MYTHBUSTED: ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΡΙΧΕΣ!

Μήπως αρκετά από όσα γνώριζες μέχρι τώρα για τα μαλλιά είναι «τρίχες»; Για να σιγουρευτείς διάβασε παρακάτω, καθώς σπάμε τους 6 πιο γνωστούς μύθους περί μαλλιών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΡΕΖΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η φυσική φορά των μαλλιών δεν μπορεί να αλλάξει

ΑΛΗΘΕΙΑ

Όσο και να προσπαθείς να στρώσεις εκείνο το τσουλούφι που διαρκώς αψηφά την βαρύτητα, δεν θα το καταφέρεις. Ίσιωμα, styling ή ακόμα και χτένισμα μπορεί να αρκούν για να δαμάσουν τα σημεία που ξεφεύγουν, όμως χαρίζουν ένα περιστασιακό αποτέλεσμα. Ο λόγος που έχεις τούφες που «πετάνε», βασίζεται στους θύλακες της τρίχας, των οποίων μόλις το μέγεθος, η τοποθεσία, αλλά και η κλίση κατά την οποία φυτρώνουν διαμορφωθούν, δεν γίνεται να αλλάξουν.

 

Με το συχνό κούρεμα τα μαλλιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα

ΜΥΘΟΣ

Μεγάλος μύθος που αφορά όχι μόνο τα μαλλιά, αλλά και τα γένια. Ο ρυθμός που μεγαλώνουν οι τρίχες σε όλο σου το σώμα εξαρτάται από τα γονίδια. Μπορεί μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεϊνες και η διακοπή του καπνίσματος να συμβάλλουν στην γρηγορότερη ανάπτυξη της τρίχας, όμως θα είναι τόσο μικρή η εξέλιξη που πιθανότατα να μην την αντιληφθείς.

 

Όταν τραβάς μια λευκή τρίχα μετά φυτρώνουν περισσότερες

ΜΥΘΟΣ

Τα μαλλιά αντλούν το χρώμα τους από κύτταρα που παράγουν την ουσία της μελανίνης. Όταν τα κύτταρα σταματήσουν την παραγωγή, τότε η τρίχα χάνει το χρώμα της και γίνεται λευκή. Το τράβηγμα μιας λευκής τρίχας δεν στέλνει μήνυμα και στα υπόλοιπα κύτταρα να σταματήσουν την παραγωγή, επομένως η παραπάνω άποψη είναι ακόμη ένας μύθος. Αν ανησυχείς για το γκριζάρισμα τότε καλό είναι να γνωρίζεις πως έρευνες δείχνουν ότι οι καπνιστές αναπτύσσουν 4 φορές πιο γρήγορα λευκές τρίχες. Μήπως μόλις σου πέρασε από το μυαλό η σκέψη να το κόψεις;

Το στρες φέρνει λευκές τρίχες

ΜΥΘΟΣ

Η χρονική περίοδος και ο ρυθμός που τα μαλλιά σου θα ξεκινήσουν να μετατρέπονται σε λευκά, εξαρτάται καθαρά από τα γονίδια σου. Αν και οι δυο γονείς δεν είχαν γκριζάρει, πχ. μέχρι τα 50, τότε οι πιθανότητες να μην γκριζάρεις ούτε εσυ, είναι με το μέρος σου. Το έντονο στρες δεν επηρεάζει το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, έχει όμως αποδειχθεί ότι προκαλεί τριχόπτωση.

 

Το μεγάλωμα των μαλλιών δεν θα κρύψει την φαλάκρα

ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι πολλοί εκείνοι που αφού αντιληφθούν την έλλειψη μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού τους, σπεύδουν να καλύψουν το σημείο με το να μεγαλώνουν τα γύρω-γύρω μαλλιά. Η σκέψη ότι τα μακριά μαλλιά θα καλύψουν πετυχημένα το κενό σημείο πρόκειται για… μια τρύπα στο νερό. Τις περισσότερες φορές επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα και έτσι η φαλάκρα αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο. Μια επίσκεψη σε έναν μπαρμπέρη είναι μια καλή λύση για την κάλυψη της, μέσω ενός στρατηγικού κουρέματος.

 

Το ειδικό σαμπουάν θα κάνει τα μαλλιά να μεγαλώσουν γρηγορότερα

ΜΥΘΟΣ

Υπάρχουν σαμπουάν των οποίων η ειδική σύνθεση κάνει τα μαλλιά πιο πυκνά, άλλα φέρνουν λάμψη, ενώ κάποια σαμπουάν μειώνουν το σπάσιμο της τρίχας. Δεν υπάρχει όμως κανένα τα οποίο να επιφέρει ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Αρκετοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι το μασάζ στο κεφάλι σε συνδυασμό με λήψη βιταμινών μπορούν να ενισχύσουν την κυκλοφορία του αίματος, η οποία με την σειρά της αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας. Αυτή η θεωρία όμως δεν είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένη. Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι τα μαλλιά έχουν μια εποχή κατά την οποία μεγαλώνουν 10% πιο γρήγορα και αυτή είναι το καλοκαίρι.

Written by The B.Mag