Man with Dog: Όταν ο Γιάννης γνώρισε την Φάρα

Ο Γιάννης Μπουροδήμος, Μάγειρας και πρώην παίκτης του Master Chef, έχει τον τελευταίο καιρό συντροφιά ένα κορίτσι όνειρο που όπου και αν πάνε συγκεντρώνουν πάνω τους τα βλέμματα. Αλήθεια, υπάρχει περίπτωση να δει κάποιος την Φάρα και να μην σταματήσει να την θαυμάσει;

Από την Δώρα Μάστορα

Ο Γιάννης είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος. Με την Φάρα κάνουν μαζί ένα πολύ ωραίο δίδυμο. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τις καταπληκτικές τους φωτογραφίες στα social του Γιάννη, η Φάρα έχει δικό της λογαριασμό στο instagram με το όνομα farahtheafghanhound. Διαβάστε την συνέντευξη και μετά ακολουθήστε τους. Είναι μεγάλες μορφές.

 

Γιάννη είσαι ένας χαζομπαμπάς και το παιδί σου δεν είναι και η πιο συνηθισμένη ράτσα. Πως αποφάσισες να βάλεις στην ζωή σου ένα Afghan Hound;

Δεν το αποφάσισα εγώ.. απλά έγινε. Είναι καλή μου φίλη η Εύη Τράγαλη η οποία κάνει την εκτροφή των σκύλων αυτών και κάπως είδα τα κουτάβια μια μέρα στο σπίτι της και ενώ αντιστεκόμουν πολύ τελικά ενέδωσα. Και κάθε φορά που θα κάνει αταξίες το τρελοκούταβο όλο λέω ότι θα το γυρίσω στη μάνα του αλλά τελικά δεν το κάνω..
Είναι πολύ ιδιαίτερα σκυλιά και σίγουρα τραβάνε την προσοχή του κόσμου όταν τα βλέπουν στο δρόμο. Πολύς κόσμος αναρωτιέται αν είναι καν σκύλος.. τι μαϊμού, τι πίθηκο, τι αρκούδα το έχουν πει δεν φαντάζεσαι.

 

Ξέρω ότι μένεις σε ένα σπίτι με κήπο και περιβάλλον εξοχής. Είχες πάντα κατοικίδια ή είναι η πρώτη σου φορά;

Δυστυχώς δεν είχα από παιδί. Μεγαλώνοντας όμως κάναμε την πρώτη επανάσταση φέρνοντας ένα κουτάβι στην οικογένεια. Η μανούλα έλεγε ότι την ημέρα αυτή έπαθε το πρώτο καρδιακό επεισόδιο αλλά Ελληνίδα μάνα είναι τι περιμένεις…

Από τότε έχουν περάσει αρκετά σκυλιά και γατιά στο σπίτι.. Αλλά σαν τον Ράλφ το πρώτο σκυλάκι κανένα!

Ποια είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά της Fara; Τι θέλει ένα Afghan Hound για να είναι χαρούμενο;

Είναι περίεργα σκυλιά. Ίσως επειδή είναι πολύ αρχέγονη φυλή έχουν κρατήσει χαρακτηριστικά που έχουν χαθεί από τις άλλες. Ας πούμε δεν δίνουν καμία σημασία στους ανθρώπους. Δεν τους ενδιαφέρουν και δύσκολα θα δεθούν με κάποιον. Εκτός αν τους δίνει πολλούς μεζέδες! Σε πολλούς ανθρώπους λοιπόν, για τους οποίους ο ρόλος του σκύλου στο μυαλό τους είναι για να τους θεοποιεί τους ίδιους, βλέπουν στα μάτια του λαγωνικού του Αφγανιστάν τον πραγματικό εαυτό τους και αυτό δεν τους αρέσει. Ένα άφγκαν δεν θα έρθει να το χαιδέψεις, ούτε θα σου γυρίσει την κοιλιά του αναζητώντας χάδια. Δεν το νοιάζει αν κάθεσαι στον καναπέ και αν υπάρχει κάτι πίσω από τον καναπέ που το θέλουν. Θα περάσει από πάνω σου.

Σαν φυλή είχε τρεις ρόλους. Και κυνηγόσκυλο, και φύλακας και τσοπανόσκυλο. Και οι τρεις αυτοί ρόλοι βγαίνουν έντονα. Ένστικτο κυνηγού, δεν υπάρχει περίπτωση ένα άφγκαν να δει κότες, γάτες, περιστέρια και να μην θέλει να τα κυνηγήσει. Οπότε θέλει προσοχή στη βόλτα να είναι πάντα με λουρί.

Σαν φύλακας είναι πολύ επιφυλακτικά σκυλιά ιδίως με τους ξένους. Και όταν ξεκινάει να γαβγίζει αναρωτιέσαι πως αυτό το καλό σκυλάκι βγάζει τόσα δόντια. Σαν τσοπανόσκυλο θέλει να σε βάλει σε τάξη.. θα σε “τσιμπήσει” με τα δόντια της για να σε φέρει στη γραμμή. Έχει μεγάλη πλάκα.

Η πολύ μακριά τρίχα θέλει πολύ περιποίηση, καθημερινό βούρτσισμα και μια φορά την εβδομάδα μπάνιο. Δύσκολο στη βόλτα μιας και μαζεύει σαν βέλκρο οτιδήποτε σκουπιδάκια, τριβόλια κτλ.

Θέλει ένα μέρος να μπορεί να τρέχει 1-2 φορές την εβδομάδα ελεύθερο για κανένα μισάωρο. Τότε βλέπεις το αληθινό κυνηγόσκυλο να βγαίνει από μέσα του, αλλά το καλό με τα λαγωνικά όρασης σαν το άφγκαν είναι ότι μετά “σβήνουν” και για την υπόλοιπη εβδομάδα είναι χαρούμενα απλά με 2 μεγάλες βόλτες την ημέρα.

Θέλει άλλα σκυλιά για παρέα. Είναι σημαντικό να είναι μέλος μιας αγέλης και στο σπίτι το δικό μας ας πούμε τρελαίνεται που ο Γιούκι (ο άλλος σκύλος του σπιτιού) δεν θέλει να τη βλέπει ούτε ζωγραφιστή.

Θέλει αγάπη από την οικογένειά της και να είναι μέλος της. Θέλει ένα ψηλό σημείο για να εποπτεύει και γι’ αυτό τους αρέσουν καρέκλες και καναπέδες. Σε μας πολλές φορές πηγαίνει στο κεφαλόσκαλο της εσωτερικής σκάλας και κάθεται εκεί για να βλέπει τι παίζει στο σπίτι.

 

Το εργασιακό σου περιβάλλον επιτρέπει να έχεις  την Fara μαζί σου όταν θέλεις; Μετακινείστε εύκολα μαζί;

Είμαι πολύ τυχερός στη δουλειά και μπορώ να τη φέρνω μαζί μου όποτε θέλω και το κάνω συχνά ιδίως αν θα έμενε μόνη στο σπίτι και θα βαριόταν. Οπότε έρχεται στη δουλειά μαζί μου και βαριέται εκεί. Γενικά μιας και είναι πολύ επιφυλακτικά σκυλιά και θέλουν μεγάλη κοινωνικοποίηση, από κουτάβι τη συνηθίσαμε να την παίρνουμε παντού μαζί μας. Εστιατόρια, μπαρ, πορείες, βόλτες στο κέντρο της πόλης, σε σπίτια φίλων, σε εκθέσεις σε γκαλερί, όπου εμείς έρχεται και η Φάρα.

 

Η Fara από όσο ξέρω είναι κυνηγιάρα. Πηγαίνετε εκδρομές;  Την αφήνεις να τρέχει σε λιβάδια;

Εκδρομές ναι! Λιβάδια ναι αν έχουμε και άλλα σκυλιά μαζί! Θα έρθουν αυτά, θα έρθει και εκείνη… Πάντως ακόμα δεν της έχω εμπιστοσύνη ότι θα γυρίσει αν χρειαστεί και όσο το δυνατόν την αφήνω να τρέχει σε μέρος που ξέρω ότι είναι ασφαλές.

 

Την εκπαίδευσες μόνος σου ή χρειάστηκες βοήθεια από κάποιον ειδικό; Είναι σκυλί που εκπαιδεύεται εύκολα; Σε ακούει τώρα πια ή είναι μια τρελάρα με μακριά μαλλιά και αυτιά;

Μιας και είναι άφγκαν η εκπαίδευση είναι λίγο διαφορετική. Δεν θα κάτσει απλά για να σου κάνει το χατήρι και να σε κάνει να αισθανθείς Θεούλης. Ούτε θα έρθει αν ξέρει ότι δεν θα πάρει ένα σοβαρό μεζέ. Είναι έξυπνη πολύ και θα κάνει κάτι όταν και η ίδια συμφωνεί. Οι μεζέδες βοηθάνε πολύ μιας και είναι λιχούδω όμως. Εκτός από αυτά ακόμα είναι κουτάβι (11 μηνών) και δεν έχει ωριμάσει καθόλου. Μετά τον ενάμιση με δύο χρόνια θα είναι λιγότερο τρελή οπότε έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.

 

Τι αλλαγές έγιναν στην ζωή και το πρόγραμμα σου από τότε που ήρθε στην ζωή σου; Γνωρίζοντας ότι έχεις έντονη δράση καθημερινά, φαντάζομαι ότι ήρθαν στην μέρα σου τα πάνω- κάτω!

Κοίτα, όπως και να το κάνεις το να έχεις ένα σκυλί σε περιορίζει αρκετά. Ούτε μπορείς να βγεις μετά τη δουλειά μέχρι το ξημέρωμα και να είναι το σκυλί και να σε περιμένει σπίτι, ούτε και να μείνεις να κοιμηθείς μέχρι αργά το σάββατο το πρωί γιατί δεν δουλεύεις. Το σκυλί δεν το ξέρει και έχει απαιτήσεις.

Μιας και είχα σκυλιά πολλά χρόνια δεν μπορώ να πω ότι άλλαξε η ζωή μου πολύ με τον ερχομό της Φάρας. Απλά ας πούμε αν μένεις Φιλαδέλφεια και έχεις να πας στο Σταύρος Νιάρχος να δεις όπερα και μετά στο σπίτι των φίλων σου στο κέντρο για μια συγκέντρωση το ότι θα πρέπει να γυρίσεις Φιλαδέλφεια για να πάρεις τη Φάρα μαζί σου ή να την βγάλεις βόλτα είναι κάτι που πρέπει να το έχεις δεδομένο και όχι διαπραγματεύσιμο. Με λίγο παραπάνω προγραμματισμό όλα γίνονται. Άλλωστε ένα ζωντανό έχεις στην οικογένειά σου και έχεις ευθύνη απέναντί του να περνά και αυτό όμορφα.

 

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να υιοθετήσει ένα σκύλο; Θα του επισήμανες τόσο τις ευκολίες όσο και τις δυσκολίες για να είσαι σίγουρος ότι όταν πάρει την απόφαση του θα είναι σωστός και συνειδητοποιημένος;

Είναι λεπτό το θέμα. Θεωρώ ότι για να πάρεις ένα σκυλί στο σπίτι σου είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτείς αρκετά.

Έπειτα πιστεύω ότι καλύτερα είναι να υιοθετήσει κανείς ένα ενήλικο σκυλί και όχι κουτάβι. Και αυτό γιατί το ενήλικο σκυλί έχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος, έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα και δεν σε περιμένουν εκπλήξεις όταν το επιλέξεις. Συν το ότι δεν θα έχεις τον πόλεμο με τα τσίσα, τα κακά και τα φαγωμένα έπιπλα. Και φυσικά ένα ενήλικο σκυλί δεν χρειάζεται να είναι “ράτσας”. Τόσα υπάρχουν εκεί έξω που θέλουν ένα καλό σπίτι.

Αν θες να πάρεις κουτάβι καλό είναι να πάρεις κουτάβι από συγκεκριμένη φυλή και από κάποιον σωστό εκτροφέα ο οποίος θα σε κατευθύνει. Γιατί ας πούμε αν θες Μπιγκλ και κάθεσαι στον καναπέ όλη μέρα απλά θα πάρεις ένα σκύλο που θα είναι δυστυχισμένος και θα σε κάνει και εσένα δυστυχή όταν θα σου φάει ότι υπάρχει στο σπίτι. Αν πάρεις ένα Δαλματίας και έχεις μικρά παιδιά ας πούμε, μπορεί να έχεις πρόβλημα. Κάθε φυλή έχει τις ιδιαιτερότητες της και ο καλός εκτροφέας τις ξέρει. Εδώ ξέρει το κάθε κουτάβι της γέννας τι χαρακτήρα θα έχει. Όταν επιλέξαμε τη Φάρα μου λέει η Εύη: «είστε σίγουροι ότι θέλετε αυτή; είναι πολύ έξυπνη και πολύ τυπική για τη φυλή της. Δεν θέλετε την αδερφή της που είναι πιο “αγαθή” και περισσότερο ανθρωποκεντρική;» Εμείς επιλέξαμε την “έξυπνη”… Βοήθειά μας δηλαδή.

 

Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο η Fara; Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από αυτήν;

Με κάνει καλύτερο άνθρωπο σίγουρα. Με βοηθάει να βλέπω τον κακό μου εαυτό και να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος και με περισσότερη υπομονή. Φυσικά με κάνει ακόμα λιγότερο εγωιστή γιατί “it’s all about her” anyway!

Επίσης έχει πλάκα γιατί είναι ένα ιδιαίτερο και όμορφο σκυλί και νομίζεις ότι αν έχεις ένα τέτοιο σκυλί οι άνθρωποι στο δρόμο θα προσέχουν εσένα. Το αντίθετο, εσένα δεν σου δίνει κανένας σημασία. It’s all about her!

Written by The B. Magazine