το αλλάξουμε.

 

Γιώργο ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Γεννήθηκα τυχαία στην Ελλάδα, στην πόλη της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Κυψέλη. Είμαι φωτογράφος και διάγω εν γέννι την ζωή μου στην πόλη αυτή που με γοητεύει και την εκτιμώ.

 

Μένεις κάπου κοντά; Με τι κριτήρια επέλεξες την γειτονιά σου;

Όλα την ζωή μου μένω στο κέντρο της Αθήνας. Για πολλά χρόνια έμενα στην Ευριπίδου και μετά από διάφορες περιπέτειες σε διάφορες γειτονιές του κέντρου, κατέληξα στην γενέτειρα γειτονιά μου, στην Κυψέλη, σε έναν αγαπημένο και όμορφο δρόμο την Φωκίωνος Νέγρη. Επέλεξα το σπίτι αυτό γιατί βρίσκεται σε μια ταράτσα που ερωτεύτηκα και μου επιτρέπει να έχω όλη την πόλη στα πόδια μου.

Ζεις χρόνια στο κέντρο. Είναι μια τυχαία επιλογή ή μια συνειδητή απόφαση;

Το κέντρο της πόλης είναι όπως λέει και η λέξη ο πυρήνας της. Η ουσία της. Αυτό με ενδιαφέρει και συνειδητά επιλέγω να μένω εδώ με όσα αρνητικά και αν έχει. Αυτό με παρακινεί ή ακόμα μερικές φορές με αναγκάζει να προσαρμόζει αναλόγως και την ζωή μου σε πολλά επίπεδα που άλλοτε αφορούν την απλή καθημερινότητα και άλλα εισχωρούν πιο βαθιά.

 

Ποια είναι τα αγαπημένα σου σημεία στην Αθήνα;

Έχω πολλά αγαπημένα σημεία στην πόλη τα οποία εναλλάσσονται ανάλογα την ηλικία και την φάση που βρίσκομαι. Αυτό που πάντα μένει σταθερό και είναι το πιο δυνατό σημείο για μένα είναι ο Λυκαβηττός.

 

Θεωρείς ότι έχει αλλάξει η Αθήνα τα τελευταία χρόνια;

Έχω φάει την Αθήνα με το κουτάλι σε διάφορες φάσεις. Να έχω λεφτά, να μην έχω, να κινούμαι με ποδήλατο, μηχανή ή αμάξι. Την έχω δει να αλλάζει, να εξελίσσεται, να καίγεται, να διαλύεται, να παρτάρει, να μαθαίνει, να γεννάει, να διδάσκει ιστορία, να φωτίζει και να σκοτεινιάζει. Η Αθήνα δεν σταματάει ποτέ.

 

Τι πιστεύεις ότι προσφέρει η πόλη στους τουρίστες;

Η Αθήνα σαν πόλη θεωρώ ότι είναι συνεπέστατη απέναντι στην ιστορία της και στο χρέος της ως πρωτεύουσα της Ελλάδας. Αντίθετα, οι πολίτες της θα έπρεπε να έχουν ένα πιο έντονο χαρακτήρα, με περισσότερη φαντασία, ιδιαιτερότητα και δυναμική. Τα τελευταία χρόνια δεν βάζουν οι πολίτες το στίγμα τους στην πόλη αλλά η πόλη σε αυτούς. Βέβαια, αυτό είναι γενικότερο φαινόμενο. Με λίγα λόγια, οι Αθηναίοι δεν έχουν ταυτότητα, δεν αγαπάνε την πόλη όσο πρέπει και δεν ασχολούνται μαζί της. Παίρνουν από αυτήν τα θετικά μιας ιστορικής πατίνας και την κατηγορούν για όλα τα δεινά. Οι τουρίστες πάλι, την καταλαβαίνουν αμέσως. Της παραδίδονται, την αγαπάνε και την διαβάζουν όπως πρέπει λαμβάνοντας όλα τα πλεονεκτήματά της. Η Αθήνα είναι μια εύκολη πόλη, φιλική, με πολλές κρυμμένες ομορφιές και γειτονιές, έχει χαρακτήρα, έχει παρελθόν, ζωή, κίνηση και συνεχόμενη, παλλόμενη ελευθερία που άλλοι την βρίσκουν αρνητική, άλλοι λυτρωτική και άλλη ελπιδοφόρα.

 

Τι είναι το I Love Athens Project;

Το Αι λοβ Άθενς Πρότζεκτ το ξεκίνησα από το 2003 θέλοντας να ολοκληρωθώ ως φωτογράφος αλλά και να αποτινάξω από πάνω μου τα αισθητικά κλισέ και κόμπλεξ για την πόλη μου. Αυτό συνέβη όταν μέσα από τα μάτια ενός τουρίστα, ανακάλυψα και εγώ την πόλη μου βλέποντας μια φωτογραφική προσέγγιση που, ουσιαστικά, με έκανε να την γνωρίσω καλύτερα. Ενώ ταξίδευα και φωτογράφιζα δεν μπορούσα να σηκώσω την μηχανή και να την ανακαλύψω μέσα από τις εικόνες της. Αυτό το θεωρώ καλλιτεχνικό κενό είναι η μη αποδοχή του περιβάλλοντος χώρου που ζεις. Αυτό, φιλοδοξώ να το αλλάξω μαθαίνοντας στους γύρω να ανακαλύπτουν και να φωτογραφίζουν την πόλη τους. Το πρότζεκτ έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα και θα ξεκινήσει την παρουσία του στην πόλη μέσα από σεμινάρια και εκθέσεις με διάφορους καλλιτέχνες που έχουμε κοινή φιλοσοφία. Το Αι λοβ Άθενς Πρότζεκτ θα συμμετέχει στο ΠΟΛΗ 2 του Δήμου Αθηναίων και αποτελεί μια δράση που έχει σκοπό να ενεργοποιήσει αναξιοποίητα μαγαζιά σε ιστορικά και ζωτικά σημεία της πόλη ξεκινώντας από την Πλατεία Θεάτρου. Εκεί, σε μια γκαλερί θα στεγαστεί και το δικό μου πρότζεκτ για να το γνωρίσουν τόσο οι πολίτες όσο και οι τουρίστες.

 

Γιώργο είσαι ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί χρόνια με τα editorial μόδας. Τι πιστεύεις για το στιλ των Αθηναίων;

Είμαι φωτογράφος μόδας από το 1994 και έχω δουλέψει με όλα τα περιοδικά μόδας. Το στυλ για μένα είναι μοναδικό, αληθινό και ιδιαίτερο. Ότι είναι μαζικό και εμπορικό δεν είναι στυλ για μένα. Το στυλ δεν υπαγορεύεται και δεν επιβάλλεται. Δεν πατάει σε στερεότυπα και είναι ζήτημα παιδείας. Κάποιοι Αθηναίοι έχουν αλλά δεν είναι πολλοί. Έτσι, όμως, παντού στον δυτικό κόσμο. Για παράδειγμα θα αναφερθώ στα μπαρμπέρικα που είναι και το αντικείμενό σας. Έχουμε πια πολύ υψηλό επίπεδο σε μπαρμπέρικα και μπαρμπέρηδες. Με ένα καλό κούρεμα θα μπορούσε κάποιος να δομήσει μια προσεγμένη εμφάνιση. Δεν συμβαίνει, όμως, πάντα αυτό.

 

Πηγαίνεις σε μπαρμπέρικα; Σου αρέσει η αισθητική τους;

Έχω πάει σε πολλά μπαρμπέρικα και μου αρέσει πολύ το grooming και το ωραίο κούρεμα αλλά έχω καταλήξει πως όλο αυτό δεν είμαι εγώ και προτιμώ τα τελευταία χρόνια να κουρεύομαι μόνος μου.

 

Πες μας τρεις συνθήκες που σε κάνουν να περνάς καλά με τον εαυτό σου

Χωρίς πρέπει, χωρίς κοινωνικές κατευθύνσεις και χωρίς κλισέ θα περνούσα μια χαρά. Γενικά, αυτό που με φτιάχνει στην ζωή μου είναι να έχω χρόνο και να απολαμβάνω την ζωή όπως έρχεται.

Written by The B. Magazine