Man and Dog: Ερμής και Δημήτρης, δύο υπέροχοι κύριοι

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αθανασάκης είναι ένας υπέροχος άνθρωπος που δίνεται με πάθος σε ό,τι και όποιον αγαπάει. Η σχέση του με το πανέμορφο κοκόνι είναι παραδειγματική. Είναι η αποτύπωση της αμοιβαίας αγάπης και αφοσίωσης. Ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς θα έπρεπε να είναι όλες οι σχέσεις.

Από την Δώρα Μάστορα

Κάθε φορά που ο Δημήτρης μιλάει για τον Ερμή, τα μάτια του λάμπουν. Φίλος όλων των ζώων, ταξιδευτής του κόσμου και bon vivant, ο Δημήτρης δεν δίστασε να βάλει στην ζωή του τον Ερμή. Και από εκείνη την μέρα, όλα έγιναν πολύ καλύτερα.

 

Ένα κοκόνι βρέθηκε στην ζωή σου. Πως συνέβη αυτό; Πόσα χρόνια είστε μαζί;

Ο Ερμής είναι ένας τρισχαριτωμένος άγγελος που κρυβόταν στις λουρίδες γης του Αμβρακικού Κόλπου στα παράλια της Άρτας. Το Σεπτέμβριο του 2016, τον βρήκε η νονά του, η Σοφία Εξάρχου (ενεργό μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας), και με ρώτησε αν ήθελα να τον υιοθετήσω (σσ. εκείνη την εποχή έψαχνα σκυλάκι για να υιοθετήσω). Πολιτογραφήθηκε Αθηναίος μέσα Σεπτεμβρίου 2016.

Γιατί επέλεξες ένα σκυλί που βρήκες στον δρόμο και όχι να αγοράσεις κάποιο άλλο;

Τα αδέσποτα σκυλιά είναι ευλογημένα πλάσματα. Έχουν βιώσει στο πετσί τους κακουχίες, βάσανα, σκληρή ζωή και επιζητούν, όπως και ένας άστεγος συνάνθρωπος, προστασία και φροντίδα. Πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες σε παραμελημένα πλάσματα, ανθρώπινα και μη, γιατί εξαγοράζουμε μισθό καλών πράξεων για αυτή και την επόμενη ζωή.

 

Ασχολείσαι ενεργά με δράσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των σκύλων;

Θα είμαι ειλικρινής. Όχι τόσο ενεργά όσο θα ήθελα. Προσπαθώ όμως να βάζω ένα λιθαράκι με μικρές πράξεις συμπαράστασης σε φιλοζωικά μπαζάρ και φιλοζωικές οργανώσεις.

 

Υπάρχουν στην Ελλάδα σύλλογοι ζώων με αξιόλογη δράση;

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΑΙ. Ξεχωρίζω αυτό της Ηλιούπολης και της ιδιαίτερης πατρίδα μου, της Άρτας. Αν δεν υπήρχαν και αυτοί, οι οποίοι συνίστανται από αφιλοκερδείς φιλοζώους, η μοίρα των αδεσπότων θα ήταν τραγική.

 

Αγαπούν οι Έλληνες τα ζώα; Βλέπεις κάποια σημαντική αλλαγή στις δράσεις και την συνείδηση τους τα τελευταία χρόνια;

Οι Έλληνες διαχρονικά, όπως συμβαίνει σε εθνικά και κοινωνικά ζητήματα, είναι διχασμένοι. Όσο συγκινείται κανείς από πράξεις αγαθοεργίας και ήθους μιας μερίδας, άλλο τόσο απογοητεύεται από αποτρόπαιες πράξεις κατά των ζώων και την ατιμωρησία μιας άλλης μερίδας. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχει θετική συνείδηση στο θέμα των αδεσπότων ζώων από τις νεότερες γενεές και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

 

Θα έκανες καταγγελία αν έβλεπες ένα ζωάκι να μένει μόνιμα σε ένα μπαλκόνι ή αν διέκρινες μια περίεργη συμπεριφορά απέναντι του;

Θα έκανα ναι. Θεωρώ επίσης ότι αν δεν έκανα απευθείας σε Α.Τ., θα ειδοποιούσα κάποια φιλοζωική οργάνωση να ερευνήσει το περιστατικό.

 

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να βάλει στην ζωή του ένα σκυλάκι;

Αντέχει να δεχτεί την κατά κράτος και μέτωπο επίθεση ανιδιοτελούς αγάπης και φωτός από μια ψυχή που θα χτυπάει αποκλειστικά για αυτόν χωρίς ανταλλάγματα;

 

Ποια είναι η σχέση σου με το δικό σου; Χρειάστηκε να προσαρμόσεις την ζωή σου στις συνήθειες του;

Η σχέση με το δικό μου σκυλάκι είναι σχέση πατέρα-υιού. Ενσκήπτω πάνω σε θέματα πειθαρχίας για την δική του ασφάλεια και καλή διαγωγή και το επιβραβεύω στις καλές του πράξεις. Αυτή η τακτική με ωφέλησε στο να διατηρήσω τις συνήθειές μου και να μην πελαγώνω με θέματα διαχείρισης χρόνου.

Περιέγραψέ μας μια Κυριακή μαζί του.

Κυριακή φοράμε τα καλά μας και κατηφορίζουμε στο κέντρο της Αθήνας ή τη Γλυφάδα και κάνουμε βόλτες. Πίνουμε καφέ και τρώμε με άλλους φιλοζώους και επιστρέφουμε γεμάτοι ενέργεια Κυριακή βράδυ σπίτι για να φορτώσουμε μπαταρίες για την εβδομάδα που έρχεται.

 

Ταξιδεύετε μαζί; Ποια tips μπορείς να μας δώσεις για ένα όμορφο ταξίδι με ένα κατοικίδιο;

Ταξιδεύουμε μαζί εννοείται. Ετοιμάζω τη βαλίτσα του με τα απαραίτητα (μπολ για τροφή, ρουχισμό κ.α.) και φορτώνουμε το αυτοκίνητο. Τον βάζω μες στο καλάθι του και τον ασφαλίζω με ειδική ζώνη στη θέση του συνοδηγού. Επιλέγω pet-friendly ξενοδοχεία (δόξα τω θεώ είναι αρκετά).

 

Ποια θεωρείς ότι είναι η ιδανική τροφή για τον σκύλο σου;

Η εύκολη λύση είναι η κροκέτα, ωστόσο έχουμε και ελεύθερη ημέρα όπου του δίνω μαγειρεμένο φαγητό. Με διχάζουν ενίοτε οι κατευθύνσεις των κτηνιάτρων, παρ’ όλα αυτά, είμαι κατά της καταπίεσης και θεωρώ ότι το να το ρίχνεις «έξω» μία στο τόσο δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή και το «benessere» του Ερμή.

 

Τι έχεις διδαχθεί από την σχέση σου μαζί του;

Δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα καταδικασμένο σε θάνατο αδέσποτο είναι μάθημα ζωής να ενσκήψουμε στον παραμελημένο και περιθωριοποιημένο συνάνθρωπο. Ο απόκληρος μπορεί να κάνει την αλλαγή σε εμάς και την κοινωνία.

 

Πιστεύεις ότι με τον καιρό έχετε αρχίσει να μοιάζετε μεταξύ σας;

Σαφώς. Ο Ερμής έχει τις αντιδράσεις τις δικές μου. Αυτό είναι νόμος για τα σκυλιά. Νευρικά σκυλιά στο δρόμο είναι καθρέφτης νευρικών αφεντικών.

 

Πιστεύεις στην θεραπευτική δύναμη που έχουν τα ζώα;

Ακράδαντα. Επισκέπτομαι συχνά με τον Ερμή έναν οίκο ευγηρίας να δω μια θεία μου και ξαφνικά ο πόνος της γίνεται χαρά. Τα «αχ βαχ» γίνονται εκρήξεις αγάπης και χαμόγελα.

 

Αν δεν είχες σκύλο με ποιο άλλο ζώο πιστεύεις ότι θα μπορούσες να αναπτύξεις στενή σχέση.

Δύσκολη ερώτηση, αν και δεν σου κρύβω ότι όταν πάρω σύνταξη, θα ήθελα ένα αγρόκτημα στο χωριό μου, το Αστροχώρι Άρτας, και να έχω μια κατσίκα και ένα γάιδαρο (τα θεωρώ εντελώς ήσυχα και ποιμενικά ζώα).

Τελικά ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου;

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος σύμμαχος του ανθρώπου. Ξυπνάει το αίσθημα της συντροφικότητας και βοηθάει μοναχικά άτομα να γαληνεύσουν και να προετοιμαστούν για την έρευση του ετέρου ημίσεως. Είναι επίσης και μια «Αγιασμένη Σχέση». Ο άνθρωπος – πατέρας στο σκύλο, αντιλαμβάνεται τον ρόλο του Θεού-πατέρα, ο τελευταίος αγαπά τον άνθρωπο, τον συγχωρά, τον επιβραβεύει και θέλει το καλό του.  Αυτός δεν είναι ο προορισμός μας άλλωστε;

Written by The B.Mag