BARBER GUIDE: GREASE LOVERS

Η πομάδα έχει τη δική της διαδρομή. Αρχικά εφαρμοζόταν ως αλοιφή. Αργότερα, αναβαθμίστηκε και έγινε προϊόν styling. Έγινε πολυτέλεια, έγινε ροκ και κατέληξε να είναι μόδα. Σήμερα η πομάδα βρίσκεται στο ντουλαπάκι κάθε barbershop.

 

 

Η λέξη πομάδα προέρχεται από την γαλλική λέξη pommade η οποία προκύπτει από την ιταλική λέξη pomo που σημαίνει μήλο. Η πομάδα μέχρι το 18ο αιώνα ήταν μια αλοιφή με κύρια συστατικά το μήλο, τα ζωικά λίπη και τα βότανα. Μετά, ο ρόλος της άλλαξε και μεταμορφώθηκε στο πιο ακριβό προϊόν styling της εποχής. Την χρησιμοποιούσαν μόνο οι ευκατάστατοι, γνωστοί και ως gentlemen και είχε ένα γυαλιστερό, χαρακτηριστικό αποτέλεσμα.

 

Περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η πομάδα είναι συνδεδεμένη με την εποχή του Rock’n’Roll στα 50’s. Ένα από τα πιο γνωστά γκρουπ αντισυμβατικών νέων που την χρησιμοποιούσαν ήταν οι Greasers, που απεικονίστηκαν και από το γνωστό κινηματογραφικό μιούζικαλ ‘’Grease’’. Άλλωστε δίχως την πομάδα, χτενίσματα όπως το Pompadour, το Flat Top και το Duck Tail δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Αυτά τα χτενίσματα θεωρούνταν επαναστατικά για την εποχή. Ακόμη ένα γκρουπ που ήταν φαν του γυαλιστερού look ήταν το Rat Pack, το οποίο αποτελούνταν από τους Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford και Joey Bishop. Η πεντάδα μάγευε τον κόσμο με το χαρακτηριστικό στυλ τους αλλά και τις μουσικές δημιουργίες τους πάνω στην τζαζ.

 

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα τα πιο γνωστά προϊόντα μαλλιών ήταν το λάδι μαλλιών και η μπριγιαντίνη. Μεγάλοι καλλιτέχνες του κινηματογράφου, όπως οι Rudolph Valentino, Ramón Novarro και αργότερα ο Cary Grant, βοήθησαν το γυαλιστερό και καλοτεχνισμένο, slick look των μαλλιών τους να γίνει τάση. Με την χρήση των παραπάνω προϊόντων, μπορούσαν να δομηθούν όλα τα καθωσπρέπει, κλασικά χτενίσματα.  Αλλά ακόμη και τότε, η πομάδα ήταν παρούσα.


ΜΕΓΑΛΟΙ ΦΑΝ ΤΗΣ ΠΟΜΑΔΑΣ

 

Rudolph Valentino

Ο Rodolfo Alfonso Raffaello Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d’Antonguella, γνωστός και ως Rudolph Valentino, ήταν ιταλός ηθοποιός που πρωταγωνιστούσε στον βουβό κινηματογράφο. Το 1920 θεωρούνταν sex symbol και pop είδωλο.

Elvis Presley

Ο βασιλιάς της Rock and Roll, ή απλά ο «The King», θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ιστορίας όχι μόνο λόγω της μουσικής, αλλά και του στυλ του.

 

John Travolta

Ο John Travolta είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ‘’Danny’’ στο κινηματογραφικό μιούζικαλ «Grease», το οποίο μπορεί να γυρίστηκε το 1970 όμως ήταν βασισμένο στην ζωή και την φιλοσοφία των 50’s. Είναι ξεκάθαρο ότι το χαρακτηριστικό hair styling του Danny αλλά και των άλλων αγοριών της ταινίας ευθύνεται για το όνομα «Grease» που έμεινε στην ιστορία.

 

Johnny Cash

Ο Johnny Cash, ένας από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες και μουσικό είδωλο που θεωρείται μέχρι σήμερα style icon λάτρευε, επίσης, το slick Pompadour που του το έφτιαχνε πάντα μόνος του. Παράλληλα φορούσε πάντα μαύρα ρούχα και είχε δικαίως κερδίσει το nickname «Man in Black».

 


 

ΟΙ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΟΜΑΔΑΣ

Σήμερα, οι πομάδες είναι χωρισμένες σε δυο κατηγορίες. Τις Old school που είναι οι κλασικές και έχουν ως κύριο συστατικό κάποια λιπαντική ουσία και τις πομάδες νέας τεχνολογίας που έχουν προκύψει από τις σύγχρονες ανάγκες και έχουν ως βάση το νερό. Η πιο γνωστή διαφορά ανάμεσα στις δυο είναι ότι οι πομάδες με βάση το νερό φεύγουν με το πρώτο λούσιμο. Όμως, υπάρχουν πολλές περισσότερες αντιθέσεις μεταξύ τους.

 

 

 

REUZEL GREEN POMADE
Λιπαρή πομάδα για μεσαίο κράτημα και μεσαία λάμψη. Με μελισσοκέρι, το οποίο επιτρέπει στο προϊόν να διεισδύει στα μαλλιά δίχως να προκαλεί κόμπους. Περιέχει εκχύλισμα Tea Tree, το οποίο επιτρέπει εύκολο ξέβγαλμα.

OilBased

Αν γυρίσετε μια πομάδα στο πίσω μέρος και δείτε στην σύνθεση της να πρωταγωνιστούν συστατικά όπως petrolatum, petroleum, beeswax και soft paraffin (βαζελίνη, πετρέλαιο, κερί και παραφίνη), τότε να είστε σίγουροι ότι κρατάτε στα χέρια σας μια πομάδα με λιπαντικό χαρακτήρα. Η υδρόφοβη σύνθεση της την κάνει να αντιστέκεται στο νερό και για αυτό τέτοιες πομάδες τείνουν να παραμένουν στα μαλλιά για αρκετό καιρό. Σίγουρα, δεν φεύγουν με το πρώτο λούσιμο και ορισμένες είναι δύσκολο να απομακρυνθούν και με το δεύτερο.

 

Τα θετικά

Το καλό με τις λιπαρές πομάδες είναι ότι περιέχουν λιγότερα χημικά σε σχέση με τις υδατοδιαλυτές και δεν στεγνώνουν, κάτι το οποίο δίνει την δυνατότητα για εύκολη αναπροσαρμογή look μέσα στην ημέρα. Ακόμη, υπάρχουν λιπαρές πομάδες που δίνουν πολύ έντονη λάμψη αλλά και κράτημα. Γεγονός είναι ότι οι σύγχρονες πομάδες έχουν νέα τεχνολογία συστατικών η οποία διευκολύνει το λούσιμο με την πρώτη.

 

Τα αρνητικά

Τα αρνητικά της λιπαρής πομάδας είναι ότι δεν φεύγει με το πρώτο λούσιμο, όμως αυτό εξαρτάται από την μάρκα και τα συστατικά που περιέχει. Επίσης, κάποιοι τις θεωρούν πολύ λιπαρές για τις συνήθειες τους. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι πομάδες είναι πιο πρακτικές τους χειμερινούς μήνες που τα συστατικά τους σταθεροποιούνται στο κρύο. Μια πομάδα με παραφίνη στην σύνθεση της είναι σίγουρο ότι θα λιώσει κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

 


Nak Slik Pomade
Υδατοδιαλυτή πομάδα, ιδανική και κοντά και μακριά μαλλιά. Ενυδατώνει, χαρίζει απαλότητα και ιδιαίτερη λάμψη στα πυκνά και ατίθασα μαλλιά και κρατά υπό έλεγχο τα μαλλιά με λεπτή υφή.

WaterBased

Οι υδάτινες πομάδες είναι σύγχρονες, μοντέρνες και ικανοποιούν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες του άντρα. Αν γυρίσετε την πομάδα στο πίσω μέρος και δείτε στην σύνθεση λέξεις όπως water (νερό) ή water-soluble (υδατοδιαλυτή), τότε κρατάτε στα χέρια σας μια πομάδα με βάση το νερό.

 

Τα θετικά

Η υδάτινη πομάδα, όπως και κάθε άλλο προϊόν styling, φεύγει με το πρώτο λούσιμο. Παρόμοια με την λιπαρή, η υδάτινη έχει και εκείνη διάφορες κλίμακες όσο αφορά το κράτημα και την λάμψη, βγαίνει όμως και σε ματ υφή. Σε αντίθεση με την λιπαρή, η υδάτινη στεγνώνει και για αυτό δουλεύεται εύκολα με το πιστολάκι. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ιδανική όχι μόνο για τους ζεστούς, αλλά και για τους χειμερινούς μήνες.

 

Τα αρνητικά

Χάρη στην πολύπλοκη σύνθεση τους, οι υδάτινες πομάδες είναι συνήθως πιο ακριβές από τις λιπαρές, καθώς περιέχουν περισσότερα χημικά στοιχεία. Φυσικά, η τιμή εξαρτάται και από την μάρκα. Επιπλέον, μια συσκευασία με υδατοδιαλυτή πομάδα τελειώνει πιο γρήγορα σε σχέση με μια λιπαρή, καθώς το styling πρέπει να γίνεται καθημερινά.

 

 

ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ

Συνοψίζοντας, η επιλογή της πομάδας εξαρτάται καθαρά από τα look που απευθύνεται. Σε ένα μπαρμπέρικο είναι ευνόητο ότι πρέπει να υπάρχουν και τα δύο είδη για να καλύπτονται επαρκώς όλες οι ανάγκες. Οι λιπαρές πομάδες είναι ιδανικές για να χαρίσουν κλασικά old school χτενίσματα όπως το Pompadour, το ducktail και οι πομάδες με βάση το νερό είναι ιδανικές για το καθημερινό styling, για τα χτενίσματα με μόνιμο κράτημα και για τον πελάτη που επιθυμεί ένα ωραίο look χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις.

 

 

 

 

Written by The B. Magazine