REMEMBEARD: What a Man!

Ζητήσαμε από τον Κώστα Χρήστου, Senior Editor στο αντρικό site ratpack.gr, να θυμηθεί την πρώτη του φορά στο ξύρισμα. Να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να ξαναζήσει εκείνη την ιερή στιγμή που το αγόρι προσπαθεί να ανδρωθεί με τον αφρό, το ξυράφι και τις τρίχες που μόλις και μετά βίας έχουν βγει στο πρόσωπό του.

Από την Δώρα Μάστορα

 

Θυμάσαι την πρώτη φορά που ξυρίστηκες; Πόσο χρονών ήσουν;

Ήμουν γύρω στα 14 και ανησυχούσα που έβγαινε τρίχα στις φαβορίτες και όχι στο μουστάκι. Για πολύ καιρό μάλιστα πίστευα πως κάτι πήγαινε στραβά και επειδή μ’ άρεσαν τα μούσια αγωνιούσα αν θα βγάλω τρίχες. Το βάπτισμα του πυρός έγινε το καλοκαίρι με ένα ξυραφάκι μίας χρήσης.

 

Το έκανες κρυφά; Χρησιμοποίησες τα ξυριστικά του πατέρα σου;      

Δύο πράγματα μου έλεγε ο γέρος μου: όσο πιο πολύ ξυρίζεσαι τόσο πιο συχνά θα βγαίνουν οι τρίχες και να έχεις πάντα τα δικά σου ξυραφάκια. Οπότε το έγκλημα ήταν εύκολο. Σηκώθηκα πιο νωρίς απ’ όλους, τσίμπησα ένα ξυραφάκι από το συρτάρι, έβαλα το νερό στο ζεστό και προσπαθούσα να καταλάβω γιατί ο κόσμος πρέπει να σηκώνεται κάθε πρωί για να κάνει αυτή την βλακεία. Βλέπεις δεν μου είχαν πει ακόμα πως όταν θα έρθει η ώρα του στρατού θα ξυρίζομαι κάθε μέρα…

 

Πώς αισθανόσουν κατά την διάρκεια της διαδικασίας;

Ακόμη και αν δεν είσαι φαν του ξυρίσματος, αναγνωρίζω την διαδικασία της ιεροτελεστίας. Είναι ίδια με κάθε άλλη ανδρική περιποίηση, είτε αυτή περιλαμβάνει να φτιάξεις με πομάδα το μαλλί σου, είτε να στρώσεις κρέμα στα γένια. Ήταν περίεργο. Κρατάς κάτι που κόβει και δεν ξέρεις πόσο πολύ ή λίγο πρέπει να ακουμπήσει το δέρμα. Όταν μάλιστα έχεις ακούσει τον πατέρα σου να σιχτιρίζει επειδή κόπηκε, σκέφτεσαι ότι μπορεί να είσαι ο επόμενος. Προσπαθούσα να κρατήσω την εξίσωση ως έχει. Άνοιξε το νερό, «κάψε» το ξυραφάκι, άπλωσε την κρέμα, ξεκίνα σιγά-σιγά. Σίγουρα αισθάνεσαι πιο manly. Είναι ίσως και από τα πρώτα ενήλικα πράγματα που κάνεις.

 

Υπήρξε κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη στην διαδικασία; Βγήκες ματωμένος από το μπάνιο ή όλα πήγαν καλά;

Βγήκα απογοητευμένος από το μπάνιο. Πέρασα αφρό σε όλο το πρόσωπο παρότι δεν είχα τρίχα παρά μόνο στις φαβορίτες. Με έβλεπα και έλεγα «δεν ξυρίζεσαι ηλίθιε, απλά μιμείσαι τον Άγιο Βασίλη». Σίγουρα δεν ήμουν χάπατο. Το πήγα σιγά-σιγά, συνειδητοποίησα ότι γλιστράει πάνω στο δέρμα και κράτησα το tip που λέει «τράβα το δέρμα εκεί που υπάρχει τρίχα για να κόψεις βαθιά». Νομίζω πως στην αρχή κάηκα και με το νερό. Άλλωστε μέχρι τότε ο μόνος λόγος για να «φτιάξεις» τόσο ζεστό νερό είναι για να πιείς τσάι.

Σε πήραν χαμπάρι τελικά; Έπεσε ένα γέλιο στο σπίτι;

Ο διάλογος ξεκίνησε ως εξής:
-Σήμερα ξυρίστηκα.
-Να ξυρίσεις τι μωρέ;
Γέλιο έπεσε όταν του περιέγραψα την όλη διαδικασία. Δεν συνηθίζω να κρύβω πράγματα από τον πατέρα μου και έδρασα με τόση μυστικοπάθεια λες και κάποιος θα με έκλεινε φυλακή αν το έπαιρνε χαμπάρι. Τρίχες περισσότερες δεν έβγαλα. Απλά μετά το στρατό που σταμάτησα να ξυρίζομαι, ανακάλυψα ότι βγαίνουν τρίχες σε όλο το πρόσωπο. Πάντως νομίζω ότι ακόμη και τότε να μην ξυριζόμουν, τελικά, μάλλον αυτό θα συνέβαινε.

 

Πόσο χρόνο κράτησε η διαδικασία;

Λιγότερο από ένα λεπτό. Δηλαδή αν τα ξυραφάκια είχαν σύλλογο πρέπει να είχαν πεθάνει στο γέλιο με την περίπτωση μου. «Ρε φίλε αλήθεια τώρα; Για 3 τρίχες μας ενόχλησες». Αλλά έτσι πάει. Μέχρι να πάρεις χαμπάρι τις κοκκινίλες, τα σημάδια κα όλες εκείνες τις τρίχες που στραβώνουν γιατί βγαίνουν σαν γαϊδουράγκαθα.

 

Σήμερα απολαμβάνεις το ξύρισμα; Επισκέπτεσαι τα μπαρμπέρικα νέας γενιάς; Ένα αφτερ σέιβ υπάρχει σπίτι σου; Τι κάνεις για τον εαυτό σου Κώστα;

Η λέξη ξύρισμα δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει η λέξη trimming. Που σημαίνει ότι για να αφήσεις επιθυμητό σχήμα και μέγεθος στο μούσι χρειάζεται περιποίηση. Αν το αφήσεις, σε αφήνει. Οι τρίχες «σπάνε», γεμίζεις ασπράκια από την ξηροδερμία και είναι πιο σκληρά και από μέταλλο. Υπάρχει λοιπόν πάντα σαμπουάν για τα γένια και beard oil για να παραμένουν μαλακά. Επειδή ακριβώς πρόκειται και αυτό για ιεροτελεστία, ο μπαρμπέρης μου μετά από κάθε trimming μου υπενθυμίζει πως το μούσι είναι σαν το μαλλί: θέλει φροντίδα. Είναι ωραίο όμως που γενικά έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν περισσότερα προϊόντα και για τους άντρες. Κάποτε πέταγες ένα ζελέ στο μαλλί και έλεγες «τελειώσαμε». Δεν πάει έτσι. Και τα νέα προϊόντα είναι δέκα φορές καλύτερα από εκείνα της εφηβείας μου. Είναι ωραίο να περιποιείσαι τον εαυτό σου.

Written by The B.Mag